[NEWS] Polsat, Era, Orange

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

[NEWS] Polsat, Era, Orange

Post autor: marens »

Taki zbiorcze newsy warte uwagi:

Cyfrowy Polsat

Kod: Zaznacz cały

W dniu 22.03.2010r. zmieni się oferta internetowa Cyfrowego Polsatu (CP). Najważniejsze zmiany to:

# Większe pakiety danych Nawet do 30,2 GB.

Nowe funkcjonalności pakietów danych:

* podział na część dzienną (8:00 – 24:00) oraz nocną (0:00 – 8:00)

Po wykorzystaniu wszystkich pakietów danych:
# nowa niższa stawka za transfer 1 MB (w ciągu dnia) - ceny już od 0,015 zł za 1 MB
# taryfa nocna to tylko 1 zł za każdy rozpoczęty 1 GB

Dwa modemy (ZTE MF668 oraz nowy modem Huawei E182E).

W nowej ofercie internetowej, oprócz modemu ZTE MF668, dostępny będzie także nowy modem Huawei E182E. Oba obsługują technologię HSPA+ i pozwalają korzystać z maksymalnych prędkości dostępnych w usłudze Cyfrowego Polsatu (do 21 Mb/s przy pobieraniu danych i do 5,76 Mb/s przy wysyłaniu danych). Oba modemy można kupić w cenie już od 1 zł.

Klienci, którzy zawarli umowę na Internet CP w poprzedniej ofercie (przed 22.03), będą automatycznie przeniesieni do nowej oferty w maju, z początkiem cyklu rozliczeniowego danego Klienta. Istnieje możliwość wcześniejszego przejścia do nowej oferty.

Jednoczesnie każdy Klient będzie miał automatycznie aktywowaną usługę Limit Internet 150 zł. W każdej chwili może ją zmienić (pozostałe dostępne wartości to: 40, 70, 100), wyłączyć lub skorzystać z usługi Limit + (zwiększenie Limitu o kwotę 10, 25, 50 lub 100 
http://www.telix.pl/artykul/cyfrowy-pol ... 33435.html

Orange Freedom Pro
Pojawiła się możliwość dokupienia oferty 39,50zł do Orange Freedom Pro 9zł = 2GB.
Widać, że Freedom Pro traktują jak Freedom, co dobrze o nich świadczy.

http://www.gsmonline.pl/download/files/ ... 395_zl.pdf

Nowe Netbooki w Erze

Samsung N150 za 1 zł w Erze

Od 22.03 w ofercie blueconnect z netbokiem klienci będą mogli wybrać nowy model Samsunga - N150. Komputer będzie oferowany wraz z modemem, w cenie od 1 złotego brutto w umowie na 36 miesięcy. Wraz z ofertą klient otrzyma telefon stacjonarny za 1 złoty oraz usługę Nową Erę Domową z abonamentem za 1zł w umowie na 36 miesięcy.

Netbook Samsung N150 wyposażony jest w procesor IntelAtom N450 1,6 Ghz, 512 kb pamięci podręcznej L2, pamięć 1 GB, dysk twardy o pojemności 160 GB, Matrycę LED WSVGA o przekątnej 10,1” (rozdzielczość 1024x600 Mhz), łączność bezprzewodową WLAN 802.11 b/g/n, system operacyjny Windows 7 Starter PL. Wymiary: 264x188x26,7 mm, waga 1,24 kg.

Dotychczasowi abonenci sieci Era, niezależnie od propozycji, na którą się zdecydują, w ramach oferty SuperZestaw otrzymają 10 złotych brutto zniżki na abonament w nowej usłudze.
http://www.gsmonline.pl/portal/news/new ... %82,w,Erze

Laptop Samsung R530 w Erze

Od 22.03 w ramach oferty Internet z laptopem w sieci Era, w cenie od 1 złotego brutto, klient otrzyma laptop Samsung R530 wraz z modemem USB lub routerem WLAN.

Osoby, które wybiorą Erę Internet Stacjonarny (DSL) na linii TP S.A otrzymają za 1 złoty brutto dekoder telewizji „n” wraz z kartą startową. W ramach pakietu klient otrzyma pakiet bezpłatnych kanałów plus dodatkowo, na 3 miesiące, m. in.: TVN24, nSport, TVN Turbo, TVP Sport, Discovery Chanel. Klienci, którzy zdecydują się na Internet bezprzewodowy blueconnect otrzymają telefon stacjonarny za 1 złoty i usługę Nową Erę Domową za 1 złoty miesięcznie w kontrakcie na 36 miesięcy.

Dotychczasowi abonenci sieci Era, niezależnie od propozycji, na którą się zdecydują, w ramach oferty SuperZestaw otrzymają 10 złotych brutto zniżki na abonament w nowej usłudze.

Samsung R530 wyposażony jest procesor Intel Pentium T4400 2,2 GHz, pamięć 2 GB, dysk twardy o pojemności 250 GB, zintegrowaną kartę graficzną Intel GMA 4500M, matrycę LED HD o przekątnej 15,5” (rozdzielczość 1366x768 pikseli), czytnik kart pamięci. Ważący 2,5 kg laptop pracuje pod systemem operacyjnym Windows 7 Home Premium PL 32 bit.
http://www.gsmonline.pl/portal/news/new ... 530,w,Erze
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Polsat, Era, Orange

Post autor: ra-v »

A pisałem że dobrze że jest CP, jednak na coś ciekawego wpadli. Fakt że do iPlusopobieracza daleko, bo tam za 100GB jest 0zł i 9 godzin/dobę a nie 100zł i 8 godzin/dobę - no ale zawsze dobry krok.Ciekawe czy sieć wytrzyma bardziej jak Plus czy jak Play :D
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
baszira
### BAN ###

net

Post autor: baszira »

moim zdaniem nie ma co porownywac, wiadomo, ze stawki beda rozne, atrakcyjnosc oferty można chyba ocenic glownie pod wzgledem zasiegu, bo jak go nie ma to najczesciej net nie funkcjonuje w sposob sprawny, a internet mobilny ma to do siebie, ze jest jeszcze troszke ograniczony ...chyba tez są jakieś limity sciagania. Jak ktos ma mozliwosc podlaczenia neta stacjonarnego to chyba nie ma co na sile kombinowac.
Tym bardziej ze w neo zeszli z ceny .. 6 mb /69 zl. Często można testowac net przez okres 3 meisiecy, więc można przeanalizowac sprawnosc i sprawdzic czy np.: nie spada predkosc. Jak się podpisze umowe na mobilny ,a okaze się ze traci zasieg to niestety nie da się już nic zrobic, mogliby tez wprowadzic taka mozliwosc testowania..
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

baszira pisze:Tym bardziej ze w neo zeszli z ceny .. 6 mb /69 zl. Często można testowac net przez okres 3 meisiecy, więc można przeanalizowac sprawnosc i sprawdzic czy np.: nie spada predkosc.
Czyli de facto też są problemy z "zasięgiem" - np. w mojej wiosce mogli by zaproponować 1Mbit, a po co mi to gdy mi na modemie nie spada poniżej 1.5?
A jeśli chodzi o testowanie to jest net na kartę, pewnie za 2 lata wprowadzą net na ileś tam za 1zł.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ra-v pisze:Czyli de facto też są problemy z "zasięgiem" - np. w mojej wiosce mogli by zaproponować 1Mbit,
Dokłanie. U mnie w robocie jest DSL i co? Umowa podpisana na 2 mega, a de facto jak się coś ciągnie z internetu, to maksymalnie można wyciągnąć 128-140KB/s. Podczas gdy ja na swoim iPlusie w robocie wyciągam 2.5x tyle, właśnie dziś testowałem. Tak więc nie zachwalaj baszira czegoś bezkrytycznie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
baszira
### BAN ###

net

@Yahoo nie chodzi o bezkrytyczne zachwalanie, jesli chodzi o spadek predkosci to chyba u kazdego operatora jest podobnie, dlatego napisalam ,ze neostrada jest o tyle dobra, ze daje mozliwosc testowania, bo przypuszaczam ze wszystko tez zalezy od tego w jakiej miejscowosci sie mieszka, inaczej bedzie w centrum, jeszcze inaczej na obrzezach. Wszystko tez zalezy od tego jakie ma sie potrzeby, osobiscie mobilny nie odpowiada mi dlatego ze sa limity sciagania , czego nie ma w stacjonarnym. Jesli chodzi o mobilny to pozytywne zdanie mam chyba jedynie co do Orange.
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Umowa podpisana na 2 mega, a de facto jak się coś ciągnie z internetu, to maksymalnie można wyciągnąć 128-140KB/s. Podczas gdy ja na swoim iPlusie w robocie wyciągam 2.5x tyle, właśnie dziś testowałem.
Kwestia obciążenia DSLAM, jeśli muli sam DSL to wolę nie wiedzieć jak działa Neostrada.
Na pewno w miastach, Warszawa, Wrocław gdzie wszystko leci po świetle obciążeń nie będzie.
Problem "wiosek" jest taki, że popyt na ADSL duży, nie ma alternatywnych łączy a możliwości centralek ograniczone.
Na pewno nie warto płacić takich pieniędzy za przytykający się DSL.
baszira pisze:Jesli chodzi o mobilny to pozytywne zdanie mam chyba jedynie co do Orange.
Korzystałaś kiedyś z iPlusa, Blueconnecta, Playa aby mieć porównanie?
Nie mówię, że Orange jest złe, ale nie można bezkrytycznie zachwalać.
Będzie w jednym miejscu działało idealnie, a w innym nie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

baszira pisze:@Yahoo nie chodzi o bezkrytyczne zachwalanie,
Jednak większość Twoich postów jakby nie patrzeć zachwala jaka to Neostrada jest dobra...
baszira pisze:neostrada jest o tyle dobra, ze daje mozliwosc testowania,
Operatorów komórkowych jest jeszcze łatwiej testować :) Nie trzeba podpisywać żadnych umów, a wystarczy komórka z funkcją modemu oraz prepaidy każdej sieci :) A lepiej jest wydać powiedzmy nawet 30zł na prepaid, niż męczyć się 2 lata z umową. Ale ludzie tego nie robią i żalą się nam na forum jaki to operator XYZ jest niedobry.
marens pisze:Kwestia obciążenia DSLAM, jeśli muli sam DSL to wolę nie wiedzieć jak działa Neostrada.
Akurat jest jeszcze Neo (tylko nie wiem jakie), ale udostępniamy ją innym firmom, więc nie mogę się wypowiedzieć jak to działa.
marens pisze:Na pewno nie warto płacić takich pieniędzy za przytykający się DSL.
Jednak DSL jest wymagany. Czasem wymagany jest dostęp zdalny do klienta, dlatego żeby ułatwić sprawę mamy DSL'a.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jednak DSL jest wymagany. Czasem wymagany jest dostęp zdalny do klienta, dlatego żeby ułatwić sprawę mamy DSL'a.
Miałem na myśli downgrade do 1Mbit
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Miałem na myśli downgrade do 1Mbit
W sumie można by nad tym pomyśleć :) Ale przecież to nie moja sprawa. Może kiedyś wymienią kable i będzie lepiej działać.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

YaHooo pisze:U mnie w robocie jest DSL i co? Umowa podpisana na 2 mega, a de facto jak się coś ciągnie z internetu, to maksymalnie można wyciągnąć 128-140KB/s.
Ale to trzeba reklamować, reklamacje iDSL-a są traktowane bardzo poważnie.
Przecież przez założeniem iDSL-a linia jest przez pewien czas monitorowana, jest sprawdzana stopa błędów (BER) i dopiero gdy pomiary dadzą pozytywny wynik, to wtedy zapada decyzja, że można iDSL-a instalować.
Więc jeśli parametry linii się rozjechały w trakcie eksploatacji, to tym bardziej Ci coś z tym zrobią.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Ale to trzeba reklamować, reklamacje iDSL-a są traktowane bardzo poważnie.
Można pomyśleć nad tym :) Zobaczę co jutro szefostwo powie.
baszira
### BAN ###

net

Yahoo odnosnie Twojego pytanie czy testowalam innych operatorow, to nie pozwolilabym sobie na ocene gdyby tak nie bylo. Faktycznie wszysko zalezy od tego gdzie sie mieszka, u jednego bedzie smigac, u drugiego nie koniecznie.
Osobiscie mialam przez 2 lata blueconnect, zrywanie polaczenia kilkanascie razy dziennie niestety nie przekonalo mnie do tego operatora. Moze wynikalo to z tego ,ze korzystalam z ich uslug meiszkajac na obrzezach maista. Alen niezdecydowalabym sie na ten net , gdyby nie fakt ,ze otrzymalam zapewnienia ,ze nie bedzie problemow technicznych. Niestety w praktyce wygladalo to troszke inaczej. Moze od tego czasu cos usprawnili , ale nie zmienia to faktu ze osobiscie jestem do nich zrazona ( miedzy innymi rowniez biurem obslugi klienta, czasem trwania naprawy modemu etc.)
Jesli chodzi o iPlusa ma go moj brat, net potrafi baaardzo spowalniac , polaczenia raczej nie zrywa i porownywalnie do blue connect moim zdaniem jest znacznie lepszy.
O Orange juz sie wypowiedzialam ,a Playa nei testowalam...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

baszira pisze:Osobiscie mialam przez 2 lata blueconnect, zrywanie polaczenia kilkanascie razy dziennie niestety nie przekonalo mnie do tego operatora.
Ja miałem go rok i dwa miesiące. Zrezygnowałem na rzecz dostępu drogą radiową i brak limitów chodź mając BC nigdy go nie przekroczyłem. Było to w 2006 r.
baszira pisze:Moze wynikalo to z tego ,ze korzystalam z ich uslug meiszkajac na obrzezach maista
Ja mieszkam na wsi. Ostatnio testowałem u siebie Orange CDMA i to już hulało nieźle w porównaniu do BC.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=245474#245474

PS. baszira, piszesz
baszira pisze:Yahoo
a nasz kolega ma nick YaHooo, przez trzy ooo na końcu i w środku nicka duże H. :cfaniak:
marens
Guru bezprzewodowy

baszira pisze:jestem do nich zrazona ( miedzy innymi rowniez biurem obslugi klienta
Akurat Era ma jedno z najlepszych BOK.
Fakt faktem internet działa średnio :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

baszira pisze:czy testowalam innych operatorow, to nie pozwolilabym sobie na ocene gdyby tak nie bylo.
To dobrze jak tak :)
baszira pisze:Alen niezdecydowalabym sie na ten net , gdyby nie fakt ,ze otrzymalam zapewnienia ,ze nie bedzie problemow
Nie wolno nigdy wierzyć w takie rzeczy.
ODPOWIEDZ