E71 jako modem HSDPA zrywa połączenie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarcinSzymbor
Początkujący użytkownik forum

E71 jako modem HSDPA zrywa połączenie

Post autor: MarcinSzymbor »

Chcę używać Nokii E71 jako modemu po podłączeniu do komputera przez kabel USB.
Połączenie jest zrywane gdy osiąga prędkość HSDPA - zwykle przy ok. 100-200 kB.

Dokładny opis:
- połączenie jest zrywane na różnych komputerach, w różnych lokalizacjach
- nie zrywa połączenia przy transmisji danych przez przeglądarkę internetową w samym telefonie, tylko po podłączeniu do komputera
- nie zrywa połączenia gdy w telefonie jest wyłączony "szybki dostęp do pakietów" (wyłączony HSDPA, a włączony UMTS)
- nie zrywa gdy telefon działa tylko w trybie GSM
- nie zrywa przez Bluetooth
- karta sim Orange
- z tą samą sim, na tych samych komputerach i w tych samych lokalizacjach przez Motorolę V3xx HSDPA działa doskonale
- zrywało przy starym sofcie w telefonie, i zrywa przy najnowszym
- bez względu na wersję PC Suite i rodzaj połączenia
- zrywa przy połączeniu zrobionym przez PC Suite i ręcznym
- taka sama sytuacja od 1,5 roku
- przy zwykłym przeglądaniu stron www nie występuje, jeśli nie dochodzi do prędkości 100-200 kB, przy ściąganiu pliku zrywa już po ok. 5 sek.

Chcę mieć HSDPA po podłączeniu do komputera, skoro producent zapewnia, że jest to funkcja telefonu!!!
Czy ktoś wie co jest przyczyną, i jak ją wyeliminować?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: E71 jako modem HSDPA zrywa połączenie

Post autor: Patryk »

Czy ktoś wie co jest przyczyną, i jak ją wyeliminować?
Uszkodzenie terminala.
Oddać do serwisu.

[ Dodano: 2010-03-21, 20:44 ]
MarcinSzymbor pisze:taka sama sytuacja od 1,5 roku
I półtora roku zwlekałeś z zajęciem się problemem ? :zdziwko:
MarcinSzymbor

Zastanawiam się nad oddaniem w związku z tym telefonu do serwisu, ale to jest raczej sprawa oprogramowania, a co oni mogą zrobić - przeprogramować telefon, tyle że ja już sprawdzałem różne wersje oprogramowania, włącznie z najnowszą.

Przez 1.5 roku, tj. od nowości tego telefonu, korzystałem z Motoroli V3xx, ale już nie chce mi się przekładać karty sim, a poza tym w mojej Motoroli już rozłącza się kabel mini USB.

Widziałem na forach, że jakiś użytkownik z kartą Ery też ma to samo
http://forum.pcarena.pl/gsm/38682-nokia ... modem.html

Podejrzewam, że to jest kwestia jakiś ustawień połączenia w komputerze, bo przecież w telefonie HSDPA działa doskonale.

Czy ktoś się z tym spotkał, i wie jak to załatwić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

W takim razie ja bym stawiał na jakiś problem z szybką transmisją poprzez USB. Piszesz, że na bluetooth nie zrywa połączenia, a czy osiągasz takie same prędkości poprzez bluetooth? Jeśli tak, to może sugerować problem z torem USB w telefonie. A możesz przesyłać pliki z pamięci telefonu do komputera z takimi prędkościami bez problemów?

Jest jeszcze możliwość przegrzewania się końcówki mocy w telefonie. Bo im szybciej dane są przesyłane, tym więcej mocy pobiera tor radiowy. Co za tym idzie nagrzewa się bardziej i może się po prostu przegrzewać. Czy wtedy telefon nie robi się ciepły/gorący?

Podejrzewam, że korzystając w telefonie nie uzyskujesz takich prędkości, dlatego ten problem nie występuje, a pojawia się tylko jak telefon pracuje z komputem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MarcinSzymbor

To nie jest sprawa USB, bo pliki są przesyłane bez zrywania połączenia. Telefon ma cały czas normalną temperaturę.
W telefonie HSDPA działa doskonale - ściągam bezpośrednio na telefon pliki po 700 MB z prędkością ponad 300 kB bez zrywania połączenia. W takiej sytuacji telefon osiąga temperaturę podobną do takiej, jaką ma w czasie połączenia głosowego.
Przez Bluetooth nie da się osiągnąć prędkości HSDPA, przynajmniej nie przez ten, który jest w Nokii E71 w połączeniu z Bluetooth w moim laptopie. Przez Bluetooth leci max. 60 kB.
Skontaktowałem się z Nokia Care. Mają wykonać podobny test, a ja mam im przesłać rejestry ze swojego komputera.

Dlaczego w telefonie HSDPA działa doskonale, a zrywa połączenia kilka sekund po osiągnięciu 100-200 kB przy transmisji danych z użyciem połączenia w komputerze?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MarcinSzymbor pisze:Dlaczego w telefonie HSDPA działa doskonale, a zrywa połączenia kilka sekund po osiągnięciu 100-200 kB przy transmisji danych z użyciem połączenia w komputerze?
Wobec przedstawionych przez Ciebie faktów sądzę, że to może być wina wewnętrznego oprogramowania, ewentualnie komunikacji wbudowanego modemu z szyną USB. Ale niestety nie mam żadnych 100% dowodów na potwierdzenie mojej teorii. Ale zobaczymy co powiedzą ludzie z Noki.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MarcinSzymbor

Nie mam jeszcze odpowiedzi z Nokia Care.

Zastanawiam się czy jest jeszcze możliwość połączenia E71 przez WiFi z komputerem, i stworzenie po tym połączenia internetowego.
Jak to zrobić? Jakie aplikacje do telefonu i komputera są potrzebne?
Czy to możliwe?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Z tego co wiem, to istnieje program taki jak JoikuSpot Light i ma on możliwość zrobienia z komórki takiego hot-spota. Myślę, że warto poczytać w tym kierunku (nawet u nas na forum było coś na ten temat). Jednak ja nie bawiłem się tym, więc Ci nie pomogę w tej materii.
MarcinSzymbor

JoikuSpot załatwił sprawę!

Mam przez E71 250-300 kB, połączenie działa doskonale, i to bez kabli ;)

Bardzo dziękuję!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MarcinSzymbor pisze:JoikuSpot załatwił sprawę!
Bardzo się cieszę :ok:
MarcinSzymbor pisze:Mam przez E71 250-300 kB, połączenie działa doskonale
Bardzo ładne wyniki :)
MarcinSzymbor pisze:Bardzo dziękuję!
Nie ma za co :)
ODPOWIEDZ