Instalacja Xp [Problem]

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Instalacja Xp [Problem]

Post autor: ZeberkoPL »

Mój problem wygląda następująco , przy próbie zainstalowania kończę na etapie kopiowania potrzebnych plików z płyty CD zapisywaniu MBR i ponowynym uruchomieniu komputera(przed właściwą instalacją).Bios sie odpala wybieram sobie dysk z którego ma wystartować i widze komunikat "bład systemu plików " . Próbowałem na 3 różnych dyskach w różnych konbinacjach ze zmienianiem dvd na inne taśmy etc. wiem że ta poprawna istnieje bo już nieraz miałem takie kłopoty na tej płycie głównej i zawsze z którymś razem zaskoczyło , szczególnie jak miałem wszystkie sloty zapchane (ATA).wracając do dysków to były formatowane partycjonowane także logiczne etc. załamuje ręce bo już nie wiem od czego może to zależeć.I szczerze mnie to wisi chiałbym jedynie to jakoś ominąć choćby z pod dosu czy jakimś loaderem HELP :niepewny:
Nazwa płyty głównej Epox EP-4B2A(E)/4B2M(+)

Właściwości magistrali FSB:
Typ magistrali Intel NetBurst
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 125 MHz (QDR)
Efektywna częstotliwość taktowania 500 MHz
Przepustowość 4000 MB/sek
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 18:19 przez ZeberkoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Instalacja Xp [Problem]

Post autor: Jaco »

ZeberkoPL pisze:wybieram sobie dysk z którego ma wystartować
Nic nie wybiera się. Samo wybiera i dalej się instaluje. Jeśli instalujesz to jako drugi system na kompie to po całej instalacji przy uruchamianiu masz wybór którego chcesz użyć.
ZeberkoPL pisze:I szczerze mnie to pier...
A za to dostaniesz punkcik. :cwaniak:
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Jaco pisze:Samo wybiera i dalej się instaluje
Wybieram powiedzmy ten dysk właściwy zresztą nawet na jednym dysku też niechce ruszyć 2 część instalacji :mur: .Szukam odpowiedzi jak to ominąć.Mam dostęp do linuksa drugi system xp zainstalowany (inny dysk).
Jaco pisze:A za to dostaniesz punkcik. :cwaniak:
Dziękuje :viktoria: doczytałem regulamin :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jaco

ZeberkoPL pisze:drugi system xp zainstalowany (inny dysk).
Może odepnij go na czas instalacji? Nie instalowałem systemów gdzie były dwa dyski twarde.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Nie instalowałem systemów gdzie były dwa dyski twarde.
Nie, to nie powinno mieć znaczenia. Ja u siebie w stacjonarnym wiele razy instalowałem systemy, jak miałem 2 dyski twarde. Ale faktycznie najlepiej by było odłączyć inne dyski i zostawić tylko podstawowy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Nie, to nie powinno mieć znaczenia.
Też mi się tak wydaje gdyż ja na swoim dysku miałem trzy systemy (Windows XP,Vistę,Windows7) Gdy instalowałem Vistę czy Windows7 zawsze nie trzeba było wybierać partycji bo wszystko się samo robiło po załadowaniu plików i ponownym uruchomieniu komputera do właściwej instalacji. Tu tylko było ważne aby Windows XP był jako pierwszy zainstalowany. Vistę i Windows7 można już obok instalować bez żadnych problemów.
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:faktycznie najlepiej by było odłączyć inne dyski i zostawić tylko podstawowy
i też tak robię :roll:
tych podstawowych ma 2 - całkiem wolne , usuwałem partycje tworzyłem nowe , nawet logiczne partycje robiłem itd. Dysk z systemem "awaryjnym" mam osobo tylko tak zaznaczyłem gdyby był potrzebny do jakieś ingerencji ,Boot.ini wygląda wporzątku .Instalki xp ma 2 i próbuje na zmianę bez efektów .Pewnie dojdę do tego metodą prób i błędów jak zawsze ale wolałbym się na przyszłość przygotować
Awatar użytkownika
Jaco

A ten XP co chcesz go zainstalować to legalny system czy jakiś wytwór z sieci? Jeśli tak to może być dość okrojony i czegoś może brakować i dlatego błędy instalacji.
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Pierwsza instalka - Pełna - instalowana już wielokrotnie druga
instalka - zrobiona n-lite dlatego raz jedną próbuje raz drugą
wcześniej miałem jeszcze dwie inne płytki i to samo było wiec niema mowy o spartoczonej płytce.Zawsze tam przy 3 próbie jakoś zaskakiwało , lecz wczoraj spedziłem 4godz na próbach.Chciałbym podkreślić że zawsze potrzebowałem przynajmiej 2 dyski żeby ruszyła dalsza cześć instalacji
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 20:30 przez ZeberkoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:zawsze nie trzeba było wybierać partycji bo wszystko się samo robiło po załadowaniu plików i ponownym uruchomieniu komputera do właściwej instalacji.
A mi się wydaje, że u ZeberkoPL to BIOS każe wybrać dysk twardy z którego ma być uruchomiony komputer. Niektóre BIOS'y tak mają, że można wybrać urządzenie botujące i o to właśnie tu chodzi.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Niektóre BIOS'y tak mają, że można wybrać urządzenie botujące i o to właśnie tu chodzi.
Ja się z tym nie spotkałem więc się nie wypowiem. ZeberkoPL, na pewno nie jest jakaś okrojona wersja?
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Nie do końca YaHoo każe jeśli zmieniła się całkiem konfiguracja dysków.Manualnie wybieram jeśli mam kilka dysków i źle ustawioną bootującą sekwencje w biosie.Tak wybieram dobry dysk uprzedzając pytanie :].Resetowałem biosa wiec mam podstawową teraz konfiguracje startową , nawet floppy którego nie posiadam.Także próbowałem na fabrycznych "safe - fail" / "optymalize configuration" .Instalowałem nawet w trybie "PIO"(ATA) :zdziwko: Jedyne czego nierozumie w biosie to "Apci Mode" - po którego wyłączeniu nie jestem w stanie odpalić nawet zainstalowanego systemu.szukałem teraz pobieżnie info w necie i nie mogę znaleźć .Jaco to nie jest okrojona wersja właśnie z niej do ciebie pisze ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ZeberkoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ZeberkoPL pisze:Jedyne czego nierozumie w biosie to "Apci Mode"
Jest to nic innego jak system zarządzania energią. Czyli np. po zamknięciu systemu komputer sam się wyłączy.
ZeberkoPL pisze:po którego wyłączeniu nie jestem w stanie odpalić nawet zainstalowanego systemu.
To w sumie jest normalne, bo system ma zainstalowane sterowniki ACPI, a jak jest ono wyłączone, to nie może ich załadować i system się nie uruchamia.

Ja bym jeszcze spróbował na Twoim miejscu uruchomić jakąś dystrybucję Linux'a uruchamianą z płytki CD i zobaczył czy dysk jest przez system poprawnie wykrywany.
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

YaHooo napisał/a:
Ja bym jeszcze spróbował na Twoim miejscu uruchomić jakąś dystrybucję Linux'a uruchamianą z płytki CD i zobaczył czy dysk jest przez system poprawnie wykrywany.

Jakbyś mógł rozwinąć dysk hd? cd?
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 21:53 przez ZeberkoPL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chodziło mi o dysk twardy :) Można by było również go przetestować jakimś narzędziem z tego Linuxa.
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Właśnie w tym momencie pracuje na xp (zainstalowany z tego samego nośnika CD) na tej felernej płycie głównej.Dysk HD widzi bez konfliktów i tak jak pisałem próbowałem na 2 dyskach całkiem czystych z różnymi konfiguracjami partycji na których kiedyś też miałem system.Jest to wina płyty głównej na 90%.Próbowałem też na 1 taśmie / na 2 taśmach -cd i hd na master i też lipa i kilka losowych.Jak pisałem mnie zależy na tylko na połowicznym ominieciu problemu np. reczna instalacja jeśli jest to możliwe
Linuksa kiedyś instalowałem i obyło się bezproblemu.
Dyski w miare sprawne w smacie jedynie ostrzeżenia że zaczynają sie bady robić :)
A ten problem (instalka) miałem po zakupie nowego dysku , wtedy jeszcze inny nośnik cd z instalacją xp .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A może by tak przekopiować na dysk twardy instalator Windows i z dysku uruchomić instalację?
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Jak to dokładnie zrobić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oprócz przekopiowania plików na dysk musisz uruchomić komputer z dyskietki startowej (czytającej NTFS'a) i wejść do katalogu instalatora Windows (I386) przeznaczony dla DOS, czyli WINNT.EXE
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Uff udało się
Okazało się że bios nie obsługuje partycji powyżej ~20gb ile się nadenerwowałem zanim na to wpadłem , scena w której próbuje gołymi rekami złamać napęd optyczny bezcenne :rotfl2: później z kolei pan Gates wiedział której partycji chce jako aktywnej użyć,z pomocą przyszedł Linux i ukrywanie partycji :roll:
Warto się było namęczyć po obróbce w n-lite system czysty ładuje się niespełna 25 sek
:viktoria:
Dzięki wszystkim za zainteresowanie ,podziękowania poszły :super:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ZeberkoPL pisze:Okazało się że bios nie obsługuje partycji powyżej ~20gb
To ja na to bym nigdy nie wpadł...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

YaHooo pisze:To ja na to bym nigdy nie wpadł...
Ja bym nigdy nie wpadła na to, że dysk o pojemności 500GB może byc w FAT32 :zdziwko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Ja bym nigdy nie wpadła na to, że dysk o pojemności 500GB może byc w FAT32
Czemu? W sumie można tak zrobić :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Da się i czasem lepiej jak się jakichś routerów podpina bo czasem z NTFS problem jest.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Da się i czasem lepiej jak się jakichś routerów podpina
Tak, ale tylko i wyłącznie. Transfer zwykle jest opłakany, szczególnie przy małych plikach. Miałem takiego potwora i dopiero na NTFS odżył.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb, dzięki za cynk. Może zaraz zrobię format tego HDD na USB na NTFS bo fabrycznie jest FAT32.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Generalnie duże partycje FAT32 są niezbyt wydajne. Nie mówiąc już o stracie wolnego miejsca z uwagi na duży rozmiar klastra.
ODPOWIEDZ