Instalacja Windowsa XP z pendrive

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Instalacja Windowsa XP z pendrive

Post autor: Oficer »

Witam jak w temacie może ktoś mi opisać szczegółowo jak zainstalować windows xp z pendrive oczywiście chodzi mi na notebook ponieważ nie posiada stacji dysków. Próbowałem normalnie wrzucić na pendrive pliku windowsa ale nic z tego nie chce botować z pendrive :( .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Instalacja Windowsa XP z pendrive

Post autor: YaHooo »

Oficer pisze:Próbowałem normalnie wrzucić na pendrive pliku windowsa ale nic z tego nie chce botować z pendrive
Bo generalnie pendrive nie jest botowalny. Żeby zabotować komputer z niego musisz mieć odpowiednio sformatowanego pendrive. Polecam do tego program o nazwie HP USB Disk Storage Format Tool. Wtedy po wrzuceniu plików na pamięć będzie można uruchomić DOS'a. Potem trzeba przekopiować instalator na dysk twardy i uruchomić WINNT.EXE z dysku twardego.

Jednak żeby nie było za słodko to jest taka sprawa, że tak zrobiony pendrive nie będzie widział partycji NTFS... Musisz dograć do tego DOS'a jakieś sterowniki. Wtedy będzie ok.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Oficer

Ten sposób co piszesz jest bardzo nie pewny i pracochłonny ponieważ kiedyś tak robiłem i nie chciało działać próbowałem już wiele sposobów ale żaden nie chce zadziałać.
pyrdke
Użytkownik forum

Post autor: pyrdke »

Zobacz tutaj LINK
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oficer pisze:Ten sposób co piszesz jest bardzo nie pewny i pracochłonny
Tu bym się nie zgodził, bo zrobienie botowalnego pendrive trwa minutkę. Zrobienie wpisu w autoexec.bat ładującego sterownik NTFS to 10 sekund :) A robiłem to już dużo razy i działa :) Więc nie wiem co widzisz w tym pracochłonnego.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Oficer

YaHooo czyli jak mam to zrobić tak jak jest napisane w poradniku co napisał pyrdke czy inaczej jeżeli możesz opisz mi szczegółowo .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oficer najpierw spróbuj tego linka (wygląda sensownie, lecz nie używałem nigdy), bo to jest automat i sam wszystko zrobi za Ciebie. A potem jakby coś nie działało to napiszę Ci jak ja bym zrobił swoim sposobem.
ODPOWIEDZ