Huawei E169 Ciagły zanik Internetu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Warson
Początkujący użytkownik forum

Huawei E169 Ciagły zanik Internetu

Post autor: Warson »

Witam, od niedawna jestem posiadaczem Modemu Huawei E169, i mam pewien problem otóż bardzo często zrywa mi połaczenie, raz jest HSDPA a raz WCDMA i raz dioda swieci mocno na niebiesko a raz słabo, choziłem po pokojach bo myslalem ze zasieg slaby ale jednak wszedzie tak samo, a sprawdziłem gdzie jest stacja Play i jest niedaleko odemnie... prosze pomozcie co mozna zrobic i czy ktoś miał problemy podbne do mnie, mam Windowsa XP i łącze sie przez Play On-Line.

z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E169 Ciagły zanik Internetu

Post autor: YaHooo »

Warson pisze:raz jest HSDPA a raz WCDMA
To jest naturalna rzecz. Modem jak dłużej nie przesyła danych, to przechodzi w tryb WCDMA (UMTS). Tak więc, nie da się tego zmienić.
Warson pisze:otóż bardzo często zrywa mi połaczenie,
Jeśli zrywa Ci połączenie przy zejściu z HDSPA na WCDMA, to możesz wymusić trzymanie HSDPA za pomocą jakiegoś ruchu. Może to być po prostu pingowanie jakiegoś serwera komendą

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 100
Przy czym musisz sobie dobrać wartość zamiast 100 taką aby modem przy braku ruchu ze strony programów, czyli idzie sam ping, nie przełączał się na UMTS.

Inna sprawa jest jak modem zmienia z HSDPA na UMTS jak masz transferowane dane. Może to oznaczać, że masz bardzo słaby zasięg i wtedy już trzeba kupić antenę która poprawi sygnał.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Warson

A co w przypadku gdy nie zrywa tylko jest około 2 minuty na HSDPA i zmienia na WCDMA i stoi na WCDMA?? Albo spowortem wraca do HSDPA??
Ostatnio zmieniony 2010-04-19, 15:56 przez Warson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Warson pisze:A co w przypadku gdy nie zrywa tylko jest około 2 minuty na HSDPA i zmienia na WCDMA i stoi na WCDMA??
Ale masz wtedy jakąś transmisję danych? Bo to może oznaczać, że jesteś daleko od nodeB i masz duże zakłócenia które się zmieniają i stacja przełącza modem w tryb WCDMA, albo masz po prostu za słaby zasięg. Zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz jaki masz zasięg w dBm, bo niestety kreski nie są miarodajne.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Warson

ok połączyłem się za pomocą tego programu i zasięg mam taki:

-79dBm, 54%, CSQ 17

CID: 20246, 6 -W (zachód), LAC: 21

I co sądzisz o tym?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Warson pisze:I co sądzisz o tym?
Ja mam własnie zasięg bardzo podobny (aktualnie -72dBm, więc nieco lepszy, ale jak zmienię pozycję laptopa, to mam właśnie -79dBm) zasięg i mogę z całą pewnością powiedzieć, że schodzenie z HSDPA na UMTS(WCDMA) to nie wina słabego zasięgu.

A taka sytuacja się dzieje o każdej porze? Może spróbuj jak działa późno (2-3 w nocy), bo to może być obciążona stacja. Tak samo spróbuj czy nie będzie schodził na UMTS jak puścisz wielkiego pinga komendą:

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 2000
Warson

On nie schodzi na UMTS tylko na WCDMA sprawdzam przy pingowaniu pozniej dam odpowiedź.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-22, 09:32 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 08:32 przez Warson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Warson pisze: na UMTS tylko na WCDMA
To jest dokładnie to samo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ