Huawei E220 - Nie wykrywalny.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adek4100
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 - Nie wykrywalny.

Post autor: Adek4100 »

Witam, dostałem od dziewczyny modem Iplusa Huawei E220, chciałem ściągnąć sim-locka lecz dopiero później zorientowałem się ze Plus nie dawał locków na te modemy.
Ściągnąłem program do aktualizacji modemu i po wykonanej operacji aktualizacji modem przestał działać, w programie Iplus menager podczas próby połączenia wyskakuje komunikat "Podłącz modem" program aktualizacyjny nie wykrywa teraz w ogóle.
System wykrywa go jako stacje dysków i w "MK" modem jest pod literką F lecz podczas proby wejścia do pamięci wyskakuje komunikat " system windows nie może czyta z tego typów dysku. Dysk może być uszkodzony lub używa formatu niezgodnego z systemem windows" . Próbowałem otwiera go równie "PKM" i Otwórz lecz jest to samo. Po podliczeniu na modemie miga zielona dioda.

Aktualnie próbuje rozwiązać problem na komputerze PC z systemem Windows XP, lecz wcześniej robiłem to na laptopie z Vistą oraz 7 i było tak samo.

Czytałem wiele tematów tutaj na ten temat, nie którzy mieli problem że porostu modem był zablokowany przez operatora sieci ( dodam że na tym modemie skończyła się już umowa)

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220 - Nie wykrywalny.

Post autor: YaHooo »

Adek4100 masz możliwość sprawdzenia jak działa modem na komputerze na którym nie był instalowany przed aktualizacją softu? Bo może jakieś śmieci zostały i modem jest zainstalowany podwójnie i temu nie działa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Od instalować cały soft. Pobrać sterowniki + soft i podłączyć modem. Na XP nie miałem generalnei problemów - ale czasem modemy Huawei potrafiły odmówić współpracy. Pomagało wtedy odinstalowanie i ponowne instalowanie.
Jak nie czyta dysku "w modemie" to mamy problem - może pomóc instalacja sterów z innego źródła i ponowne flashowanie.

co do Windows 7 - modemy Huawei bardzo go nie lubią :D przynajmniej u mnie między innymi dla tego przesiadłaem się na Sierrę - drogo jak siedem nieszcześć ale warto. Ja miałem tak pod Win 7 : podłączam i działa - kolejne uruchomienie laptopa i NIE DZIAŁA, test modemu na stacionarce - działa, podłączam ponownie do lapka i nic - reset laptopa i działa. Po dwóch tygodniach walk i nadużywania "Dynamizatorów Werbalnych" :D Huawei został zmieniony na Sierrę. A testowałem łącznie 8 różnych modemów Huawei pod Windows 7.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ravir pisze:co do Windows 7 - modemy Huawei bardzo go nie lubią
Totalna bzdura :]
No ale jak się instaluje kilkuletnie sterowniki z wirtualnego CD-ROMu w modemie to nie ma się co dziwić, że nie działa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Ravir pisze: co do Windows 7 - modemy Huawei bardzo go nie lubią
Mój Huawei E176, miał okazję pracować na dwóch Sevenach, Home (32 bit) i Professional (64 bit) - działał bezproblemowo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:Mój Huawei E176
Krótko miałem e220 i nie było problemu w Windows 7, nawet prawidłowo się flashował.
Nie pomagam na PW!
pnyczaj

Post autor: pnyczaj »

wojteks pisze:
sp6huk pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Krótko miałem e220 i nie było problemu w Windows 7, nawet prawidłowo się flashował.
Ja nawet parę dni temu flashowałem na Windows 7 Home Premium 64 bit modem ZTE MF627. Tak więc pomimo straszenia, żeby nie flashować w Viscie czy siódemce da się to zrobić, jak widać nie tylko modemy Huawei.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-04-27, 19:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-04-27, 18:48 przez pnyczaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Ja miałem najnowsze sterowniki - pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było flashowanie na najnowsze stery i czyszczenie systemów. Parę znajomych osób tez miało problemy - a paru chodziło wszystko jak złoto. Nie mam nie typowego sprzętu - może poza stacjonarnym z 2 x GTX 280 w SLI a le to chyba nie przeszkadza :D
Ostatnio zmieniony 2010-04-27, 13:01 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Adek4100

Wywalałem już wszystkie sterowniki, ściągałem juz rozne nawet zagranicznych operatorów lecz modemu dalej nie widzi.Na paru komputerach testowałem, Z roznymi systemami jest to samo, miałem nawet format.

Dodam że dzisiaj podłączałem pod mój komputera taki sam modem kolegi, i wykrył go bez problemowo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Adek4100 pisze:Na paru komputerach testowałem, Z roznymi systemami jest to samo, miałem nawet format.
To niestety muszę Ciebie zmartwić, ale chyba masz uszkodzony modem. Jednak 100% pewności nie mam. Najlepiej by było oddać go do serwisu, tam by Ci powiedzieli co jest nie tak.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Adek4100

Przepraszam za dość długa nieobecność która była spowodowana wyjazdem z kraju.

Otóż, modem jest już mój więc serwis... hmmm ile może kosztować naprawa modemu?
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Adek4100 pisze:Otóż, modem jest już mój więc serwis... hmmm ile może kosztować naprawa modemu?
Bardziej opłacalne może okazać się kupno modemu, niekoniecznie nowego. Oczywiście najpierw lepiej pójść do serwisu i wypytać.
Adek4100

No to pięknie mam narobione na same wakację, tak zrobie przejdę sie do serwisu, mam jeszcze jeden model z angielskiej sieci 3 ale ma niestety simlocka nie uda mi sie sciagnac go chyba samemu:(
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Adek4100 pisze:niestety simlocka nie uda mi sie sciagnac go chyba samemu:(
Jeśli Three nie stosuje jakiś innych ograniczeń to masz w tym dziale podwieszony temat jak ściągnąć simlocka.
ODPOWIEDZ