Program do symulacji pomiaru obciążenia GPRS, UMTS, 3G

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mehacz
Początkujący użytkownik forum

Program do symulacji pomiaru obciążenia GPRS, UMTS, 3G

Post autor: mehacz »

Piszę pracę magisterską i potrzebuję takiego programu który symulowałby obicążenie pasm np 3G podczas wideokonferencji lub sciąganie jakiegoś pliku przez telefon komórkowy z sieci. Przeszukałem wiele stron i już mi ręce opadają nie wiem co robić... Czy jak bym zadzwonił gdzieś do operatora to czy dostałbym jakieś namiary na to. Głównie potrzebuje wykresy porównujące obciążenia poszczególnych pasm w jakim stopniu to się dzieje.

Zapłacę osobie która mi pomoże z tym problemem...
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Program do symulacji pomiaru obciążenia GPRS, UMTS, 3G

Post autor: alias »

A możesz dokładniej opisać co potrzebujesz uzyskać? Szczególnie na czym ma polegać ta symulacja i co chcesz mieć na wykresach.
mehacz
Początkujący użytkownik forum

Re: Program do symulacji pomiaru obciążenia GPRS, UMTS, 3G

Post autor: mehacz »

mój temat to : Badanie wpływu integracji usług w telefonii komórkowej na szerokość żądanego pasma

Dogadałem się z promotorem że ma to wyglądać tak że wpisuje wielkość pliku całkowitą przepustowość np 3G i w jakim stopniu zostanie obciążone łącze albo jaka jest średnia prędkość transmisji danych w systemie w zależności od liczby próbek pomiarowych w transmitowanym pakiecie.
Mam ogólnie porównać pasma GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.
Coś takiego jak w tym artykule :
www.par.pl/2004/files/78-04_artykul7p.pdf

I właśnie potrzebuje jakiegoś symulatora bo nie muszą to być dane z nadajników
ODPOWIEDZ