Problem z torrentami.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Problem z torrentami.

Post autor: Blazej »

Witam wczoraj chciałem coś ściągnąć z torrentów za pomocą programu utorrent 2.0.1 i tu leży mój problem otóż wcześniej wszystko było dobrze ściągałem różne rzeczy i działało a teraz wrzucam torrenta do programu on niby się ściąga jednak po chwili modem przeskakuje z HSDPA do UMTS i lipa idzie po 0,5 KB/S nic nie pomaga ani przekierowanie portów ani nic po prostu nie da się ściągać. Pomyślałem że może to coś z modemem albo z BTSem ale nie włączyłem ściąganie 2 plików po 200MB z serwera rapidshare i hotfile ściągnęły się bez problemu. Dodam że jak ściągam torrent i zmieni się sygnał na UMTS to w przywróceniu HSDPA pomaga tylko rozłączenie i połączenie z netem na nowo odpalanie przeglądarki nie pomaga :/ Co t jest przyczyną tego zjawiska mała ilość seedów nie wchodzi w grę bo jest ich ponad 1000 pomocy

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-13, 16:42 ]
Przeniosłem temat do bardziej odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z torrentami.

Post autor: YaHooo »

Blazej a z jaką prędkością się ściąga torrent bezpośrednio przed przejściem z HSDPA na UMTS? Bo może za wolno się ściąga i modem samoczynnie przechodzi.

Zawsze możesz próbować starej, dobrej metody:

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 100
. Przy czym musisz dobrać liczbę zamiast 100 aby modem nie schodził na UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blazej

YaHooo pisze:Blazej a z jaką prędkością się ściąga torrent bezpośrednio przed przejściem z HSDPA na UMTS?
Zaczyna od około 5 KB ale po kilku sekundach jest już 30KB a przed samym przejściem jest około 100KB czasami więcej tak prawdę mówiąc to torrent nie zdąży się rozpędzić a już przeskakuje wcześniej ściągało się z prędkością do 300KB/s
Polecenie pingu niestety nie pomaga próbowałem :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli to nie wina schodzenia modemu na UMTS z powodów bezczynności. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to spróbować w innej lokalizacji (inny nodeB) oraz innego klienta sieci Torrent.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blazej

YaHooo pisze:Czyli to nie wina schodzenia modemu na UMTS z powodów bezczynności. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to spróbować w innej lokalizacji (inny nodeB) oraz innego klienta sieci Torrent.
Niestety nie mam możliwości zmiany noteB jednak spróbuje załatwić od kolegi laptopa pojedziemy i sprawdzę. A jeżeli chodzi o program do torrentów to zmieniłem na bitcomet przetestuje w nocy i podam wyniki.
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 20:49 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem czekam na wyniki, bo bez takich prób jak napisałem ciężko cokolwiek powiedzieć.
Awatar użytkownika
Blazej

Niestety nie działa tak samo się robi. A możliwe że blokuje mi porty operator albo coś?
Ostatnio zmieniony 2010-05-15, 08:56 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:A możliwe żę blokuje mi porty operator albo oś?
Całkiem możliwe. Chyba, że to wina karty SIM, albo modemu. W sumie ja też mam iPlusa i nic takiego się nie dzieje. Możesz napisać zgłoszenie w EBOK'u i zobaczyć co ludzie z Plusa powiedzą, bo mi nic nie przychodzi więcej do głowy.
Awatar użytkownika
Blazej

YaHooo pisze:Chyba, że to wina karty SIM, albo modemu
Możliwe że karty sim bo czasami wywala mi błąd że kart sim nie aktywna lub nie ma kary sim w modemie itp.
YaHooo pisze:Możesz napisać zgłoszenie w EBOK'u i zobaczyć co ludzie z Plusa powiedzą
Mogę do nich napisać ale odpowiedź pewnie będzie czymś w stylu "sprawdziliśmy pana zgłoszenie i z przyjemnością informujemy że z naszej strony wszystko w porządku jeżeli problemy nadal występują proszę skontaktować się z dostawcą oprogramowania lub czegoś tam" albo coś takiego "z naszych źródeł wynika że w pana miejscu zamieszkania nie ma zasięgu HSDPA lub jest bardzo złaby z tego powodu mogą być takie problemy" bo oczywiście oni nie potrafią zrozumieć żę jest coś takiego jak antena, już miałem taki przypadek gdy zgłaszałem brak sygnału 3g w biurze obsługi.
Ostatnio zmieniony 2010-05-15, 13:35 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:możliwe że karty sim bo czasami wywala mi błąd że kart sim nie aktywna lub nie ma kary sim w modemie itp
A no to jeszcze może być wina modemu. Trzeba by było sprawdzić wymieniając kartę SIM oraz modem (w miarę możliwości oczywiście).
Blazej pisze:bo oczywiście oni nie potrafią zrozumieć żę jest coś takiego jak antena już miałem taki przypadek gdy zgłaszałem brak sygnału 3g w biurze obsługi
To rzeczywiście lepiej sobie darować.
Awatar użytkownika
Blazej

YaHooo pisze:A no to jeszcze może być wina modemu. Trzeba by było sprawdzić wymieniając kartę SIM oraz modem (w miarę możliwości oczywiście).
Mam jedynie możliwość wymiany karty sim bo nie znam nikogo z netem komórkowym od którego mógłbym pożyczyć modem a na kupno nowego szkoda mi pieniędzy w końcu mogę zrezygnować z torrentów nie są mi do szczęścia potrzebne :] może samo się naprawi kiedyś.
Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Blazej niekoniecznie modem. Wystarczy telefon z wbudowanym modemem a teraz chyba każdy telefon to posiada.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Wystarczy telefon z wbudowanym modemem a teraz chyba każdy telefon to posiada.
Tylko mała uwaga. Telefon musi mieć HSDPA, ponieważ mamy problem ze schodzeniem z HSDPA na UMTS ;)
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

U mnie też tak się podobnie dzieje. Pobieram pliki jest duża prędkość potem nagle nie ma wcale prędkości mimo iż jest połączenie z netem. Czasem ciągnie 15 KB/s a potem 130, trochę to dziwne :zdziwko:
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Blazej

Chciałbym przeprosić wszystkich na forum za to że czasami nie zaczynam zdań z dużej litery lub nie postawię kropki, ale czasami piszę posta w biegu i po prostu nie zwracam uwagi na takie drobiazgi. Sory panowie wybaczcie :mur: już się ukarałem. :D
Dobra teraz wracam do tematu.
Blazej niekoniecznie modem. Wystarczy telefon z wbudowanym modemem
Z tym będzie mały problem bo telefon mam z HSDPA , ale nie da się podłączyć do niego anteny a bez niej nie złapię sygnału.
Dziś sprawdzę działanie torrentów na innym komputerze (oczywiście z podłączonym do niego moim modemem) może to wina mojego komputera?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

paweliplus pisze:Czasem ciągnie 15 KB/s a potem 130, trochę to dziwne
Ale to chodzi o torrenta? Jeśli tak, to jest to dość normalne.
Blazej pisze:Dziś sprawdzę działanie torrentów na innym komputerze (oczywiście z podłączonym do niego moim modemem) może to wina mojego komputera?
Dobra myśl :ok: Warto sprawdzić wszelkie możliwości.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Blazej pisze:ale czasami piszę posta w biegu
Chciał bym to zobaczyć jak to robisz :cwaniak: Ja próbowałem ale nie udaje mi się biegnąć i pisać posty. Dziwne abym biegał z komputerem i na forum odpowiadał na posty.
Blazej pisze:już się ukarałem.
Można wiedzieć jak?
Blazej pisze:może to wina mojego komputera?
Używałeś kiedyś takiego narzędzia jak HijackThis. Skoro pobierasz pliki z torrentów to one mogą mieć w sobie różnego rodzaju syf.
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

A ja pisałem posta w biegu :) z mojej 6630 :cwaniak: .A co do tematu:do torrentów trzeba mieć porządnego antyvira/spywara bo czasem nie to że może być wirus...W takim czymś musi być wirus :D Więc trzeba się zabezpieczać że wszystkich stron ;)
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

YaHooo pisze:paweliplus napisał/a:
Czasem ciągnie 15 KB/s a potem 130, trochę to dziwne
Ale to chodzi o torrenta? Jeśli tak, to jest to dość normalne.
A to dlaczego tak się dzieje??
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paweliplus pisze:A to dlaczego tak się dzieje?
Torrenty nie dają gwarancji transferu. W zależności od udostępniających prędkości dla różnych fragmentów pliku mogą być bardzo różne.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blazej

Jaco pisze:Chciał bym to zobaczyć jak to robisz Ja próbowałem ale nie udaje mi się biegnąć i pisać posty
Nic trudnego wierzcie mi. :]
Jaco pisze:Można wiedzieć jak?
Walnąłem głową o ścianę :hyhy:
Jaco pisze:Używałeś kiedyś takiego narzędzia jak HijackThis.
Nie nigdy nie używałem tego programu ale spróbuje.
A co do tematu:do torrentów trzeba mieć porządnego antyvira/spywara bo czasem nie to że może być wirus...W takim czymś musi być wirus Więc trzeba się zabezpieczać że wszystkich stron
Mam na komputerze Kaspersky 2010 wydaje mi się że jest w miarę dobry. A po drugie to raczej nie wirus bo skanuje kompa raz w tygodniu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:W zależności od udostępniających prędkości dla różnych fragmentów pliku mogą być bardzo różne
Tak samo peer'y chętniej wysyłają dane do tych peerów, którzy im dają inne dane (w sensie lepiej dać i dostać w zamian inną część niż wysłać i nie dostać nic). Poza tym nie wiem dlaczego, ale czasem większość peerów w ogóle nie chce wysyłać. Myślę, że to wina dość dużego pingu jaki ma łącze komórkowe.
Awatar użytkownika
Blazej

Zapomniałem był u mnie kolega i testowaliśmy torrenty na jego laptopie i również tak się działo niestety :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem to może rzeczywiście problem z kartą SIM, albo u operatora?
Awatar użytkownika
Blazej

YaHooo pisze:Zatem to może rzeczywiście problem z kartą SIM, albo u operatora?
Sprawdzę kartę sim wykupię sobie jakiś największy pakiet internetowy (mam plus 36 i 6 jaki jest największy i ile kosztuje?) i sprawdzę czy to wina karty. A jeżeli o operatora chodzi to nie będę do nich z tym dzwonić bo zawsze spławiają mnie i tyle mam z ich pomocy poczekam aż sami naprawią, zawsze naprawiają :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Blazej pisze:Sprawdzę kartę sim wykupię sobie jakiś największy pakiet internetowy (mam plus 36 i 6 jaki jest największy i ile kosztuje?)
25 MB - 5 zł,
100 MB - 10 zł
250 MB - 20 zł,
500 MB - 35 zł,

Aby zamówić:
25 MB - *121*11*05#
100 MB - *121*11*04#
250 MB - *121*11*11#
500 MB - *121*11*12#
Awatar użytkownika
Blazej