Witam. Generalnie jestem laikiem w sprawach internetu bezprzewodowego i potrzebuję waszej pomocy. Całe życie korzystałem z kablówki. Coż przeprowadziłem się na wieś - Łęg Starościński k. Ostrołęki. I tu mamy problem. Próbowałem internetu od kilku operatorów:
Play - w ogóle zero zasięgu,
Sferia - w porywach nawet Skype się zalogował,
Cyfrowy Polsat - na tym śmigam z róznym skutkiem.
Wracając do tematu max. prędkość pobierania to 300-400 kB/s, a w założeniu powinno być ponad 20 mB/s. Nie jestem głupi i wiem, że takiej prędkości nie ma możliwość osiągnąć. Ale nawet 2 mB/s by mnie zadowoliły. Siłę zasięgu mam nie więcej niż 9/99. Korzystam z modemu z załączoną anteną. Mam straszne lagi. Nie idzie nic pograć. A na dodatek jak jest pochmurno sygnał prawie nie dociera. Antenę mam wystawioną na zewnątrz, bo w domu nie ma sensu szukać. Gdyby coś na dachu lepszego umieścić... No z tym potrzebuję waszej pomocy. Pozdrawiam!
Czy możliwe jest polepszenie zasięgu w CP?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy możliwe jest polepszenie zasięgu w CP?
Witaj.
Z tego co widzę, to do najbliższej stacji bazowej masz ok. ~9 km, znajduje się ona w Ostrołęce,mijagi111 pisze:wieś - Łęg Starościński k. Ostrołęki.
Co to za jednostki mB/s ? Napisz to poprawnie. Chodzi Ci o Mb/s (megabity na sekudnę), czy MB/s (megabajty na sekundę). Pisząc 300-400 kB/s, miałeś na myśli 300-400 KB/s (kilobajów na sekundę), czy 300-400 kb/s (kilobitów na sekundę) ?,mijagi111 pisze:max. prędkość pobierania to 300-400 kB/s, a w założeniu powinno być ponad 20 mB/s. Nie jestem głupi i wiem, że takiej prędkości nie ma możliwość osiągnąć. Ale nawet 2 mB/s by mnie zadowoliły
Wybacz, ale nie znam takich jednostek mocy sygnału. Moc sygnału podaje się w jednostce dBm. Możesz sprawdzić to, łącząc się z siecią przy pomocy Top NetInfo ,mijagi111 pisze:Siłę zasięgu mam nie więcej niż 9/99
TAKA antenka. Powiedz jeszcze jaki masz modem, bo potrzebny jest jeszcze do tego konektor, aby można było połączyć antenę z modemem.mijagi111 pisze:Gdyby coś na dachu lepszego umieścić...
- wojteks
- *** Administrator ***
A nie mylisz jednostek? Granica technologii HSPA+ w której nadaje CP to 21Mbps czyli 2.5MB/s. Skoro masz tylko 300-400kB to masz 4-4.5Mbps więc wcale nie najgorzej.mijagi111 pisze:to 300-400 kB/s, a w założeniu powinno być ponad 20 mB/s
Sygnał masz słaby i tu może pomóc antena na 900MHz z odpowiednim konektorem do modemu.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak wół jest napisane "Prędkość pobierania danych do 21 Mb/s, prędkość wysyłania do 5,7 Mb/s". Z jednostkami zlamiłem, fakt.
Model modemu to USB ZTE MF668.
Aha no i miałem na myśli KB/s i MB/s. Pozdrawiam

Aha no i miałem na myśli KB/s i MB/s. Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No właśnie do, czyli tyle być nie musi,mijagi111 pisze:Jak wół jest napisane "Prędkość pobierania danych do 21 Mb/s, prędkość wysyłania do 5,7 Mb/s".
TAKI konektor. Jest napisane, że do Sierra Wireless Compass 885, ale do ZTE MF668 jest identyczny,mijagi111 pisze:ZTE MF668
300-400 KB/s, to transfer na poziomie ok. ~3 Mb/s,mijagi111 pisze:Aha no i miałem na myśli KB/s i MB/s
20 Mb/s, nie 20 MB/s,mijagi111 pisze:a w założeniu powinno być ponad 20 mB/s
No osiągnięcie 160 Mb/s, to pewnie, że nie jest możliwe, ale zdarzały się transfery na poziomie 16-18 Mb/s,mijagi111 pisze:Nie jestem głupi i wiem, że takiej prędkości nie ma możliwość osiągnąć
No to do dzieła, kupuj antenkę, powinno być lepiej, ale o ile to się przekonasz dopiero jak ją podłączyszmijagi111 pisze:2 mB/s by mnie zadowoliły