Wg UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej - Biuletyn Informacji Publicznej - Wykazy wydanych pozwoleń radiowych) CDMA w okolicy miało być do końca grudnia 2009, wg BOK orange ma być do 15.07.2010. Wg mnie, znowu będzie poślizg, albo inne problemy, bo jest to obszar wiejski, słaba urbanizacja, słabe uprzemysłowienie (mało firm), słaby nacisk potencjalnych użytkowników, mało zainteresowana gmina itd. Tzw. dziura albo ładniej "biała plama" na mapie postępu / dostępu
Liczba abonentów ogółem: 279
Liczba abonentów indywidualnych: 253
Liczba abonentów biznesowych: 26
źródło: http://www.mapa.uke.gov.pl/index.php?id=281504
Znalazłam też coś takiego:
-
http://www.uke.gov.pl/_gAllery/28/76/28 ... aportu.pdf
Na stronie 12 jest tam harmonogram, tam są terminy, do kiedy teoretycznie dojdzie do nas światłowód. Tak więc w końcu budują sieć szerokopasmową, w 85% z pieniędzy od Europy. Za pięć lat (?) dojdzie i do nas. Nic nie musimy robić, samo przypełznie To tak na marginesie dostępu do internetu i szans na rozwój wsi...
Wracając do tematu - właśnie sprawdziłam, czy może przywiało CDMA, ale nie mam nic, zupełnie nic.... Tylko gprs, z ADU skacze od zera do 35 KB/s. Chciałabym to wzmocnić i wyrównać.
Na kilka różnych anten plus okablowanie plus montaż plus sprzęt wewnątrz domu chyba mnie nie stać, szczególnie, że się na tym nie znam, a kupno anteny na próbę, połączone z montażem na kominie, jest mocno problematyczne, bo sama tego nie zrobię, a zatrudnianie kogoś w tę i we w tę, i to tak, żeby zdążyć w ciągu 10 ustawowych dni na zwrot do sprzedawcy? Nie, no nie, to bez sensu
Taki fachowiec jakiego potrzebuję, to musiałby być ktoś, kto ma sprzęt do zbadania skąd idzie sygnał (dwa przeciwstawne kierunki), jaka konkretnie antena w tych konkretnych warunkach jest optymalna (kierunkowa, dookolna, panel, czy bóg wie co jeszcze innego), jaki sprzęt wewnątrz domu byłby najlepszy z najtańszych i najtańszy z najlepszych
Podsumujmy:
- mam ADU, TOPNetInfo z nim nie chce współpracować. Komendy AT też nie. To już przerabiałam w wątku autorskim TNI. Łączę się więc albo przez Easy Wireless orange albo przez Połączenia sieciowe, ale nie mam konkretnych danych z którym łączę się BTSem, ani jakie mam dokładne, a nie deklarowane przez orange parametry łącza. Chcę poprawić jakość połączenia.
- na ZTE w TopNetInfo skacze od zera łączności w okolice -89dBm 10% CSQ12 . Ten abonament za chwilę się skończy, nie zamierzam go przedłużać, był tylko awaryjnie, żeby nie zrywać umowy (z karą finansową na karku).
- CDMA będzie niedługo, nie wiem jak będzie skonfigurowane, czy będzie rozkręcone przez orange na full mocy (

), czy będzie bardzo obciążone (

), no i kiedy w ogóle będzie... Zakładam jednak, że będzie to najtańsza opcja infrastruktury, bo zaludnienie, bo dziura itd (patrz wyżej). Chcę się przygotować i mieć najlepszą łączność jak się da.
- dwa laptopy - co z tym? jeśłi jakość połączenia byłaby poprawiona, można to chyba podzielić bezprzewodowo w domu? Czym? Biorąc pod uwagę, że wewnątrz nie ma przeszkód (dom drewniany, tzw. otwarta przestrzeń), a ani nie gramy w sieci, ani filmów nie oglądamy, a na pewno nie oboje naraz.
Bazuję więc na ADU i próbuję to jakoś sklecić do kupy. Pomocy