Nowe promocje w Nordisk
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nowe promocje w Nordisk
Na wszystkich portalach branżowych cisza, a Nordisk wprowadził ciekawe 2 promocje:
Supernova 4G: umowa 12 miesięcy, limit 4G, abonament 49PLN, aktywacja 20PLN, modem 99PLN, prędkość do 1 Mb/s
Supernova 10GB: umowa 12 miesięcy, limit 10GB, abonament 79PLN, aktywacja 20PLN, modem 1PLN, prędkość do 1Mb/s
Dzwoniłem na infolinię, modem i umowę przysyłają przez kuriera, do 7 dni można zrezygnować bez konsekwencji. Myślę że to dopiero przymiarka do startu oferty iplusa z CDMA na jesieni.
Supernova 4G: umowa 12 miesięcy, limit 4G, abonament 49PLN, aktywacja 20PLN, modem 99PLN, prędkość do 1 Mb/s
Supernova 10GB: umowa 12 miesięcy, limit 10GB, abonament 79PLN, aktywacja 20PLN, modem 1PLN, prędkość do 1Mb/s
Dzwoniłem na infolinię, modem i umowę przysyłają przez kuriera, do 7 dni można zrezygnować bez konsekwencji. Myślę że to dopiero przymiarka do startu oferty iplusa z CDMA na jesieni.
M2 Netgear
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Nowe promocje w Nordisk
Szału nie ma, ale kolejna oferta na rynku nie zaszkodzi.krzysztof.wojcik pisze:wprowadził ciekawe 2 promocje
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Pewnie cisza jest dlatego, że przy tak szczątkowym pokryciu kraju ta nowa oferta nie stanowi specjalnie żadnej rewolucji.krzysztof.wojcik pisze:Na wszystkich portalach branżowych cisza, a Nordisk wprowadził ciekawe 2 promocje:...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale obniżyli prędkość(poprzednio z tego co pamiętam było do 3.1), chyba że to jest taki sam papierowy warunek jak u orange.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tym bym uważał, żeby ludzie nie zaczęli płakać z powodów egzekwowania tych zapisów jak to było w przypadku przekroczenia limitów w Plusie dawno temukrystianb pisze:chyba że to jest taki sam papierowy warunek jak u orange.

A oferta moim zdaniem całkiem przyzwoita. W niektórych regionach będzie działać lepiej niż operatorzy komórkowi, ponadto taki limit nie jest jakiś strasznie mały.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przez tą małą ilość stacji to na razie kiszka tego używać jako mobilnego.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Uściślając - to jest też sieć komórkowaYaHooo pisze:W niektórych regionach będzie działać lepiej niż operatorzy komórkowi

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety prawda, np, w moim mieście mają tylko 1 stacjęja.michal pisze:Przez tą małą ilość stacji to na razie kiszka tego używać jako mobilnego.

Miałem na myśli GPRS/EDGE/HSPAPatryk pisze:Uściślając - to jest też sieć komórkowa![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Koło mnie jest jedna. W centrum druga.YaHooo pisze:Niestety prawda, np, w moim mieście mają tylko 1 stację![]()
Chodziło mi jednak o trasy i jakieś mniejsze miejscowości.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A tu to chyba jeszcze gorzej, bo zagęszczenie stacji niestety jest za małe i by pewnie w ruchu zrywało połączenie.ja.michal pisze:Chodziło mi jednak o trasy i jakieś mniejsze miejscowości.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Sorry, że się podpinam.
Czy router MV 410R wzięty z OFP ma blokadę simlock i czy można ją usunąć ? Czy będzie można go kiedyś używać w Plusie?
Czy router MV 410R wzięty z OFP ma blokadę simlock i czy można ją usunąć ? Czy będzie można go kiedyś używać w Plusie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Działa na innej częstotliwości. Orange 450MHz, nordisk 420MHz. Nie da rady nic z tym zrobić.marek_30 pisze:Czy router MV 410R wzięty z OFP
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W Orange wcale nie jest lepiej - handovery działają dobrze tylko między sektorami tej samej stacji.A tu to chyba jeszcze gorzej, bo zagęszczenie stacji niestety jest za małe i by pewnie w ruchu zrywało połączenie.
Między stacjami rwie, poza tym zasięg z mapek to czysta abstrakcja w okolicach, gdzie sieć jest mocno obciążona.
[ Dodano: 2010-06-22, 17:17 ]
No a ja się jak zawsze czepiam nazewnictwaYaHooo pisze:Miałem na myśli GPRS/EDGE/HSPA

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może sieć jest za bardzo obciążona i stacje nie chcą wpuszczać przy handoverach.Patryk pisze:Między stacjami rwie, poza tym zasięg z mapek to czysta abstrakcja w okolicach, gdzie sieć jest mocno obciążona.
WiemPatryk pisze:No a ja się jak zawsze czepiam nazewnictwa![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To raz, a dwa, że zwyczajnie zasięgu nie ma w miejscach największego oddalenia między stacjami, bo się komórki skurczyły.YaHooo pisze:Może sieć jest za bardzo obciążona i stacje nie chcą wpuszczać przy handoverach.
Oczywiście na mapce Orange w tych miejscach jest ładna, ciągła żółć.
-
- Użytkownik forum
Wracając do temat... jakie było moje zaskoczenie że moja dziura (Dziadowice, 62-709, od wsi 2km w las), znajduje się, wg. BOK Nordisk Polska, w bardzo dobrym zasięgu ich nadajnika.
Od lat borykam się tu z tragedią w postaci pomarańczowego edge'a i mam już serdecznie dość.
Zamawiam zaraz urządzenie od Nordiska korzystając z promocji Supernova 10 gb.
Dam znać co i jak za około tydzień.
Od lat borykam się tu z tragedią w postaci pomarańczowego edge'a i mam już serdecznie dość.
Zamawiam zaraz urządzenie od Nordiska korzystając z promocji Supernova 10 gb.
Dam znać co i jak za około tydzień.
-
- Użytkownik forum
No i jest nieźle.

Upload w okolicach 0.4 Meagbita/s, Download 1 Megabit, ping w granicach 90-120 ms.
Daje radę nawet pograć w League of Legends, czego się zupełnie nie spodziewałem po mobilnym, bądź co bądź, internecie podłączonym do kompa w środku lasu.
Śmiga bez problemu na wcale nie najnowszym Ubuntu z minimalną konfiguracją (użytkownik + hasło), co dla mnie jest akurat bardzo ważne.
Jak na razie jestem super zadwolony, jedyne co mogłoby być lepiej to cena - 74 brutto za 10GB limitu to sporo.
Dodatkowy atut to dobra obsługa klienta - podjerzewam że siedzi tam póki co jedna osoba, bo już 3 razy rozmawiałem z tym samym gościem. Za to dość kompetentym.
Na mojej umowie widnieje numer klienta.. ma 3 cyfry długości , w tym 4 z przodu. To chyba oznacza mało obciążoną infrastrukturę sieci, hm?
Polecam!
P.S. Nie jestem w żaden sposób spokrewniony z pracownikami Nordiska, hehe.

Upload w okolicach 0.4 Meagbita/s, Download 1 Megabit, ping w granicach 90-120 ms.
Daje radę nawet pograć w League of Legends, czego się zupełnie nie spodziewałem po mobilnym, bądź co bądź, internecie podłączonym do kompa w środku lasu.
Śmiga bez problemu na wcale nie najnowszym Ubuntu z minimalną konfiguracją (użytkownik + hasło), co dla mnie jest akurat bardzo ważne.
Jak na razie jestem super zadwolony, jedyne co mogłoby być lepiej to cena - 74 brutto za 10GB limitu to sporo.
Dodatkowy atut to dobra obsługa klienta - podjerzewam że siedzi tam póki co jedna osoba, bo już 3 razy rozmawiałem z tym samym gościem. Za to dość kompetentym.
Na mojej umowie widnieje numer klienta.. ma 3 cyfry długości , w tym 4 z przodu. To chyba oznacza mało obciążoną infrastrukturę sieci, hm?
Polecam!
P.S. Nie jestem w żaden sposób spokrewniony z pracownikami Nordiska, hehe.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Popatrz na OFP. Aha jaka jest prędkość po limicie, bo opowieści krążą dość ciekawe.Sotar pisze:jedyne co mogłoby być lepiej to cena - 74 brutto za 10GB limitu to sporo.
-
Zobacz jaki jest prawdziwy upload np: wrzucając pokaźny plik na jakiś hosting itp:) będziesz mile zaskoczony. Po limicie 8Kb/s a upload nie zmieniony, jego i tak się nie wlicza do limitu
tak na krzywe oko 10GB limitują po 15GB z kilku miesięcznego doświadczenia wnioskuje
E: upload nie limitują na prędkość/wielkość transferu, speedtest przekłamuje tak jak ping z konsoli powinien mieć lepiej
tak na krzywe oko 10GB limitują po 15GB z kilku miesięcznego doświadczenia wnioskuje
E: upload nie limitują na prędkość/wielkość transferu, speedtest przekłamuje tak jak ping z konsoli powinien mieć lepiej

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Koledzy, a możecie coś o modemach napisać? Dobrze by było też jakieś fotki wrzucić. W życiu nie widziałem sprzętu od nich.
-
Nie mam pod reka teraz aparatu, maja dwa modemy, ja mam axesstel MV-110L w srodku instrukcja sferi byla hehe działa ok nie mam jakichś problemów, chciałem jeszcze dodać ze abonament 79zl to jest umowa na 12mc i modem na własność za 1zl wiec oferta staje się na moje oko nawet atrakcyjna. Brakuje tylko nocnego ssania jak w orange/plusie i było by super.
P.s również nie jestem przedstawicielem
P.s również nie jestem przedstawicielem

-
- Użytkownik forum
Ping z konsoli raczej potwierdza Speed testa - spore odchylenie mam. Prawdopodobnie pomogłaby antena zewnętrzna bo widziałaby maszt nad drzewami, a tak mam ściany, drzewa, itd po drodze. Upload sprawdzę w wolnej chwili. A oto ping:
Mój modem to AnyData ADU-510L, normalny modem USB, wygląda trochę jak przerośnięty pendrive. Aparat też mi ostatnio akurat wcięło. Znalazłem coś takiego na stronie producenta, ten Nordiskowy różni się w zasadzie tylko kolorem (czarny). Dają też do niego przedłużacz USB (chwała im, mam małe dzieci a wyłamane USB to nic przyjemnego).
Oprócz złącza USB ma tylko jedno gniazdo, bardzo małe, nie wiem czy antenowe czy diagnostyczne, nie znam się na tym. Gdyby ktoś wiedział, to niech proszę napisze, bo nad anteną będę się zastanawiał jeśli da się ją podłączyć. Wstępny żuraw na Allegro powiedział mi, że da się znaleźć router współpracujący z tym modemem za rozsądne pieniądze.
Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl=245 time=85.5 ms
icmp_seq=2 ttl=245 time=125 ms
icmp_seq=3 ttl=245 time=182 ms
icmp_seq=4 ttl=245 time=83.6 ms
icmp_seq=5 ttl=245 time=89.0 ms
icmp_seq=6 ttl=245 time=87.8 ms
icmp_seq=7 ttl=245 time=116 ms
icmp_seq=8 ttl=245 time=85.0 ms
icmp_seq=9 ttl=245 time=84.9 ms
icmp_seq=10 ttl=245 time=83.8 ms
--- wp.pl ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9008ms
rtt min/avg/max/mdev = 83.644/102.557/182.883/30.353 ms
Oprócz złącza USB ma tylko jedno gniazdo, bardzo małe, nie wiem czy antenowe czy diagnostyczne, nie znam się na tym. Gdyby ktoś wiedział, to niech proszę napisze, bo nad anteną będę się zastanawiał jeśli da się ją podłączyć. Wstępny żuraw na Allegro powiedział mi, że da się znaleźć router współpracujący z tym modemem za rozsądne pieniądze.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Taki?atento pisze:ja mam axesstel MV-110L
http://www.ekt-skylink.ru/images/684.jpg
Na stronie nie widzę nic o podłączeniu zewnętrznej anteny. Przydałoby się zdjęcie.Sotar pisze:Oprócz złącza USB ma tylko jedno gniazdo, bardzo małe, nie wiem czy antenowe czy diagnostyczne, nie znam się na tym.
atento, Sotar, czy macie jakieś managery połączeń do tych modemów bądź płytkę ze sterownikami?
Jakbyście mogli to podeślijcie to wrzucimy na naszą forumową stronkę ze sterownikami.
-
Nie, inny ten co ja mam ponoć ma jako jedyny wtyk antenowy
mam menadżera z modemu i z netu . To jest chyba ten sam tylko numerek inny
sterownik dziala jak i manager http://www.sferia.pl/291,internet_stero ... iecia.html Axesstel MV140A
Złącze antenowe jest, szukałem takiej złączki ale w rezultacie rozebrałem i podłączyłem na sztywno w środku, zwykła antena siatkowa hehe poprawa z 0-1 kreski na 3-4 csq z 10 na 18-21 antena i dziala dobrze wiec nie kupowałem żadnej nowej specjalnie pod modem, odleglosc 13,6KM przez trudny teren. W sumie to na dniach wymieniam na CP bo zależy mi na dużym transferze ale nie wiadomo czy zaskoczy.
Z konsoli ping mam sredni 85 pliki wrzuca na serwer ponad 100KB/s i czasami upload mam większy niż download a download jak skala równiutko
Zdążyło się raz,ze dwa dni nie działało i echo nawet boa nie działało hehe
Sterowniki z menadżerem oryginalne http://www.filesonic.com/file/26622003/ ... ordisk.rar i rapid http://rapidshare.com/files/426533144/m ... ordisk.rar
Przy sterownikach można dopisać ze użytkownik i hasło z malej cdma, nie można również udostępnić internetu jeśli używać tego menażera, przynajmniej u mnie na w7 64, zaznaczam ptaki w właściwościach ale jak rozłączyć i połączyć resetują się i lipa wyjściem jest zrobienie osobnego połączenia i wtedy wszystko gra i buczy.
E: Zanim się pojawi trzeba poczekać :p jest plik i dodatkowo link na rapida

Złącze antenowe jest, szukałem takiej złączki ale w rezultacie rozebrałem i podłączyłem na sztywno w środku, zwykła antena siatkowa hehe poprawa z 0-1 kreski na 3-4 csq z 10 na 18-21 antena i dziala dobrze wiec nie kupowałem żadnej nowej specjalnie pod modem, odleglosc 13,6KM przez trudny teren. W sumie to na dniach wymieniam na CP bo zależy mi na dużym transferze ale nie wiadomo czy zaskoczy.
Z konsoli ping mam sredni 85 pliki wrzuca na serwer ponad 100KB/s i czasami upload mam większy niż download a download jak skala równiutko
Zdążyło się raz,ze dwa dni nie działało i echo nawet boa nie działało hehe
Sterowniki z menadżerem oryginalne http://www.filesonic.com/file/26622003/ ... ordisk.rar i rapid http://rapidshare.com/files/426533144/m ... ordisk.rar
Przy sterownikach można dopisać ze użytkownik i hasło z malej cdma, nie można również udostępnić internetu jeśli używać tego menażera, przynajmniej u mnie na w7 64, zaznaczam ptaki w właściwościach ale jak rozłączyć i połączyć resetują się i lipa wyjściem jest zrobienie osobnego połączenia i wtedy wszystko gra i buczy.
E: Zanim się pojawi trzeba poczekać :p jest plik i dodatkowo link na rapida
Ostatnio zmieniony 2010-10-22, 13:51 przez atento, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Plik usunięty. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)