Centrum sieci i udostępniania a dial-up

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Centrum sieci i udostępniania a dial-up

Post autor: Nikelajer »

Cześć i czołem. Mam aż 2 problemy ;)

1. Dzisiaj zainstalowałem program BlueSoleil (ot potrzebny był mi menadżer bluetooth). Po zainstalowaniu nagle rozłączył mi się internet i znikł dial-up poprzez który się łączyłem. Stworzyłem sobie nowy i dalej po necie śmigam. Jednak zauważyłem też, że wystąpił jakiś problem z grupą domową (drugi komp nie widział mnie) i przy okazji w Centrum sieci i udostępniania zauważyłem, że tak jak zawsze miałem w "Wyświetlanie aktywnych sieci" moje połączenie dial-up (Orange) oraz drugie połączenie (sieć niezidentyfikowana - czyli połączenie mojej karty sieciowej z access pointem) tak teraz została mi tylko ta druga czyli niezidentyfikowana. Ogólnie problemu dużego nie mam, bo do neta podłączony jestem (dial-up stworzone jest i w połączeniach sieciowych widnieje ale nie wiem dlaczego mi tego nie pokazuje na głównej stronie centrum sieci itd...

2. Drugi problem jest troche większy ;) Otóż mam problem z dostępem na drugi komputer, który jest podłączony do sieci (nazwijmy go laptopem :P) Laptop bez problemu widzi mój komputer i foldery, które ja udostępniłem, ba mało tego bez problemu można sobie wejść i skopiować co się chce. Jednak gdy ja chce wejść na laptopa to już nie mogę. Praktycznie od razu wyskakuje błąd "system windows nie może uzyskać dostępu do \\nazwakompa. Wyskakuje mi to gdy wchodzę przez sieć. Co ciekawsze wyskakuje mi to gdy próbuję wejść do swojego kompa ze swojego komputera przez sieć do folderów udostępnionych... Gdy próbuję wejść na drugi komputer poprzez grupę domową to klikam sobie ile chce na folder moje obrazy czy moje wideo i nic się nie dzieje. Zauważyłem też, że po restarcie kompa znowu zgubiłem laptopa w grupie domowej..

Ma ktoś jakieś pomysły? :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Centrum sieci i udostępniania a dial-up

Post autor: YaHooo »

Nikelajer pisze:Ma ktoś jakieś pomysły? :]
Co do pierwszego to bym wywalił BlueSoleil, a zainstalował sterowniki WIDCOMM'a ;) Jak dla mnie o wiele lepsze i wygodniejsze, a nie sprawiają takich problemów.

Jeśli chodzi o drugie to jak na mój gust, to wina załączonych firewalli/antywirusów na komputerach. Spróbuj je testowo wyłączyć i zobaczyć czy tak będzie dalej, że nie możesz się dostać na drugi komputer.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer

Hmm może i tak zrobię co do BlueSoleil. Tylko boję się, że jak odinstaluję to znowu się jakieś cyrki zrobią.

Firewalle są wyłączone, bo od razu je wyłączyłem po instalacji windowsa. Antywirusy teraz wyłączyłem i dalej to samo. Sęk w tym, że kiedyś (powiedzmy ze 3 miesiące temu) wszystko było w porządku. I raz, pewnego dnia po prostu straciłem możliwość wchodzenia na drugi komp.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Tylko boję się, że jak odinstaluję to znowu się jakieś cyrki zrobią.
W sumie jeśli to BlueSoleil namotało, to jak odinstalujesz to najwyżej znowu się tak samo namota.
Nikelajer pisze:I raz, pewnego dnia po prostu straciłem możliwość wchodzenia na drugi komp.
A nie zmieniłeś może hasła na którymś komputerze?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer

No wlaśnie.. Zobacze jutro bo dzisiaj już sił nie mam.

Haseł żadnych nie miałem założonych. NetBios włączony na dwóch kompach. Laptop bez problemu wchodzi na mój komputer i może kopiować pliki. Ja w ogóle poprzez sieć nie mogę się dostać ani na laptopa ani na swoje udostępnione foldery. Nie mam pojęcia co to może być.

edit:
No i zonk. Odinstalowałem bluesoleil i nie moge widcomma zainstalowac. Nie widzi mi instalator podpiętego bluetootha. Dodatkowo gdy próbuje wejść w urządzenia i drukarki to folder ten wczytuje się i wczytuje i sobie moge czekac tylko. Co ciekawe wbudowany program w windows "transfer plików Bluetooth" działa bez problemu i moge przeslac plik na komórke
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Ja w ogóle poprzez sieć nie mogę się dostać ani na laptopa ani na swoje udostępnione foldery. Nie mam pojęcia co to może być.
Widzę, że używasz Winodows 7. Więc może to wina tego, że masz różne systemy operacyjne na komputerach.
Nikelajer pisze:Dodatkowo gdy próbuje wejść w urządzenia i drukarki to folder ten wczytuje się i wczytuje i sobie moge czekac tylko.
To może być coś namotane w systemie jak tak. Tylko pytanie co to jest i jak to odkręcić.
Nikelajer

Na obydwu jest windows 7. Już mogę wchodzić w urządzenia i drukarki. Po restarcie kompa wrociło do normy. Ale nadal jest ten problem z bluetoothem. Chyba bede musial blusoleil zainstalować ponownie skoro widcomm nie widzi adaptera bluetootha.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Jaki to telefon podłaczasz? Bo jak nokia to OVI współpracuje z sterownikiem BT z W7 i po problemie Jak jakiś inny tez możesz zainstalować menadżera od swojego telefonu i przetestowac bo chyba nic tak nie popsuje dnia jak bluesoeil... Zawsze możesz wrócić poprzez punkt przywracania systemu z przed instalacji.
Nikelajer

Nokia 6233.

5 sekund w googlach i widze ze ten OVI strasznie problemowy jest. A ze dziala na zasadzie nokia pcsuite to juz wole pc suite zainstalowac. I chyba tak zrobie
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Chyba masz inne google niz ja.

Zwykle pcsuite zle obsługuje BT zwłaszcza po podłączeniu kilku telefonów,kaszana na maxa jak po bluesoiel(problemy z otwartymi oknami aplikacji pc suite/połączeniami bt/wyszukiwaniem/częstym zamulaniem).

Przewaga Ovi jest i to ogromna(zwłaszcza bardzo dobra obsługa bt przyjemna ,szybka ,bezproblemowa) używam tego od 4mc żadnych problemów z 5800 E51,E52,N86 i w 6120c na poczatku brakowalo opcji"połacz z internetem" ale przy ktorejs aktualizacji naprawili to.

Wcześniej nic nie używałem bo wszystko co było było do bani a praca z komputerem ma być przyjemnością nie udręka jedynie co mógłbym zarzucić tej aplikacji to dość długie ładowanie, wkladam adapter bt i kazdy sparowany telefon w zasiegu automatycznie sie łączy bez jakiegoś wstrętnego zmulenia i jak sobie tam ustawie to się nawet synchronizuje np wiadomości
Nikelajer

Juz mam PCsuite i zrobiłem co miałem zrobić z bluetoothem. Ciągle 2 problemy z pierwszego postu natomiast są aktualne :/
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Zrób test odłącz modem i skonfiguruj lub ponaprawiaj obie kart sieciowe sprawdź czy jest ok z zaglądaniem w foldery jak nie odejdź z grupy zlikwiduj ja całkiem następnie utwórz nowa grupę i się przyłącz z drugiego komputera sprawdz czy dziala...

później podłącz modem i połącz sie z internetem jak sie zbaboli to masz wyjasnienie ,namieszalo sie w systemie .

Jak przypuszczam w momencie podlaczania internetu grupa domowa zmieni sie na publiczna...

Wszystko się wiąże z wszystkim sterowniki noki sterowniki bluesoiel kaszana...

Spotkałem się z takim problemem również gdy w systemie były dwa rożne programy z rożnymi sterownikami do tego samego urządzenia
Nikelajer

Robiłem już tak. Namieszane jest w systemie najprawdopodobniej. Najprawdopodobniej tylko format pozostal. Ale az tak ważne i pilne to to nie jest.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Przywroc system z przed instalacji ,szkoda ze tego od razu nie zrobiles .Panel sterowania/odzyskiwanie/ otworz przywracanie systemu i tam ptaszek pokaz więcej punktów przywracania i oby tam byl odpowiedni moment Jak nie to trzeba będzie pousuwać sterowniki co zostały a najlepiej wszystkie od modemu i tego dziadostwa
Nikelajer

Sprzed 4 dni raczej nie będzie już przywracania. Z reszta troche rzeczy od tamtej pory poinstalowalem i nie mam zamiaru od nowa tego robic. Trudno się mówi, będę przez drugi komp wszystkie operacje kopiowania robil.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mi niestety wszystkie pomysły się skończyły.
ODPOWIEDZ