Blueconnect rozłącza się po 4 min 20 sek

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kukis
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect rozłącza się po 4 min 20 sek

Post autor: Kukis »

Witam, zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów było na forum parę już, jednak sposoby rozwiązania mojego problemu podawane tam nie pomogły mi, ponadto każdy problem jest niejako wyjątkowy, do rzeczy.

Od chyba już 3 lat jestem posiadaczem Blueconnecta, wcześniej z modem GlobeTrotter Connect, teraz z Huaweiem E160G. Wiadomo, pingi w grach oscylowały w granicach 200-300, ale do zabawy w gry strategiczne wystarczało. Nie wymagałem niczego więcej. Od środy jednak zaczęły się problemy z graniem w cokolwiek. Dziwna sprawa, bowiem z jakimkolwiek serwerem gry się nie połączę (czy to WoW, TA: Spring, jakakolwiek gra przez sieć) rozłącza mnie dokładnie po 4 minutach i 20 sekundach, za każdym razem powodując rozłączanie całego modemu (na nowo trzeba się łączyć z internetem). Nic w tym tygodniu nie zmieniałem w ustawieniach, modemu czy komputera, problem zaczął się nagle, niejako "z pupy".

Problemów z internetem nie ma gdy spokojnie przeglądam sieć czy oglądam filmy na youtube.

Próbowałem do tej pory:
reinstalacji blueconnecta, usuwania wirusów i wpisów z kompa (Hijack, combofix, skaner online, anti-malware), pingowania ip serwerów przez uruchom-> ping -t (żadnych strat, regularny ping 120 ms), łączenia przez ten windowsowki manager połączeń, przywracania systemu, przestawiania modemu w inne miejsce w pokoju i kończą mi się powoli pomysły.

Działam na XP 64bit i ładnej maszynie :). Z góry dzięki za pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Blueconnect rozłącza się po 4 min 20 sek

Post autor: ja.michal »

Modem nie jest przypadkiem gorący? Ja miałem takie coś kiedyś z GT Combo EDGE. Rozłączał po jakimś czasie, albo transmisja zamierała właśnie przez przegrzanie.
Kukis

Nie jest - szczególnie dzisiaj.

Zresztą i tak to nie ma znaczenia - jest tak samo ciepły kiedy próbuję grać, czy kiedy przeglądam internet.

Zaskakujące jest to, że odłącza mnie zawsze od serwera gry po identycznym czasie 4 minut 20 sekund.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może po prostu serwer Cię wywala za ping? Jak taki równy czas to na to wskazuje.
Kukis

Też nie.

Nagle na wszystkich serwerach (także prywatnych) włączyli wywalanie za ping? Na pewno nie. Próbowałem się łączyć z sześcioma prywatnymi, oddzielnymi serwerami WoWa i na każdym od środy to samo. Nie mówiąc już o innych grach (też identycznie to samo).

edit: Zresztą wywalanie z serwera i tak nie powinno mieć związku z tym, że modem mi się rozłącza.

Stawiałbym bardziej, że to Era blokuje coś, ale na infolinie dzwoniłem i oni mówią, że nic nie blokują.
Ostatnio zmieniony 2010-07-24, 20:21 przez Kukis, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wygląda na to, że kolejny dowód na to, że internet komórkowy nie nadaje się do grania.
Ja nie wiem co tutaj pomóc. Może koledzy coś więcej pomogą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kukis ja bym spróbował podłączyć modem pod inny komputer, bo jakoś osobiście nie jestem przekonany do takiego wynalazku jakim jest WindowsXP 64 bity...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ