Orange UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange UMTS
Witam,
dotychczas korzystałem z Blueconnect, ale niedawno zauważyłem, że BTS Orange znajduje się dużo bliżej mojego domu i liczyłem, że jego zasięg będzie znacznie lepszy. W Erze udaje mi się złapać UMTS na poziomie około 30%, zaś EDGE ok. 60. W Orange zasięg EDGE to 100%, natomiast w ogóle nie wykorzystuje UMTS, chociaż teoretycznie powinien - czy może to być kwestia jakiejś specyfikacji, ewentualnie przeciążenia nadajnika?
dotychczas korzystałem z Blueconnect, ale niedawno zauważyłem, że BTS Orange znajduje się dużo bliżej mojego domu i liczyłem, że jego zasięg będzie znacznie lepszy. W Erze udaje mi się złapać UMTS na poziomie około 30%, zaś EDGE ok. 60. W Orange zasięg EDGE to 100%, natomiast w ogóle nie wykorzystuje UMTS, chociaż teoretycznie powinien - czy może to być kwestia jakiejś specyfikacji, ewentualnie przeciążenia nadajnika?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange UMTS
Napisz, o jaką lokalizację chodzi.
-
Chodzi o Szczawnicę, tak jak tu: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.42304 ... 45654/z/15
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobniej jeszcze node B Orange nie został uruchomiony w Szczawnicy. Na tej mapie masz zaznaczone wydane pozwolenia na uruchomienie stacji bazowej w danej miejscowości, ale to nie znaczy, że dana stacja bazowa już działa.
-
Tak się złożyło, że połączyłem się niedawno nie przez modem, a telefon komórkowy (z odbiorem HSDPA), za pomocą którego... mogłem korzystać z 3G ze świetną prędkością. Pozostaje pytanie: dlaczego mój modem odbiera 3G Ery, a nie wychwytuje Orange?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tzn. na telefonie masz 3G Orange, a na modemie - nie, tak ? Po prostu telefon jest czulszy od modemu, ma lepszą antenę i stąd na telefonie masz zasięg UMTS, a na modemie go nie ma. A Orange do Ery nie ma co porównywać, bo stacje bazowe poszczególnych operatorów mają różne konfiguracje, jak i lokalizacje.Loukas pisze:Tak się złożyło, że połączyłem się niedawno nie przez modem, a telefon komórkowy (z odbiorem HSDPA), za pomocą którego... mogłem korzystać z 3G ze świetną prędkością. Pozostaje pytanie: dlaczego mój modem odbiera 3G Ery, a nie wychwytuje Orange?
-
Tak, Orange jest zdecydowanie bliżej i modem ma tam lepszy zasięg EDGE niż w Erze (odpowiednio 100/60 EGDE- mimo to w Orange nie mam UMTS, a w Erze 16-30), używam też dodatkowej anteny bodaj 7 dBi. Czy możliwe, że telefon jest czulszy? A jeśli nie, to co może powodować te różnicę - czy modem może nie obsługiwać jakiejś wariacji tej technologii, którą stosuje Orange a Era nie?
Ostatnio zmieniony 2010-07-27, 18:28 przez Loukas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale my mówimy o UMTS'ie, a nie EDGE'u - nie ma co porównywać,Loukas pisze:Tak, Orange jest zdecydowanie bliżej i modem ma tam lepszy zasięg EDGE niż w Erze
Jak chcesz złapać UMTS Orange na modemie, to ta antena jest podłączona, czy odłączona ?,Loukas pisze:używam też dodatkowej anteny bodaj 7 dBi
Możliwe,Loukas pisze:Czy możliwe, że telefon jest czulszy?
Nie. Orange i Era mają takiego samego UMTS'a. Jaki to modem ?Loukas pisze:czy modem może nie obsługiwać jakiejś wariacji tej technologii, którą stosuje Orange a Era nie?
-
Modem to Option GT Max + antena (5 bądź 7 dBi). Orangowy UMTS nie jest łapany ani z podłączoną, ani z odłączoną anteną.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Możesz jeszcze spróbować wymusić UMTS za pomocą Top_NetInfo.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy ktoś wie, czy Orange w najbliższym czasie planuje zrobić coś ze swoim ,śmiesznym wręcz, zasięgiem 3G?
Usagi