Problem z pobieraniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z pobieraniem
Witam. Otóż mam problem, który polega na tym, że gdy ściągam filmy prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć. Dzieje się tak tylko przy większych plikach (ok 700 mb). Dodam tylko, że mam internet bezprzewodowy Iplus 1 GB, model Huawei E156 G, a pliki pobieram za pomocą programu Free Download Manager. Bardzo proszę o pomoc.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z pobieraniem
Grzana pisze:gdy ściągam filmy prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć
Sprawdź jak będzie po zaimportowaniu nowych ustawień dla fdm.Grzana pisze:pliki pobieram za pomocą programu Free Download Manager
Albo poszukaj alternatywnych źródeł pobieranego pliku/filmu w torrentach, wtedy nie ryzykujesz utratą całego pobieranego pliku.
-
Ok. A program Free Download Manager nadaje się do pobierania torrentów?KrissTofferr pisze:Albo poszukaj alternatywnych źródeł pobieranego pliku/filmu w torrentach, wtedy nie ryzykujesz utratą całego pobieranego pliku.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, ale ja używam FDM Lite bez tej funkcji.Grzana pisze:A program Free Download Manager nadaje się do pobierania torrentów?
Do torrentów polecam osobny program http://www.utorrent.com/
-
- Mistrz bezprzewodowy
Grzana, jaki posiadasz antywirus/internet security? Może on włącza skanowanie pliku i trochę się mu schodzi albo nie może go przeskanować, bo coś mu nie idzie, ja mam tak przy Eset SS. Nie chce się plik do końca ściągnąć, bo Eset nie może przeskanować pliku *.log. Aha, ja mam Internet Download Manager.
-
Tak.ryba825 pisze:jaki posiadasz antywirus/internet security?
Spróbowałem pobrać tym programem, ale zatrzymało mi na 52% i dalej nie chciało ruszyć.ryba825 pisze:Aha, ja mam Internet Download Manager.
[ Dodano: 2010-07-29, 15:41 ]
Może mi koś poradzić co zrobić żeby nie zatrzymywało pobierania, bo sam już nie wiem co jest nie tak.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A próbowałeś pobierać plik za pomocą przeglądarki IE, FF czy jeszcze innej? Ja bym sprawdził na IE, ponieważ wtedy w bardzo prosty sposób można zajrzeć do pamięci podręcznej i być może plik tam siedzi cały. Jeśli tak jest, to znaczy że to wina antywirusa, jak kolega ryba825 zauważył. Ja mam tak podczas pobierania plików ponad 100MB w pracy. Wtedy NOD potrafi zawiesić przeglądarkę i trzeba ręcznie wyciągać plik z pamięci podręcznej.Grzana pisze:prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć
Ps przenoszę do lepszego działu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Podstawowe pytanie: czy w chwili zatrzymania pobierania pliku - to połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane czy zostało już przerwane?Grzana pisze:co zrobić żeby nie zatrzymywało pobierania, bo sam już nie wiem co jest nie tak.
Zaobserwuj to w TCPView. Jeśli okaże się że połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane - to zaczekaj kilka minut aż zostanie zamknięte.
Jeśli połączenie jest zamknięte wtedy uruchom Process Monitor, naciśnij Ctrl F i wpisz nazwę pobieranego pliku. Zobaczysz listę procesów które mogą "znęcać się" nad tym plikiem. Jeśli na liście będzie antywirus lub inny skaner to ubij go.
Następnie uruchom program sync wobec partycji dysku gdzie menedżer pobierania zapisuje plik tymczasowy:
Kod: Zaznacz cały
SYNC.EXE D:
Teraz sprawdź czy rozmiar pliku zapisanego przez FDM zgadza się z rozmiarem oczekiwanym (podanym w nagłówkach z serwera albo gdzieś na stronie skąd wziąłeś link do pliku). Jeśli plik jest kompletny to usuń jego tymczasowe rozszerzenie nazwy PART a jeśli jest niecały to następnym razem spróbuj pobrać ten plik bez nadzoru antywirusów, firewalla i innych kobył. Poszukaj też mirrorów pliku na innych serwerach http albo w innych protokołach niż http - może znajdziesz link ftp albo najlepiej torrent. Jeśli wtedy też okaże się że pobrany plik jest niekompletny to masz problem z transportem pakietów w sieci. Możesz spróbowac użyć innego modemu. Jeśli i to nic nie da to znaczy że wina jest po stronie dostawcy internetu.
-
Nadal zatrzymuje. Jeszcze jedno pytanie: Czy możliwe jest, że pobieranie zatrzymuje "Zapora Systemu Windows"? I jakie jest ryzyko wyłączenia jej na czas ściągania plików?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie.Grzana pisze:Nadal zatrzymuje.
-
Nadal jest utrzymywane.KrissTofferr pisze:Podstawowe pytanie: czy w chwili zatrzymania pobierania pliku - to połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane czy zostało już przerwane?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
A zatem antywirus/zapora nie ma związku z tym problemem.Grzana pisze:Nadal jest utrzymywane.