Problem z pobieraniem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Grzana
Początkujący użytkownik forum

Problem z pobieraniem

Post autor: Grzana »

Witam. Otóż mam problem, który polega na tym, że gdy ściągam filmy prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć. Dzieje się tak tylko przy większych plikach (ok 700 mb). Dodam tylko, że mam internet bezprzewodowy Iplus 1 GB, model Huawei E156 G, a pliki pobieram za pomocą programu Free Download Manager. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z pobieraniem

Post autor: KrissTofferr »

Grzana pisze:gdy ściągam filmy prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć
Grzana pisze:pliki pobieram za pomocą programu Free Download Manager
Sprawdź jak będzie po zaimportowaniu nowych ustawień dla fdm.

Albo poszukaj alternatywnych źródeł pobieranego pliku/filmu w torrentach, wtedy nie ryzykujesz utratą całego pobieranego pliku.
Grzana

KrissTofferr pisze:Albo poszukaj alternatywnych źródeł pobieranego pliku/filmu w torrentach, wtedy nie ryzykujesz utratą całego pobieranego pliku.
Ok. A program Free Download Manager nadaje się do pobierania torrentów?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Grzana pisze:A program Free Download Manager nadaje się do pobierania torrentów?
Tak, ale ja używam FDM Lite bez tej funkcji.
Do torrentów polecam osobny program http://www.utorrent.com/
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Grzana, jaki posiadasz antywirus/internet security? Może on włącza skanowanie pliku i trochę się mu schodzi albo nie może go przeskanować, bo coś mu nie idzie, ja mam tak przy Eset SS. Nie chce się plik do końca ściągnąć, bo Eset nie może przeskanować pliku *.log. Aha, ja mam Internet Download Manager.
Grzana

ryba825 pisze:jaki posiadasz antywirus/internet security?
Tak.
ryba825 pisze:Aha, ja mam Internet Download Manager.
Spróbowałem pobrać tym programem, ale zatrzymało mi na 52% i dalej nie chciało ruszyć.

[ Dodano: 2010-07-29, 15:41 ]
Może mi koś poradzić co zrobić żeby nie zatrzymywało pobierania, bo sam już nie wiem co jest nie tak.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Grzana pisze:prawie zawsze pobieranie zatrzymuje się na 99% i dalej nie chce ruszyć
A próbowałeś pobierać plik za pomocą przeglądarki IE, FF czy jeszcze innej? Ja bym sprawdził na IE, ponieważ wtedy w bardzo prosty sposób można zajrzeć do pamięci podręcznej i być może plik tam siedzi cały. Jeśli tak jest, to znaczy że to wina antywirusa, jak kolega ryba825 zauważył. Ja mam tak podczas pobierania plików ponad 100MB w pracy. Wtedy NOD potrafi zawiesić przeglądarkę i trzeba ręcznie wyciągać plik z pamięci podręcznej.

Ps przenoszę do lepszego działu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Grzana pisze:co zrobić żeby nie zatrzymywało pobierania, bo sam już nie wiem co jest nie tak.
Podstawowe pytanie: czy w chwili zatrzymania pobierania pliku - to połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane czy zostało już przerwane?
Zaobserwuj to w TCPView. Jeśli okaże się że połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane - to zaczekaj kilka minut aż zostanie zamknięte.
Jeśli połączenie jest zamknięte wtedy uruchom Process Monitor, naciśnij Ctrl F i wpisz nazwę pobieranego pliku. Zobaczysz listę procesów które mogą "znęcać się" nad tym plikiem. Jeśli na liście będzie antywirus lub inny skaner to ubij go.
Następnie uruchom program sync wobec partycji dysku gdzie menedżer pobierania zapisuje plik tymczasowy:

Kod: Zaznacz cały

SYNC.EXE D:
Dla FDM katalog tymczasowy jest taki sam jak katalog docelowy.
Teraz sprawdź czy rozmiar pliku zapisanego przez FDM zgadza się z rozmiarem oczekiwanym (podanym w nagłówkach z serwera albo gdzieś na stronie skąd wziąłeś link do pliku). Jeśli plik jest kompletny to usuń jego tymczasowe rozszerzenie nazwy PART a jeśli jest niecały to następnym razem spróbuj pobrać ten plik bez nadzoru antywirusów, firewalla i innych kobył. Poszukaj też mirrorów pliku na innych serwerach http albo w innych protokołach niż http - może znajdziesz link ftp albo najlepiej torrent. Jeśli wtedy też okaże się że pobrany plik jest niekompletny to masz problem z transportem pakietów w sieci. Możesz spróbowac użyć innego modemu. Jeśli i to nic nie da to znaczy że wina jest po stronie dostawcy internetu.
Grzana

Nadal zatrzymuje. Jeszcze jedno pytanie: Czy możliwe jest, że pobieranie zatrzymuje "Zapora Systemu Windows"? I jakie jest ryzyko wyłączenia jej na czas ściągania plików?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Grzana pisze:Nadal zatrzymuje.
Nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie.
Grzana

KrissTofferr pisze:Podstawowe pytanie: czy w chwili zatrzymania pobierania pliku - to połączenie z serwerem jest nadal utrzymywane czy zostało już przerwane?
Nadal jest utrzymywane.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Grzana pisze:Nadal jest utrzymywane.
A zatem antywirus/zapora nie ma związku z tym problemem.
ODPOWIEDZ