Problem z USB ZTE MF100
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z USB ZTE MF100
Mój stary, dobry modem Comander ma swoje ostatnie chwile. Gubi zasięg, rozłącza się, ledwie dyszy. W związku z tym musiałem kupić nowy modemik. Mieszkam na końcu świata i ledwie EDGE tu sięga jc.
Kupiłem ZTE MF100, niestety coś tu jest nie tak. Najpierw przez z 1-2 minuty muszę czekać, zanim zostanie całkowicie wykyry, w końcu łączę się przez iPlus managera, połączenie ustanowione i... net się wlecze koszmarnie. Zmienia się EDGE/GPRS, ale faktyczna prędkość to jakieś super wolne, przerywane gprs. Dodatkowo za chwilę iPlus manager zawiesza się, jednak żałosne połączenie jest dalej.
Zmusiłem do działania comandera, aby w ogóle to napisać. Tu znów prędkość to przeciętne, ale i stabilne EDGE.
Pytanko: co z tym nowym? =.=
Kupiłem ZTE MF100, niestety coś tu jest nie tak. Najpierw przez z 1-2 minuty muszę czekać, zanim zostanie całkowicie wykyry, w końcu łączę się przez iPlus managera, połączenie ustanowione i... net się wlecze koszmarnie. Zmienia się EDGE/GPRS, ale faktyczna prędkość to jakieś super wolne, przerywane gprs. Dodatkowo za chwilę iPlus manager zawiesza się, jednak żałosne połączenie jest dalej.
Zmusiłem do działania comandera, aby w ogóle to napisać. Tu znów prędkość to przeciętne, ale i stabilne EDGE.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z USB ZTE MF100
Dla Windowsa użytkownicy radzą korzystać np. z TopNetInfo, ja akurat bardziej narzekałem na Windows 7 aniżeli iPlusManagera.
1. Podaj lokalizację gdzie jesteś (mozesz namalować w Paince na mapie Plusa gdzie jesteś jeśli nie chcesz się ujawniać).
2. Spróbuj wymusić 3G/UMTS - mam ZTE MF636, ma tendencje do łapania EDGE jeśli jest w zasięgu 3km aniżeli szybkiego UMTS, którego mam z 8-10 km w linii prostej (BTW jak to zmieżyć na googlemaps:) )
Pamiętaj jednak o tym że usługodawca nie gwarantuje technologii takiej jak na ich mapach. A gdyby nawet gwarantował technologie UMTS to nie gwarantuje szybkości trasmisji. Może ona wynieść 1b/s - ważne aby była transmisja danych.
1. Podaj lokalizację gdzie jesteś (mozesz namalować w Paince na mapie Plusa gdzie jesteś jeśli nie chcesz się ujawniać).
2. Spróbuj wymusić 3G/UMTS - mam ZTE MF636, ma tendencje do łapania EDGE jeśli jest w zasięgu 3km aniżeli szybkiego UMTS, którego mam z 8-10 km w linii prostej (BTW jak to zmieżyć na googlemaps:) )
Pamiętaj jednak o tym że usługodawca nie gwarantuje technologii takiej jak na ich mapach. A gdyby nawet gwarantował technologie UMTS to nie gwarantuje szybkości trasmisji. Może ona wynieść 1b/s - ważne aby była transmisja danych.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie można robić zdjęć mapki operatora i wrzucać. Tym bardziej modyfikować.ra-v pisze:(mozesz namalować w Paince na mapie Plusa gdzie jesteś jeśli nie chcesz się ujawniać)
-
- Użytkownik forum
Miejscowość Wąpiersk, koło Lidzbarka. Straszne zakuprze 
Jednak gdy raz dziś nawiązałem połączenie, to wyświetliło się "3G", jednak szybko zmieniło na EDGE, a potem nawet GPRS. Jednak z tego co wiem, najbliższy nadajnik z czymś lepszym niż EDGE znajduje się daaaaleeeko, więc to chyba był jakiś błąd?
Rozumiem, jakby od początku wszystko chodziło tak źle, jednak na starym modemiem jak już mówiłem, EDGE chodzi naprawdę dobrze, nawet teraz mam stabilne 20kB/s. Na nowym modemie niestety tragedia.

Jednak gdy raz dziś nawiązałem połączenie, to wyświetliło się "3G", jednak szybko zmieniło na EDGE, a potem nawet GPRS. Jednak z tego co wiem, najbliższy nadajnik z czymś lepszym niż EDGE znajduje się daaaaleeeko, więc to chyba był jakiś błąd?
Rozumiem, jakby od początku wszystko chodziło tak źle, jednak na starym modemiem jak już mówiłem, EDGE chodzi naprawdę dobrze, nawet teraz mam stabilne 20kB/s. Na nowym modemie niestety tragedia.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Hmmm - moze przy bardzo sprzyjających warunkach złapał by UMTSa na ok. 20km ale i tak pewnie by chodził na niskiej szybkości bez anteny.
Wychodzi na to że masz EDGE gdzieś takiego granicznego ale 100kbps minimum powinien pociągnąć ze spokojem. Nie wiem jak jest w ZTE 100 ale dla mojego miałem rozgałęźnik USB, bierze zasilanie z 2 gniazd i tym samym ma lepszy zasięg. Leży na kartonie, jest dość czuły na odchylenia większe niż 10* w lewo/prawo. Może u ciebie jest podobnie.
Na wszelki wypadek rozejrzyj się na forum za antenami EDGE.
Wychodzi na to że masz EDGE gdzieś takiego granicznego ale 100kbps minimum powinien pociągnąć ze spokojem. Nie wiem jak jest w ZTE 100 ale dla mojego miałem rozgałęźnik USB, bierze zasilanie z 2 gniazd i tym samym ma lepszy zasięg. Leży na kartonie, jest dość czuły na odchylenia większe niż 10* w lewo/prawo. Może u ciebie jest podobnie.
Na wszelki wypadek rozejrzyj się na forum za antenami EDGE.
Używałem na wakacjach ZTE MF627 (technicznie MF626 różniący się jedynie wyglądem). Teraz mam ZTE MF110 na wypadek awarii kablówki i ew. wyjazdu. Oba modemy są wykrywane po kilku sekundach od włożenia do kompa lub włączenia programu (ja używam JoinAir od ZTE do pobrania chocby na stronie DC-unlockera). Jednak zalogowanie do sieci i gotowość do połączenia trwa ok minuty licząc od momentu wykrycia modemu i uruchomienia softu (u ciebie zasięg sieci jest zapewne byle jaki, co nie przyspiesza logowania).Polip pisze:Mój stary, dobry modem Comander ma swoje ostatnie chwile. Gubi zasięg, rozłącza się, ledwie dyszy. W związku z tym musiałem kupić nowy modemik. Mieszkam na końcu świata i ledwie EDGE tu sięga jc.
Kupiłem ZTE MF100, niestety coś tu jest nie tak. Najpierw przez z 1-2 minuty muszę czekać, zanim zostanie całkowicie wykyry,
=.=
Czy jest to najnowszy iPlus Commander? Może spróbuj ściągnąć obraz ISO JoinAir dla Windows i Maca i wgrac go do modemu DC-unlockerem (za darmo, tutaj piszę o tym w kontekście MF110 http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25365). Soft w modemie mozesz spokojnie zmienic, bo na pewno nie kupiłeś go w Plusie (Plus nie oferuje MF100). W twojej sytuacji moze się przydać solucja z gatunku life hacking http://niebezpiecznik.pl/post/lifehacki ... usb-video/ (nietestowałem, ale podobno działa). Polega ona na włożeniu modemu do metalowego garnka lub położeniu na patelni w celu wzmocnienia sygnału przez te metalowe przedmioty (modem musi być podłączony przedłóżką USB).Polip pisze:w końcu łączę się przez iPlus managera, połączenie ustanowione i... net się wlecze koszmarnie. Zmienia się EDGE/GPRS, ale faktyczna prędkość to jakieś super wolne, przerywane gprs. Dodatkowo za chwilę iPlus manager zawiesza się, jednak żałosne połączenie jest dalej.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem zalogowanie się do nodeB oddalonego o 20km jest po prostu niemożliwera-v pisze:Hmmm - moze przy bardzo sprzyjających warunkach złapał by UMTSa na ok. 20km ale i tak pewnie by chodził na niskiej szybkości bez anteny.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Wg zasięgu w obrębie miejscowości wychodzi na to że miejscowość jest na wyżce. Jeśli antena UMTS jest też na wyżce, to jak pisałem, może w sprzyjających warunkach jest złapanie 3G (choćby na chwilę).YaHooo pisze:Moim zdaniem zalogowanie się do nodeB oddalonego o 20km jest po prostu niemożliwe
Jeśli model 110 jest podobny do 626/627 to bez anteny łapie dobry zasięg przy dobrym jego wypozycjonowaniu.
Do mojego nadajnika wg Google Maps w linii prostej jest ok. 10km, a łapię megabity z powietrza. W 15km też bym coś złapał. Przy 20 - kto wie...
Polip, - prośba o sprawdzenie innym programem oraz sprawdzenie innych sterowników (te na wszelki wypadek zostaw).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko sam fakt złapania zasięgu to co innego niż fakt zalogowania się do stacji. nodeB nie wpuszcza terminali które mają za duże opóźnienia czasowe następujące podczas wędrówki sygnału radiowego na trasie modem/telefon <-> nodeB. Uważa się, że 10km to jest taka graniczna odległość. Czasem zdarza się, że nodeB pozwoli na zalogowanie się terminala bardziej odległego.ra-v pisze:Jeśli antena UMTS jest też na wyżce, to jak pisałem, może w sprzyjających warunkach jest złapanie 3G (choćby na chwilę).
Pozdrawiam YaHooo