Modem MC990D; Jak wymienić w nim soft?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomasz8787
Początkujący użytkownik forum

Modem MC990D; Jak wymienić w nim soft?

Post autor: tomasz8787 »

Witam,
Kupiłem modem, MC990D
oprogramowanie ma hiszpańskie. To jest modem samo instalacyjny. Po podłączeniu Windows widzi partycję flash z samo instalacyjnym oprogramowaniem. Niestety jest po hiszpańsku. Chciałem wykasować i wgrać oprogramowanie Polskie, które dostałe od działu support.

Windows czyta tą pamięć flash z modemu jak CD-rom, jest nie edytowalna..

Czy macie pomysł jak podmienić oprogramowanie??
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem MC990D; Jak wymienić w nim soft?

Post autor: frutis »

Postaram się napisać w najbliższym czasie (być może w przyszłym tygodniu) poradnik jak stworzyć własny dashboard i zainstalować go w modemach Novatel, Option, Huawei.
pnyczaj

Post autor: pnyczaj »

Nie miałem do czynienia z tym sprzętem. Na dole tej strony jest link do softu http://www.welcom.pl/p/pl/319/ovation+mc990d.html (nie wiem, czy jest po polsku). Natomiast tutaj jest link do softu na stronie producenta http://www.novatelwireless.com/index.ph ... Itemid=688. Jest to niebrandowany soft producenta. Jeśli upgrade się powiedzie trzeba będzie usunąć z komputera hiszpański soft i zainstalować nowy z modemu.
tomasz8787
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tomasz8787 »

frutis :) dobrze by było :) ale jaki program do flashowania pamięci modemu chcesz użyć?? nie obce jest mi zmiana systemu w telefonie (przeważnie mam telefon z windows mobile) zdejmowałem tez różnego typu simlocki... (rekreacyjnie niestety) ale ten modem mnie rozwalił :)

pnyczaj

Te linki juz kiedyś przeglądałem... producent pozwala pobrać oddzielnie sterowniki, oddzielnie mobilink... ale jak się skontaktowałem to dali mi aplikację która działa na wszystkich windowsach i ma sterowniki jak i mobilink:)

Dzisiaj byłem u koleżanki włozyłem pendriva, odpaliłem pliczek, włożyłem modem i działa :)

A tak bym tylko włozył modem, wcisnął instal i nie potrzebowałbym latać z pendrivem ...

Skoro te modemy sa samo_instalacyjne to fajnie by było żeby tak naprawdę było :)

Pozdro

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-08-14, 08:51 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 07:50 przez tomasz8787, łącznie zmieniany 1 raz.
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

tomasz8787
Zapraszam do testów aplikacji do tworzenia dashboardów: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692 (w ostatnim poście jest link do aplikacji dla modemów Novatel'a).
ODPOWIEDZ