Orange internet - telefon jako modem g810 i omnia - zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange internet - telefon jako modem g810 i omnia - zasięg
Witam
Jestem nowy więc witam wszystkich.
Koledzy mam niezwykły problem i popularny problem. Zakupiłem w sobotę Orange free abonament 2gb/12mcy bez modemu. Jako modem służy/służą 2 telefony oby dwa z windowsem 6,1 i 6.5. Doświadczenie mam więc po 40 min konfig. odpalił. I tu same problemy.
Orange 1.5 km od centrum (prądnicka) kraków - brak 3G - nawet Play ma.
Więc po walce znalazłem w pokoju miejsce gdzie zasięg na tel. to max czyli 4 kreski.
Niestety w EDGU.
Problem polega na tym że wejście na stronę dowolną to 1- 4 minut. Czy da się coś z tym zrobić ? Próbowałem na 7-ce / XP / i 2 linuksach - jest to samo ? prędkość pobierania z netu to 12-30 kb w miarę stała.
1. czy to wina telefonu czy orange ?
2. czy jest jakiś sposób na zrobienie ręcznie domowo anteny (np. z foli aluminiowej, drutu ) tak abym mógł położyć w obszarze tel. a ona by zbierała sygnał - widziałem kilka takowych wynalazków na necie - czy to zadział ?
3. zakupiłem modem gsm na allego ale idzie już tydzień H122 - czy jak go zaaplikuje to coś się poprawi ?
Pomóżcie bo sam już wyczerpałem pomysły ?
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-08-15, 11:15 ]
Wycięcie pogrubień.
Jestem nowy więc witam wszystkich.
Koledzy mam niezwykły problem i popularny problem. Zakupiłem w sobotę Orange free abonament 2gb/12mcy bez modemu. Jako modem służy/służą 2 telefony oby dwa z windowsem 6,1 i 6.5. Doświadczenie mam więc po 40 min konfig. odpalił. I tu same problemy.
Orange 1.5 km od centrum (prądnicka) kraków - brak 3G - nawet Play ma.
Więc po walce znalazłem w pokoju miejsce gdzie zasięg na tel. to max czyli 4 kreski.
Niestety w EDGU.
Problem polega na tym że wejście na stronę dowolną to 1- 4 minut. Czy da się coś z tym zrobić ? Próbowałem na 7-ce / XP / i 2 linuksach - jest to samo ? prędkość pobierania z netu to 12-30 kb w miarę stała.
1. czy to wina telefonu czy orange ?
2. czy jest jakiś sposób na zrobienie ręcznie domowo anteny (np. z foli aluminiowej, drutu ) tak abym mógł położyć w obszarze tel. a ona by zbierała sygnał - widziałem kilka takowych wynalazków na necie - czy to zadział ?
3. zakupiłem modem gsm na allego ale idzie już tydzień H122 - czy jak go zaaplikuje to coś się poprawi ?
Pomóżcie bo sam już wyczerpałem pomysły ?
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-08-15, 11:15 ]
Wycięcie pogrubień.
Ostatnio zmieniony 2010-08-15, 10:09 przez sokoleokoo2, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Orange internet - telefon jako modem g810 i omnia - zasięg
Skoro telefony wykrywają inne sieci 3G, to jeszcze sprawdź czy w innej lokalizacji znajdą Orange 3G i czy się wtedy połączą.sokoleokoo2 pisze:Orange 1.5 km od centrum (prądnicka) kraków - brak 3G - nawet Play ma.
Skoro nie łapiesz wcale 3G to taka domowa antenka nie pomoże, musi być jakaś większa i na zewnątrz budynku (zrób test czy za oknem/na balkonie złapiesz 3G Orange).
Generalnie modemy mają gorsze anteny wewnętrzne niż telefony.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Kolego zrobiłem tak, i niestety zasięgu 3g nie łapie nigdzie wkoło bloku, zrobiłem obchód po całym osiedlu, nic z tego 3 g nie będzie. Po za tym wynajmuje i nic z montowania anten na bloku.
Chodzi o to aby ten internet chodził w miarę rozsądnie - bo EDGE to w końcu jest dość spora prędkość na otwieranie stron internetowych a teraz jest to koszmar.
Czy można coś z tym zrobić - czyli jak domowym sposobem wzmocnić sygnał - nie do 3g ale żeby Edge chodził tak jak ma chodzić.
Jakiś sposób na domową antenkę wzmacniającą pracę telefonu ?
Głupia sprawa telefon ma zasięg max a jest koszmarnie wolno - więc może po prostu info z telefonu o zasięgu nie jest adekwatne do poziomu sygnału - zwłaszcza że w niektórych miejscach pokoju jest "brak usługi" a jak jest sygnał na 2 kreski to nie chce się połączyć?
I czy ew. jak już przyjdzie mi modem to poprawi się szybkość ?
Chodzi o to aby ten internet chodził w miarę rozsądnie - bo EDGE to w końcu jest dość spora prędkość na otwieranie stron internetowych a teraz jest to koszmar.
Czy można coś z tym zrobić - czyli jak domowym sposobem wzmocnić sygnał - nie do 3g ale żeby Edge chodził tak jak ma chodzić.
Jakiś sposób na domową antenkę wzmacniającą pracę telefonu ?
Głupia sprawa telefon ma zasięg max a jest koszmarnie wolno - więc może po prostu info z telefonu o zasięgu nie jest adekwatne do poziomu sygnału - zwłaszcza że w niektórych miejscach pokoju jest "brak usługi" a jak jest sygnał na 2 kreski to nie chce się połączyć?
I czy ew. jak już przyjdzie mi modem to poprawi się szybkość ?
Ostatnio zmieniony 2010-08-15, 09:38 przez sokoleokoo2, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozumiem że nie znajduje tylko 3G Orange, inne sieci są dostępne w 3G?
Kup na próbę starter simdata (jak jest Plus 3G) albo Play i przetestuj połączenie.
Jak inne sieci będą działały OK to z Orange nic nie wskórasz.
Przed zakupem abonamentu trzeba było sprawdzić czy jest zasięg 3G tam gdzie chcesz używać internetu. Co do prędkości EDGE to ono najczęściej działa tragicznie szczególnie w takich lokalizacjach gdzie nie ma 3G bo jest przeciążone a priorytet mają rozmowy głosowe.
Kup na próbę starter simdata (jak jest Plus 3G) albo Play i przetestuj połączenie.
Jak inne sieci będą działały OK to z Orange nic nie wskórasz.
Przed zakupem abonamentu trzeba było sprawdzić czy jest zasięg 3G tam gdzie chcesz używać internetu. Co do prędkości EDGE to ono najczęściej działa tragicznie szczególnie w takich lokalizacjach gdzie nie ma 3G bo jest przeciążone a priorytet mają rozmowy głosowe.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czy nie mozesz rozwiazac tej umowy z uwagi na zasieg i kupic cos u innego operatora?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Koledzy, umowę podpisałem wczoraj.
generalnie niema "na próbę" - chyba że jest jakiś zapis który to umożliwia - może ktoś ma jakiś pomysł ?
Zależało mi w ogóle na necie - nie na 3g !! więc trzeba coś by z tym zrobić !
generalnie niema "na próbę" - chyba że jest jakiś zapis który to umożliwia - może ktoś ma jakiś pomysł ?
Zależało mi w ogóle na necie - nie na 3g !! więc trzeba coś by z tym zrobić !
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Generalnie to masz 7 dni na rezygnacje.sokoleokoo2 pisze:generalnie niema "na próbę"
-
- Stały użytkownik forum
Kolego faktycznie 3 lata temu skorzystałem z tego w plusie - ale wydaje mi się że to tylko jest możliwe przy umowie zawartej nie w siedzibie sprzedającego.
Jeżeli masz pewność to czy mógłbyś podrzucić mi link ew. pełną treść gdzie jest to napisane bo szukam i nie mogę znaleźć.
Jeżeli masz pewność to czy mógłbyś podrzucić mi link ew. pełną treść gdzie jest to napisane bo szukam i nie mogę znaleźć.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No nie wiem, czy tak jest. Nigdzie nie widziałem takiego zapisu w ofercie Orange Free - bez modemu.Sundance_kid pisze:Generalnie to masz 7 dni na rezygnacje.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy ktoś może zetknął się z informacją na temat przyszłości UMTS od Orange? Czy wreszcie coś postawią nowego, a jeżeli tak, to kiedy?
Usagi
-
- Stały użytkownik forum
Koledzy - generalnie tylko orange jest w rozsądnej cenie i niby zasięgu więc to nie wybór a brak wyboru.
Play 3G miałem w tamtym roku - i pomimo 3g wcale wiele lepiej nie chodził.
Chodzi o to aby na Edgu śmigał z rozsądną prędkością.
Może jutro przyjdzie modem 3G i coś się zmieni - oczywiście napiszę.
Play 3G miałem w tamtym roku - i pomimo 3g wcale wiele lepiej nie chodził.
Chodzi o to aby na Edgu śmigał z rozsądną prędkością.
Może jutro przyjdzie modem 3G i coś się zmieni - oczywiście napiszę.
-
- Stały użytkownik forum
koledzy modem przyszedł.
Niestety wiele to nie dało. Poszedłem do Orange narobiłem awanturę że jednak można na próbę w wysłałem pismo reklamacyjne.
Będę informował na bieżąco
PS. modem nic nie zmienia więc nie ma różnicy w sygnale/zasięgu/jakości
Niestety wiele to nie dało. Poszedłem do Orange narobiłem awanturę że jednak można na próbę w wysłałem pismo reklamacyjne.
Będę informował na bieżąco
PS. modem nic nie zmienia więc nie ma różnicy w sygnale/zasięgu/jakości
-
- Stały użytkownik forum
Witam minęło już 2,5 tygodnia i nic, dzwonie co 2-gi dzień - sprawą jeszcze nikt się nie zajmuje. W Playu czy plusie było by to nie do pomyślenia - tam zawsze odp. w ciągu kilku dni, mailowo i pisemnie.
Chciałem również podkreślić że opieszałość i chamstwo obsługi telefonicznej jest niezwykle interesująca - jeszcze nikt nigdy nie mówił do mnie podniesionym głosem, żeby nie powiedzieć krzyczał !
Jak tylko czegoś się dowiem oczywiście napiszę.
P.S. Dzwoniąc na obsługę techniczną Jeden gościu był nawet rozsądny i przyznał się że niektóre nadajniki są od początku 3g i ich moc jest mizerna 200-300 metrów to max, ja musiałem trafić na kilka takich.
Chciałem również podkreślić że opieszałość i chamstwo obsługi telefonicznej jest niezwykle interesująca - jeszcze nikt nigdy nie mówił do mnie podniesionym głosem, żeby nie powiedzieć krzyczał !
Jak tylko czegoś się dowiem oczywiście napiszę.
P.S. Dzwoniąc na obsługę techniczną Jeden gościu był nawet rozsądny i przyznał się że niektóre nadajniki są od początku 3g i ich moc jest mizerna 200-300 metrów to max, ja musiałem trafić na kilka takich.
-
- Stały użytkownik forum
Koledzy dostałem odp. od Orange że niestety nie mogę rozwiązać umowy więc zostaje antena.
Czy ta się zda :
link
zasięg od nadajnika 3g 1,3 km ?
Czy ta się zda :
link
- kedzi
jakoś ona mi nie pasuje i ta wybitnie niska cena... za zysk 17dBi sądzę, że trzeba trochę więcej zapłacić żeby to był w pełni wartościowy produkt. Nawet na alledrogo są droższe. Ja bym Ci coś polecił od cybertecha bo taką mam i sprawuje się świetnie. W tym zestawie byś miał wszystko w cenie, kabel i odpowiedni do Twojego modemu konektorsokoleokoo2 pisze:Czy ta się zda :
http://www.wasserman.pl/index.php?produ ... od_id=1135

-
- Stały użytkownik forum
Kolego mam całą noc i przemyślę sprawę.
Chciałem tylko zauważyć że ta sama antena z konektorem na allegro kosztuje 150 zł jako komplet :
link
tylko inna nazwa a wygląda identycznie i tylko one mają wtyk wkręcany z tyłu wszystkie inne są z wbudowanym kablem - przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.
Szlak by to trafił, bo te 17 dB może mnie uratować dodatkowo ta chłop ma do wyboru kilka kabli i znów nie wiem co tu wybrać.
Proszę o pomoc bo 10-30 zł w tom czy w tom to nie problem ale żeby działała.
Zwłaszcza że na ENG. forach piszę że niektóre modemy mają fatalne weiście antenowe i najlepsza antena nie pomoże.
Miałem budować biquada - ale z racji że podnajmuje to wszystko bym musiał kupić a jak zacznę jeździć autem to się nie kalkuluje do końca, a podobno antena kupna jest 2x wydajniejsza.
mam jeszcze pytanie techniczne (w faq nie znalazłem)
czy edge jest na 900 czy na 1800 Mhz ? czy może na obu i jak to sprawdzić żebym nie kupił anteny 1800-2100 a tu lipa bo dochodzi tylko 900 Mhz
Chciałem tylko zauważyć że ta sama antena z konektorem na allegro kosztuje 150 zł jako komplet :
link
tylko inna nazwa a wygląda identycznie i tylko one mają wtyk wkręcany z tyłu wszystkie inne są z wbudowanym kablem - przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.
Szlak by to trafił, bo te 17 dB może mnie uratować dodatkowo ta chłop ma do wyboru kilka kabli i znów nie wiem co tu wybrać.
Proszę o pomoc bo 10-30 zł w tom czy w tom to nie problem ale żeby działała.
Zwłaszcza że na ENG. forach piszę że niektóre modemy mają fatalne weiście antenowe i najlepsza antena nie pomoże.
Miałem budować biquada - ale z racji że podnajmuje to wszystko bym musiał kupić a jak zacznę jeździć autem to się nie kalkuluje do końca, a podobno antena kupna jest 2x wydajniejsza.
mam jeszcze pytanie techniczne (w faq nie znalazłem)
czy edge jest na 900 czy na 1800 Mhz ? czy może na obu i jak to sprawdzić żebym nie kupił anteny 1800-2100 a tu lipa bo dochodzi tylko 900 Mhz
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to jest antena ze sklepy Yagi.pl, a tej firmy na forum nie polecamy... Ja osobiście bym wziął naprawdę coś porządnego producenta typu Cybertech, Bestpartner.sokoleokoo2 pisze:Chciałem tylko zauważyć że ta sama antena z konektorem na allegro kosztuje 150 zł jako komplet :
link
Do EDGE potrzena jest antena na 900MHz, bo do stacji na 1800MHz (z tego co wiem) to nie da się zalogować bezpośrednio.sokoleokoo2 pisze:czy edge jest na 900 czy na 1800 Mhz ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- kedzi
PozwoliszYaHooo, że się dołączę do Twojej wypowiedzi

Najlepiej sprawdź sobie na http://mapa.btsearch.pl/ jakie dokładnie parametry ma bts/nodeB w Twojej okolicy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-14, 22:45 ]
Napiszę tu by nie nabijać postów
Ależ proszę bardzo się dołączać
Dzięks, za pozwolenie![:]](./images/smilies/splash.gif)

Tylko zauważ, że nikt tych anten zbytnio na tym forum nie poleca, gdyż raczej żaden z forumowiczów jej nie ma i trudno powiedzieć jak one się sprawują. Cena może jest okazyjna tylko się kupuje kota w worku. Zrobisz jak uważaszsokoleokoo2 pisze:Chciałem tylko zauważyć że ta sama antena z konektorem na allegro kosztuje 150 zł jako komplet

ja się nawet nie spotkałem po przeglądaniu tamtejszych ala anten np. na alledrogo żeby takowe były. Sadzę, że to też było by bez sensu bo jak się kabel uszkodzi to muszę też antenę wraz z nim nową kupować?sokoleokoo2 pisze:tylko inna nazwa a wygląda identycznie i tylko one mają wtyk wkręcany z tyłu wszystkie inne są z wbudowanym kablem - przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.

http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 16586.html . Tu masz cały zestaw i nie musisz oddzielnie kupować wszystkich komponentów bo są zawarte w zestawie.sokoleokoo2 pisze:Szlak by to trafił, bo te 17 dB może mnie uratować dodatkowo ta chłop ma do wyboru kilka kabli i znów nie wiem co tu wybrać.

Ty najpierw mówisz o 3G teraz o EDGE, więc z jakiej transmisji w końcu chcesz korzystać?czy edge jest na 900 czy na 1800 Mhz ? czy może na obu i jak to sprawdzić żebym nie kupił anteny 1800-2100 a tu lipa bo dochodzi tylko 900 Mhz

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-14, 22:45 ]
Napiszę tu by nie nabijać postów

Ależ proszę bardzo się dołączać

Dzięks, za pozwolenie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Dziękuję za zainteresowanie.
Mówię o 3G ponieważ wynajmuję 1-1,5 km od kilku nadajników 3G w/g mapki(kraków, siemaszki - można sprawdzić bts-y). I dziwi mnie że sygnał 3 g nie dociera a dociera Edge. Boję się wydam kasę na antenę 3g a tu dalej będzie lipa i dalej będzie edge +/-88 dB na którym pracować się nie da.
Dlatego pytam tu na forum co najlepiej wziąć ( w granicach rozsądku) aby mieć 3g i aby działo - antena będzie w pokoju bo niestety nie mam zgody na wiercenia po ścianach.
Boję się również że gniazdo antenowe w modemie - jest po to aby było a nie koniecznie aby działało.
Więc w/g was najlepsze rozwiązanie to : link
I tu mam pytanie czy po zakupie takowej anteny (najwyżej wezmę krótszy kabel 5-7 metrów) czy jesteście pewni że pojawi się u mnie sygnał 3g i czy ew. Edge ze względu na większą powierzchnię - podskoczy ?
Śmieszne jest że kilometr odemnie jest nadajnik 3g a łaziłem z telefonem po całym osiedlu i nigdzie 3 g nie było (może coś odbija) - teraz rozumiecie moje obawy.
Wolę tu zadać pytanie i później mieć spokój niż kolnąć jak szewc. Oczywiście jak tylko zadziała to zrobię pełen test .
Pytam ponieważ kiedyś kupowałem przewód HDMI laptop - TV o dziwo kupiłem w sklepie za 1.5 metra zapłaciłem 99 zł - dobry złocony kabel i co nie działał, na innym TV dział. Oddać się nie dało - sprzedałem. Kupiłem na alldrogo za 35zł za 2.3 m - z przesyłką i śmiga do tej pory. Wolę zadać kilka pytań osób z branży niż później żałować.
[ Dodano: 2010-09-15, 13:04 ]
Tak czy siak zakupiłem tą cybertechu 15 dB 1900-2100 (3G) i oczywiście po przyjściu zdam relację. Miejmy nadzieję że zadziała. Pozdrawiam
Dziękuję za zainteresowanie.
Mówię o 3G ponieważ wynajmuję 1-1,5 km od kilku nadajników 3G w/g mapki(kraków, siemaszki - można sprawdzić bts-y). I dziwi mnie że sygnał 3 g nie dociera a dociera Edge. Boję się wydam kasę na antenę 3g a tu dalej będzie lipa i dalej będzie edge +/-88 dB na którym pracować się nie da.
Dlatego pytam tu na forum co najlepiej wziąć ( w granicach rozsądku) aby mieć 3g i aby działo - antena będzie w pokoju bo niestety nie mam zgody na wiercenia po ścianach.
Boję się również że gniazdo antenowe w modemie - jest po to aby było a nie koniecznie aby działało.
Więc w/g was najlepsze rozwiązanie to : link
I tu mam pytanie czy po zakupie takowej anteny (najwyżej wezmę krótszy kabel 5-7 metrów) czy jesteście pewni że pojawi się u mnie sygnał 3g i czy ew. Edge ze względu na większą powierzchnię - podskoczy ?
Śmieszne jest że kilometr odemnie jest nadajnik 3g a łaziłem z telefonem po całym osiedlu i nigdzie 3 g nie było (może coś odbija) - teraz rozumiecie moje obawy.
Wolę tu zadać pytanie i później mieć spokój niż kolnąć jak szewc. Oczywiście jak tylko zadziała to zrobię pełen test .
Pytam ponieważ kiedyś kupowałem przewód HDMI laptop - TV o dziwo kupiłem w sklepie za 1.5 metra zapłaciłem 99 zł - dobry złocony kabel i co nie działał, na innym TV dział. Oddać się nie dało - sprzedałem. Kupiłem na alldrogo za 35zł za 2.3 m - z przesyłką i śmiga do tej pory. Wolę zadać kilka pytań osób z branży niż później żałować.
[ Dodano: 2010-09-15, 13:04 ]
Tak czy siak zakupiłem tą cybertechu 15 dB 1900-2100 (3G) i oczywiście po przyjściu zdam relację. Miejmy nadzieję że zadziała. Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli te stacje pracują to powinieneś móc złapać sygnał z dobrą antenką.sokoleokoo2 pisze:Mówię o 3G ponieważ wynajmuję 1-1,5 km od kilku nadajników 3G w/g mapki(kraków, siemaszki - można sprawdzić bts-y). I dziwi mnie że sygnał 3 g nie dociera a dociera Edge.
Pamiętaj również, że w przypadku zakupu przez internet możesz w przeciągu 10 dni zwrócić zakupiony towar bez podania przyczyny o ile nie nosi on śladów użytkowania. Czyli montując ją musisz zachować szczególną ostrożność by mieć możliwość zwrócenia jej do sklepu.sokoleokoo2 pisze:Boję się wydam kasę na antenę 3g a tu dalej będzie lipa i dalej będzie edge +/-88 dB na którym pracować się nie da.
Niestety 100% pewności nikt Ci nie da. Ale masz może telefon z 3g? Dobrze by było sprawdzić czy w miejscu gdzie będziesz stawiać antenę jest jakiś szczątkowy zasięg oraz czy możesz się zalogować i przeprowadzić jakąś rozmowę po 3g. Możesz pochodzić z laptopem (jeśli masz taki) wokół domu, wleźć na dach, strych. Jeśli tam nie będzie żadnego zasięgu to trudno powiedzieć jak to będzie jak postawisz antenę.sokoleokoo2 pisze:I tu mam pytanie czy po zakupie takowej anteny (najwyżej wezmę krótszy kabel 5-7 metrów) czy jesteście pewni że pojawi się u mnie sygnał 3g
Zatem to co napisałem wyżej o sprawdzeniu już nie jest aktualne. Ale zatem czekamy na relacjęsokoleokoo2 pisze:Tak czy siak zakupiłem tą cybertechu 15 dB 1900-2100 (3G) i oczywiście po przyjściu zdam relację. Miejmy nadzieję że zadziała. Pozdrawiam

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Witam
Szanowni koledzy stała się rzecz niezwykła. Przychodzę do domu po pracy, próbuje się połączyć z EDGE i nic zdenerwowałem się, bo mam pilnego maila, biegam po domu i nic nigdzie EDGA. No cóż a kozie śmierć i ustawiłem 3G i co śmiga !!! mam 3g 99db prędkość ściągania oscyluje w granicy 20-60 kB.
Czy ktoś z was umie to wytłumaczyć ?
Łącze się mobil partnerem, top infem i wszystko śmiga - o co chodzi ?
Ciekawe czy jutro będzie tak samo - może przyjdzie antena to przeprowadzę testy i napiszę.
Wygląda na to że albo przestawili nadajnik z 2g na 3 g - albo dołożyli nowy albo może pogoda dopisała. Po prostu ręce opadają. Oby tak już zostało.
Aha top info podaje "duble hsupa" - przypominam że wcześniej nie mogłem na całym osiedlu złapać 3g ledwo edge śmigał !!
Szanowni koledzy stała się rzecz niezwykła. Przychodzę do domu po pracy, próbuje się połączyć z EDGE i nic zdenerwowałem się, bo mam pilnego maila, biegam po domu i nic nigdzie EDGA. No cóż a kozie śmierć i ustawiłem 3G i co śmiga !!! mam 3g 99db prędkość ściągania oscyluje w granicy 20-60 kB.
Czy ktoś z was umie to wytłumaczyć ?
Łącze się mobil partnerem, top infem i wszystko śmiga - o co chodzi ?
Ciekawe czy jutro będzie tak samo - może przyjdzie antena to przeprowadzę testy i napiszę.
Wygląda na to że albo przestawili nadajnik z 2g na 3 g - albo dołożyli nowy albo może pogoda dopisała. Po prostu ręce opadają. Oby tak już zostało.
Aha top info podaje "duble hsupa" - przypominam że wcześniej nie mogłem na całym osiedlu złapać 3g ledwo edge śmigał !!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To tylko pogratulowaćsokoleokoo2 pisze: mam 3g 99db prędkość ściągania oscyluje w granicy 20-60 kB.

Całkiem możliwe, że uruchomili nową stację.sokoleokoo2 pisze:Wygląda na to że albo przestawili nadajnik z 2g na 3 g - albo dołożyli nowy albo może pogoda dopisała.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Koledzy o godzinie ok 2240, sygnał w domu zniknął, zaczęło padać. Nie myśląc wiele postanowiłem ubrać mój modem w ubranko z 2xreklamówek marki tescco, wystawiłem za okno i sygnał się pojawił na identycznym poziomie. Oby dzisiaj było tak samo bo mam jeszcze 1,7 gb do ściągnięcia do soboty (okres rozliczeniowy).
Miejmy nadzieję że antena dziś przyjdzie.
PS. Cymbały z Orange prostują źle naliczoną fakturę - nowemu klientowi. Na razie zapłaciłem tylko aktywację i zadzwoniłem i powiedziałem że resztę ureguluję po wystawieniu odp. poprawionej faktury.
Miejmy nadzieję że antena dziś przyjdzie.
PS. Cymbały z Orange prostują źle naliczoną fakturę - nowemu klientowi. Na razie zapłaciłem tylko aktywację i zadzwoniłem i powiedziałem że resztę ureguluję po wystawieniu odp. poprawionej faktury.
- kedzi
Jak złapałeś to magiczne 3G to już nic nie powinno się zmienićsokoleokoo2 pisze:Oby dzisiaj było tak samo bo mam jeszcze 1,7 gb do ściągnięcia do soboty (okres rozliczeniowy). Miejmy nadzieję że antena dziś przyjdzie.

Zawsze każda sieć tak robi jak podpisałeś umowę w środku okresu rozliczeniowego, potem by Ci przysłali fakturę wyrównującą i by było wszystko gitsokoleokoo2 pisze:PS. Cymbały z Orange prostują źle naliczoną fakturę - nowemu klientowi. Na razie zapłaciłem tylko aktywację i zadzwoniłem i powiedziałem że resztę ureguluję po wystawieniu odp. poprawionej faktury.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To raczej już tak pozostanie, że będzie 3g.sokoleokoo2 pisze:Nie myśląc wiele postanowiłem ubrać mój modem w ubranko z 2xreklamówek marki tescco, wystawiłem za okno i sygnał się pojawił na identycznym poziomie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Witam
Koledzy antena przyszła wczoraj, mocno testuję, nie będę dużo zdradzał przed pełnym testem, napiszę tylko że działa. Test ze zdjęciami opublikuję jutro lub w niedzielę.
Mam tylko 1 pytanie :
1.Czy modem powinien się mocno grzać - bo po 2-och godzinach wręcz parzy identycznie jak zasilacz do Amigi, czy to już ma tak być ?
Koledzy antena przyszła wczoraj, mocno testuję, nie będę dużo zdradzał przed pełnym testem, napiszę tylko że działa. Test ze zdjęciami opublikuję jutro lub w niedzielę.
Mam tylko 1 pytanie :
1.Czy modem powinien się mocno grzać - bo po 2-och godzinach wręcz parzy identycznie jak zasilacz do Amigi, czy to już ma tak być ?
- kedzi
Ale to w końcu korzystasz z SAMSUNGA G810 czy zakupiłeś modem??sokoleokoo2 pisze:1.Czy modem powinien się mocno grzać - bo po 2-och godzinach wręcz parzy identycznie jak zasilacz do Amigi, czy to już ma tak być ?

[ Dodano: 2010-09-17, 19:46 ]
Poczytałem na forum Samsunga i nie ma takiej opcji żeby to wyłączyć tak jak u mnie w SE...

[ Dodano: 2010-09-17, 19:54 ]
No i czekamy na pełny test

-
- Stały użytkownik forum
Nie, nie chodzi o grzanie się modemu 3G huawey E122
Spokojnie test już się robi ale chcę żeby był pożądanie zrobiony.
Potwierdźcie mi tylko czy modem ma się grać, czy się grzeje bo jest walnięty ?
Spokojnie test już się robi ale chcę żeby był pożądanie zrobiony.
Potwierdźcie mi tylko czy modem ma się grać, czy się grzeje bo jest walnięty ?
- kedzi
No to było tak od razu
Ja uważam że to jest normalne jak jest duży i długi przepływ danych, miałem tak na Icon-ie 225 a teraz na GT już trochę mniej bo się rozchodzi na całe aluminiowe wejście Exsspres Card. Tak jest u mnie ale dla pewności niech się inni użytkownicy wypowiedzą 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To bardzo dobrzesokoleokoo2 pisze:napiszę tylko że działa.

Moim zdaniem jeśli się nie wyłącza, to może tak być. Szczególnie jak modem jest mały i nie ma za dużej powierzchni oddawania ciepła.sokoleokoo2 pisze:Czy modem powinien się mocno grzać - bo po 2-och godzinach wręcz parzy identycznie jak zasilacz do Amigi, czy to już ma tak być ?
Pozdrawiam YaHooo