Upload po limicie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KubąK
Obserwowany

Upload po limicie

Post autor: KubąK »

Witam!
Gnębi mnie takie pytanie:
Dlaczego po przekroczeniu limitu Upload staje się większy od Downloadu ?Na przykład teraz w TNI wyświetla mi się w maxULS mam 15 KiB/s a w maxDLS 2 KiB/s.Mógł by mi ktoś to wytłumaczyć?
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Upload po limicie

Post autor: lubczyk »

To są takie nagłe skoki, nic innego. Czasem komputer zamuli i później takie ciekawostki się ukazują.

Przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę ;]
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lubczyk pisze:Przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę ;]
Dokładnie, jest to efekt zapełniania bufora nadawania. Z resztą max wartości chwilowe są nic nie warte, średnia prędkość wysyłania/odbioru dopiero coś może powiedzieć o łączu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

krystianb pisze:Z resztą max wartości chwilowe są nic nie warte, średnia prędkość wysyłania/odbioru dopiero coś może powiedzieć o łączu.
Ale ja czasem widzę że np. uploaduję mi się szybciej niż pobiera.
A co do teorii lubczyka...Przy tym sprzęcie co ja mam to komputer się zamula jak mam zminimalizowaną grę (CoD6 na najwyższych) siedzę na necie i konwenteruje mi się film na tel.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

KubąK pisze:Ale ja czasem widzę że np. uploaduję mi się szybciej niż pobiera.
To zależy od obciążenia sieci.
krystianb pisze:Dokładnie, jest to efekt zapełniania bufora nadawania.
Po prostu lepiej jest poczekać na zebranie większej liczby danych i przesłanie ich z nieco większą szybkością, niż ciągłe przesyłanie małych porcji danych ;) Ale i tak średnia prędkość jest taka jak należy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Juz o tym pisalem - sa miejsca zaleznie od rejonu gdzie predkosc uploadu nie jest ograniczana :) np w Lodzi w Plusie zarowno w 2g i 3g po "lejku" predkosc uploadu jest pelna . Troche "smiesznie" to wyglada ja np mam wtedy odbieranie 3-4kB/s a wysylanie 120kB/s :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Juz o tym pisalem - sa miejsca zaleznie od rejonu gdzie predkosc uploadu nie jest ograniczana
I tak kiedyś było wszędzie :)
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Patryk nie wiem jak jest w innych sieciach - mam tylko Iplusa i przynajmniej w Lodzkim rejonie w Plusie do dzis upload nie jest ograniczany :) - szkoda tylko ze "ograniczaja" upload do okolo 1,2mb/s - nigdzie w Lodzi i okolicach w Plusie nawet tam gdzie jest hspa+ nie mozna np 2mb/s wyciagnac - mam CP i tam 3mb/s uploadu nie sa problemem :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szalony pisze:sa miejsca zaleznie od rejonu gdzie predkosc uploadu nie jest ograniczana :)
Mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło aby nie przycięli UL po limicie. Jednak nie przekroczyłem limitu od około półtorej roku, więc mogło się coś zmienić ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

szalony pisze:Patryk nie wiem jak jest w innych sieciach
Chodzi mi o inne regiony Plusa :)
ODPOWIEDZ