Karta Sieciowa TP-Link TL-WN422G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bashiok
Początkujący użytkownik forum

Karta Sieciowa TP-Link TL-WN422G

Post autor: bashiok »

Witam

Mam problem z tą właśnie kartą sieciową nie potrafię ją skonfigurować tak aby przez USB pobierała sobie internet i wysyłała go do Mojej komórki przez WIFI

Może mi ktoś pomóc ?

EDIT: Mam win7 x64 / xp
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Karta Sieciowa TP-Link TL-WN422G

Post autor: YaHooo »

bashiok pisze:przez USB pobierała sobie internet i wysyłała go do Mojej komórki przez WIFI
Najprościej to jest tak jak pokazują w FAQ na stronie producenta http://www.tp-link.com/support/showfaq.asp?id=220 Sugeruję Ci tryb SoftAP, ponieważ nie wiem czy komórka obsłuży połączenie ad-hoc.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bashiok

Nie da rady tego zrobić :/

Mam pytanie czy w ogóle da się podłączyć do tej karty sieciowej żeby:

Internet osiedlowy>Router>komputer>karta WN 422G pod USB> Komórka z wbudowanym WIFI

Da się tak zrobić ? Żeby ta Karta Sieciowa nie odbierała internetu z WIFI tylko z USB a TYLKO przez WIFI go wysłała do innych urządzeń ?

Dość zrozumiale napisałem ? :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bashiok pisze:Nie da rady tego zrobić :/
Co prawda nie mam tej karty i nie znam oprogramowania, ale co nie idzie? Wywala się z jakimś błędem?
bashiok pisze:Internet osiedlowy>Router>komputer>karta WN 422G pod USB> Komórka z wbudowanym WIFI

Da się tak zrobić ? Żeby ta Karta Sieciowa nie odbierała internetu z WIFI tylko z USB a TYLKO przez WIFI go wysłała do innych urządzeń ?
Ale czekaj Ty chcesz za pomocą jednej karty odebrać internet z routera i wysłać go do telefonu? Bo takie coś nie jest możliwe. Poza tym to jest router bezprzewodowy? Jeśli tak, to nie musisz nic robić, tylko połączyć się za pomocą telefonu z siecią.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bashiok

Źle mnie zrozumiałeś ;d
Chodzi mi o to, że jak podłącze tą kartę sieciową ( TP LINK ) pod komputer za pomocą USB to ona ma służyć jako nadajnik Wi Fi a nie jako odbiornik.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bashiok pisze:o ona ma służyć jako nadajnik Wi Fi a nie jako odbiornik
Karta WiFi w każdym trybie działa jako nadajnik i odbiornik.
A tobie w tym przypadku potrzebny będzie zapewne tryb <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bashiok pisze:Źle mnie zrozumiałeś ;d
Chciałem dobrze, po prostu jak się ma router bezprzewodowy, to lepiej jest jego użyć niż ad-hoc ;)
bashiok

Poddaje się, osiągnąłem tyle, że w komórce widzę sieć i się z nią nawet łącze tyle, że ta sieć nie udostępnia wcale Internetu....

W xp wyskakują mi błędy połączenia typu:

IMG

Powiem jeszcze raz o co mi dokładnie chodzi.

Mam sieć kablową (osiedlówke) główny kabel od neta idzie do Routera gdzie w routerze (bez wifi) wychodzi na 2 inne PC. Na jednym z Tych PC podłączam kartę sieciową (WN-422G) (pod usb) i chcę, żeby ona pobierała sobie internet PRZEZ USB z kompa i wysyłała neta przez WIFI

Mam nadzieję, że jasno opisałem :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bashiok pisze:W xp wyskakują mi błędy połączenia typu:
Na zrzucie widać, że nie jesteś połączony z siecią bezprzewodową. Może to zawiłe, ale po utworzeniu sieci na komputerze musisz się z nią połączyć najpierw w komputerze, potem w telefonie.
ODPOWIEDZ