Internet w laptopie mam z Netii przez modem adsl. W laptopie jest też gniazdo lan. Chciałbym mieć na telefonie htct touch pro2 internet z tego laptopa bezprzewodowo. Czy jest to możliwe. Proszę o wskazówki jak to zrobić.
pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
Jeżeli HTC obsługuje połączenie Ad-Hoc to nie ma problemu, patrz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>borys24so pisze:Czy jest to możliwe
Tak. Obsługuje. Wojteks byś mógł mnie przeprowadzić krok po kroku żeby to sie udało??wojteks pisze:Jeżeli HTC obsługuje połączenie Ad-Hoc to nie ma problemu, patrz »ICS«borys24so pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czym telefon z WiFi różni się od komputera?borys24so pisze:A z telefonem przez wi-fi?
Numery IP po kolei 192.168.0.x gdzie x = 1, w komputerze udostępniającym internet, natomiast w kolejnych komputerach coraz to większe wartości.borys24so pisze:Skad wziąć -ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP ??
Masz tam jakiś konfigurator sieci? Powinien być jakiś kreator i tam powinieneś to wpisać.borys24so pisze:A w tym drugim komputerze czyli telefonie gdzie to wpisać?
Tego nie ruszaj.borys24so pisze:I oprócz tych danych co podałeś to w tych kartach jest jeszcze wins i alternatywny wins.
Pod WM nie ma, trzeba by wchodzić w ustawienia karty sieciowej wifi, ale moim zdaniem niepotrzebne. DHCP pod windowsami całkiem dobrze działa, ja na nim polegam i nie ma problemów z telefonami - nic nie wpisuje, wszystkie adresy IP komórka sama pobiera z kompa.YaHooo pisze:Masz tam jakiś konfigurator sieci? Powinien być jakiś kreator i tam powinieneś to wpisać.
Dzięki za sprostowaniekrystianb pisze:Pod WM nie ma, trzeba by wchodzić w ustawienia karty sieciowej wifi, ale moim zdaniem niepotrzebne.
Nawet jak nie jest włączony DHCP? Bo domyślnie raczej ICS nie włącza serwera DHCP.krystianb pisze:nic nie wpisuje, wszystkie adresy IP komórka sama pobiera z kompa
Nawet, zahaczam go dla świętego spokoju (instrukacja jak to zrobić jest w ics po BT)YaHooo pisze:Bo domyślnie raczej ICS nie włącza serwera DHCP.
Jak napisałem wyżej, nie trzeba.borys24so pisze:mam konfigurator ale tam nie ma możliwości wpisania tych rzeczy
Rozumiem.krystianb pisze:Nawet, zahaczam go dla świętego spokoju (instrukacja jak to zrobić jest w ics po BT)
Ja bym tego kroku nie robił. Nigdy tego nie włączam i działa.borys24so pisze:dalej zaawansowane >VINS zaznaczam włącz system NETBIOS przez TCP/IP zamykam wszystkie okna OK.
Sieć tworzysz na komputerze i łączysz się za pomocą telefonu z tą siecią.borys24so pisze:Tworzę na komputerze nową sieć bezprzewodową która używa połączenia sieci bezprzewodowej, którremu wcześniej udostępniłem INTERNET ADSL i łączę się z tym przez wifi telefonu czy tworzę sieć nn telefonie i łączę sie z nią komputerem??
Tego bym też nie robił, W7 ma taki adres domyślny i powinno na nim działać.borys24so pisze:zmieniam adres IP z 192.168.137.1 na 192.168.0.1