Sierra 309 - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Sierra 309 - problem

Post autor: Tomisek »

Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem sierry 309 po win7, 64b
Transfer internetowy jest ok.Posiadam iplusa 37gb.
Mam jakis problem z smsami

Korzystam stale w zasadzie z TNI - totalne mina - jezeli chodzi o smsy. Proba wysłania czegokolwiek konczy sie zawieszeniem modemu i TNI. Wysłanie smsa pod 2601 czy inny telefon plusa - zwiecha.
Odpalilem pierwszy raz - menagera sierry. Troche lepiej ;) udałeo sie wysłać smsa pod 2601 o tresci iplus256 ;) no ale wysłanie smsa pod normalna komorke konczy sie porażka ;)

Ma ktos ten modem - moze jakies sugestie gdzie problem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sierra 309 - problem

Post autor: wojteks »

Tomisek pisze:Ma ktos ten modem - moze jakies sugestie gdzie problem.
Wpisujesz prefiks 48?
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak numer wpisujesz? Może daj numer kierunkowy do Polski (+48).
Ja mam MC8700 i Watchera i SMSy chodzą bez problemu.
Tomisek

Wysyłam na włąsna komorke. Z modemu z ktorego jestem podłączony ;) Masakra dzisiaj jakas wszystko pod górkę ;)
Prefiks wstawiam kazdy mozliwy - 0048 +48 samo 48 - i nic sie nie dzieje. Czeka jakies 10 minut i wywala sie w watcherze ze błąd wysyłania . Wszystko niby domyslnie ustawione. Siec chodzi ok. W ustawieniach zaawansowanych mam jeszcze przy smsach - takie zakladki

Centrum serwisowe 48601000310
Domyslny numer połączeń - i tu nie ma nic
Opcje routingu - preferowane połączenie komutowane i tu moge zmienic na gprs ale bez efektu
Pop-up notification -nieaktywny

Juz sam nie wiem co grane. Ale pod 2601 celem zwiekszenia transferu przyjeło smsa ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przyznam się, że nie mam bladego pojęcia. Próbowałeś innej karty sim spróbować?
Tomisek

Innej karty nie mam. Wczesniej z tej karty ale przez optiona 401 chodzilo ok - i tni.
Mozliwe zeby z tej taryfy plusa 37gb nie mozna bylo wysylac smsow??? bo juz sam wymiekam - kurde to modem niby i kicha.
Abonament topowy i tez kicha ;)
Moze jeszcze sprobowac wyslac z laptopa - moze tu jakis problem. Podepne do laptopa optiona jutro i zobacze co sie dzieje
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Są SMSy wliczone w najwyższą taryfę.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Również używam Sierry 309 i Win 7 x64 iPlus 20GB + 100 po nocach :D
Wejdź w ustawienia profili - spróbuj wybrać utworzony domyślnie o nazwie:
Mobile Broadband (profil domyślny jednak z brakiem możliwości edycji).
W SimData iPlus masz tak samo - 50 sms'ów w abonamencie.
Tomisek

Ok - są tam jakies 3 profile . Srodkowy jest iplusa i z niego korzystam - bo miedzy innymi mam zewnętrzne IP a tutaj pewnie nie da sie tego ustawic;).

Mobile Broadband - co to za profil???

Po robocie zobacze czy cos z tego wyjdzie. Mam w takiem razie prosbę do Ciebie- ustaw sobie ten profil iplusa i sprawdz czy da sie wysłać smsa???

Mam jeszcze pytanie - czy korzystasz czasem z TNI i sierry 309????
djdavemix

Profil jest utworzony domyślnie podczas pierwszej instalacji/parowania karty sim ze Sierrą.
Miałem jeszcze dodatkowy Plusa po zapisaniu i o ile pamiętam nie chciał za pierwszym razem połączyć. Niestety szczegółów nie pamiętam ale go usunąłem.
TNI czyli Top Net Info? Nie, nie używam. Watcher mi w zupełności wystarcza i smsy działają w sposób prawidłowy łącznie z włączonym popup z ich powiadomieniem.
Tomisek

Czyli rozumiem ze nie masz zewnętrznego IP???? no bo jak w tym przypadku byś go ustawił???
Ten watcher jak sie mu wczoraj przyjrzałem pracuje calkiem przyjemnie -ale TopNetInfo ma tez inne fajne funkcje - miedzy innymi dośc dokladnie ( co spraedziłem dzisiaj) rozdzial na dzien/noc ( iplusopobieracz).
Jak byś mógł lub by Ci sie chciało to odpal TNI i zobacz jak to działa u Ciebie z 309 ;)
djdavemix

Wersja TNI 3.5.2 - włączyłem jakieś komendy AT bo o to prosił - mieli 15 sekund i błąd.
Odpowiedź modemu: AT+CMGS=18
Niestety nie wiem jak to poprawnie skonfigurować - teraz czasu już nie mam bo praca czeka :)
Jeśli opiszesz wszystkie kroki -np. na priw to po powrocie przetestuję.
Tomisek

No tez jestem w pracy. Jak masz np gg to moge Ci napisać co i jak bo tak to duzo pisać ;) Ja po 20 bede w domu. Pisałem do wecoma gdzie modem kupiłem i mowia ze z era nie maja problemu ;) Moze to jakies konfikty plusa. A zapodaj ten profil plusa i zobacz sie sie smsy dadzay wysłać ;)
djdavemix

Jednak tak jak pisałem wyżej: w TNI występuje błąd przy wysłaniu - jednak tutaj nie doszukałem się profili sms. Zauważyłem, że TNI jest bardzo niestabilny i często występuje brak odpowiedzi - proces killuje :)
Modem również mam od Welcom ale zakupiony przez sieć sprzedaży Alsen bo w tym pierwszym magazyny były ostatnio puste :)

P.S. Smsy przy użyciu watchera wysyłane i odbierane są prawidłowo.
Tomisek

No sam juz nie wiem co sie dzieje.
Watcher tworzy jakis rodzaj połączenia sieciowego?? Łączy sie w zasadzie bez problemu z internetem. Niestety teraz jakakolwiek proba wysłania smsa to niepowodzenie.
Co gorsza teraz nawet doładowanie pod 2601 nie jest akceptowane ;)
Wszystkie czynnosci wykonałem na laptopie z win7 64b i znowu porażka. łaczy sie z netem -tworząc jakies połączenie sieciowe, nie modemowe, ale smsa wysyłać nie chce.
Mam w domu icona 401, teraz pracuje bardzo dobrze . Wczoraj ponownie go podłączyłem i wszystko działa ok, smsy sie wysyłają, przez TNI jako modem łączy sie bez problemu. Sam nie wiem co się dzieje.
Zastanawiam sie czy nie jest poprostu nie ma jakiegos problemu sprzetowego z ta 309???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba jest problem z hardware. Sierra wycofała jakoś po krótkim czasie 309 i zastąpiła go 310U. Coś chyba jest na rzeczy.
Możesz jeszcze sprawdzić czy masz nowy firmware i ewentualnie zainstalować nowszy. Może to coś da.
Tomisek

No cos ta mi sie wydaje ze cos nie tak z tym sprzetem. Mam takie pytanie
Pod tym adresem
LINK
znalazłem takie sterowniki.
Zaznaczają ze trzeba wgrac najnowszego watchera ( mam komunikat ze takowego mam) a potem najnowsze firmware. Jak sprawdzic rodzaj firmware u siebie???

Prowadze rozmowy z welcomem ale twierdzą ze nie spotkali sie z tym problemem
djdavemix

Najnowsze firmware: M3_0_9_0BT-M3_0_9_0AP
i Watcher Generic 3G_Watcher_Generic_2523
Tomisek

No to wymiękłem. Naprawde teraz juz nie wiem o co chodzi. ;) Wgrałem nowe firmware, wszystko ok ale dalej sms słać nie chce 309. Korzystając tylko z Watchera zabrałej zonie formową karte Ery ( brrrr;) - załadowało sie ładnie. Z internetem połączenie ustawione automatycznie i co - smsy są wysyłane bezproblemowo. Ok przynajmniej sprzet działa ok ;) wina plusa???
No i wpadłem na pomysl i wyjąłem z komorki karte sim plusa gdzie mam jakis dodany internet -znowu połącznie ustawione automatycznie bez problemu - i co - smsy są wysyłane bez problemu ;) przez 309- teraz to juz naprawde nie wiem gdzie konflikt. Jedy co mi sie rzuca w oczy to to ze tamty karty wymagają podania pinu no i ta ma zewnętrzny ip - APN pro.plusgsm.pl
djdavemix

Tomisek, sim data działa tez w telefonie. Spróbuj procesu odwrotnego. przełóż karte do telefonu i wyślij smsa. Jeśli również nie będzie działać poprawnie wymienisz kartę sim w salonie. Może mieć uszkodzony chip.

P.S. nasuwa mi sie też takie pytanie:
czy ustawienie np. opcji połączenia (wymuszaj) tylko 3G mogłoby powodować takie efekty jak u Ciebie?
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Post autor: Mariusz_DW »

Ja miałem problem z SMS (nie wychodziły) na Sierra USB 306, jak sobie w Watcherze ustawiłem przesyłanie GPRS. Po przestawieniu na "preferowane połączenie komutowane" problemy się skonczyły.
djdavemix

To ja odpowiem co powoduje ten błąd: otóż widocznie TNI zmienia numer centrum serwisowego.
Taki format podany przez Ciebie nie istnieje. Musi być:
+48601000310 - niby taki mały plusik a jednak jego brak powoduje błedy w wysyłaniu.
Po zmianie na poprawny numer centrum konieczny restart Watchera (najlepiej z opcja wyłączenia radia).
No i najlepiej usunąć pozostałości po TNI - łącznie w usłudze Centrum sieci i udostępniania w Windows 7 (lub gdzies tam). Zapewne każda próba skojarzenia routera/TNI zmiania numer centrum na niepoprawny. Być może konfiguracja routera przy ustawieniach z jego wewn. pamięci dla różnych operatorów ma błędny numer.
Dlatego ważne jest pozbycie się innych programów do obsługi i połączenie modemu kabelkiem.
Przetestowane - u mnie również dziś po połączeniu kablem wystąpił ten problem - a jednak :) - nawet na tel. smsy nie wychodziły. A teraz jest cacy :)
Tomisek

No to jeden problem rozwiązany. Watcher działa teraz ok no ale niestety TNI dalej sie wiesza imo ze teleon ustawiony jest prawidłowo i numer tez jest ustawiony prawidłowo. Nie wiem co sie juz dzieje. TNI wysyła dobrze smsy z optiona 401, za cholere nie wiem co sie dzieje w przypadki sierry 309 - wiesza sie program i tyle. Najlepiej zresetowac komputer bo TNI nie działa.... Zapytam jeszcze moze twórce programu gdzie moze byc problem....
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tomisek, chyba z tym modelem jest problem bo Sierra już go nie sprzedaje. Zamienił go model 310U, który ma nawet taką samą obudowę. Widnieją na stronie w produktach tylko 308 i 310U.
djdavemix

A może by tak wystosować maila do sierry (Kanady) i zapytać co było przyczyną usunięcia ze strony modelu 309.
Serwis w Polsce i gwarant mówi, że to tylko odświeżenie modelu i tak naprawdę nic on nowego nie wniesie - info dla posiadaczy 309.
Jak już pisałem - oba urządzenia mają takie samo firmware. Różnice to zapewne lepsze komponenty a być może i te same?
Najbliższy serwis Sierry i zapewne jedyny w Europie jest we Francji.
Z nimi niestety kontaktu nie mam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zawsze można spróbować. U mnie w MC8700 miał być GPS, ale qualcomm się przyznał, że problem z tym chipsetem i wycieli programowo GPS. :]

A co do 309 i 310U to coś musieli zmienić skoro pojawiło 1900MHz w WCDMA.
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

ja.michal pisze:Zawsze można spróbować. U mnie w MC8700 miał być GPS, ale qualcomm się przyznał, że problem z tym chipsetem i wycieli programowo GPS. :]
Jest już następca z GPS - MC8704/MC8705.

Jest też nowa karta MC8801 obsługująca 42Mbps :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

frutis, wiem o tym, ale nie ma sensu jej kupować bo po pierwsze nie używam na co dzień internetu komórkowego, a po drugie operatorzy cofają się z ofertami. :dobani:

A ten GPS w module to i tak w komputerze bajer wg mnie. Nawigację używam jak już to w telefonie.
djdavemix

Jeszcze taki mały cytacik ze strony Sierry:
Although the AirCard USB 309 is no longer offered, support is still available.
Dystrybucja modelu 309 była na tyle ogromna, że niestety jest on już tylko dostępny u niektórych pośredników. Sierra nie będzie cofać się wstecz i promować czegoś czego fizycznie już nie ma :)
dlatego też wszystkie info o tym modelu wraz z możliwością zakupu zostały usunięte.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Sierra nie będzie cofać się wstecz
Jak można cofać się wstecz? Wtedy wychodzi, że idzie się do przodu. ;) Takie kartofle ziemniaczane. :roll:
ODPOWIEDZ