Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.
Witam!
Niedawno wyszła nowa wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
Ja uważam, że znacznie poprawił się IE pod względem poprzednich wersji. Coraz mniej problemów mam z wyświetlaniem stron, szybkością dorównuje takim przeglądarkom jak FF czy GC, aż sam się zdziwiłem. Niestety czego nie naprawili to wyświetlanie zaokrągleń.
W dodatku w IE 8 jest wtyczka/ dodatek InPrivate, coś w podobie do AdBlocka, która podobno ma "zniszczyć rynek". więcej na temat InPrivate
Jakie sa wasze opinie? Czy waszym zdaniem Microsoft idzie w dobrym kierunku? Wszystko na ten temat piszemy tutaj.
Niedawno wyszła nowa wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
Ja uważam, że znacznie poprawił się IE pod względem poprzednich wersji. Coraz mniej problemów mam z wyświetlaniem stron, szybkością dorównuje takim przeglądarkom jak FF czy GC, aż sam się zdziwiłem. Niestety czego nie naprawili to wyświetlanie zaokrągleń.
W dodatku w IE 8 jest wtyczka/ dodatek InPrivate, coś w podobie do AdBlocka, która podobno ma "zniszczyć rynek". więcej na temat InPrivate
Jakie sa wasze opinie? Czy waszym zdaniem Microsoft idzie w dobrym kierunku? Wszystko na ten temat piszemy tutaj.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.
Nie używam i na 99,99% nie będę używał.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak samo i ja.wojteks pisze:Nie używam i na 99,99% nie będę używał.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
IE jest to program do przeglądania zasobów internetu... tylko, że od drugiej strony...Procio pisze:wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
A jego jedynym sensownym użyciem jest przeglądanie stron które nie są kompatybilne z operą, np nie pojawia się menu, z którego trzeba coś wybrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Procio, wg mnie (i nie tylko) sensowniejszą i bezpieczniejszą drogą będzie zainstalowanie alternatywnej przeglądarki, tj. Opery, FF, czy Chrome. Nie ma przeglądarki idealnej, ale IE8 nie jest nawet w 0.00001 idealna.
W to szczerze wątpię. Mówiąc o IE9 Preview można powiedzieć, że już trochę dorównuje FF i Chrome, ale IE8 na 100% nie dorównuje FF (no chyba że biorąc najnowszą betę, chyba FF 4.0 beta 5, która ponoć trochę muli) czy Chrome.Procio pisze:szybkością dorównuje takim przeglądarkom jak FF czy GC, aż sam się zdziwiłem.
IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.Procio pisze:Niedawno wyszła nowa wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie jest to prawda. IE7 i 8 to są już niezłe przeglądarki. A większość opinii, które tu czytam, ciągną się od IE6. Np:ryba825 pisze:Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Ten tekst dosłownie ciągnie się od IE6 albo nawet 5krystianb pisze:IE jest to program do przeglądania zasobów internetu... tylko, że od drugiej strony...

A ósemka jest już całkiem bezpieczna.
Ogólnie nie używam IE jak nie muszę, ale nie twierdzę, że jest to zła przeglądarka od czasów 7.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie to, że bronię IE, ale dla mnie FF czasem bardzo zamula. Jak otworzę 5-7 zakładek to potrafi bardzo pożerać pamięć RAM. Na IE nie mam tak, więc dla mnie IE jest lepsze. A IE7 nie odbiega od FF w użytkowaniu moim zdaniemryba825 pisze:IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale i tak IE będzie przeglądarką najbardziej narażoną na ataki spośród wszystkich dostępnych.Jo_gurt pisze:Ten tekst dosłownie ciągnie się od IE6 albo nawet 5
A ósemka jest już całkiem bezpieczna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Mój browser speedtest - to akurat dla innego forum, ale już pokazuje że niekoniecznie pamięciożerność jest równoznaczna z szybkością. Chrome i Opera pod tym względem królują, Fox niestety kuleje.YaHooo pisze:Jak otworzę 5-7 zakładek to potrafi bardzo pożerać pamięć RAM.
Szkoda że nie mam podobnego programu do WinXP, bo bym przetestował i tam jeszcze Safari i IE. Jest Process Explorer i zwykły menadżer zadań, ale tamte dane można powiedzieć że są niekompetentne (Chrome 5 zajmował mi około 0.5-0.8GB, a pokazywało 250MB, zreszta w sumie pokazywało ok 500-600MB zajętego RAMU a sumarycznei na wykresie 1.5GB - jakaś paranoja)
IE8 jest już dużo lepsze od poprzednich wersji, niestety nie obsługuje ani trochu CSS3 (Opera coś tam obsługuje, reszta chyba przynajmniej w połowie), nie wiem też jak z HTML5. Pod względem bezpieczeństaw to jest tak że popularne przeglądarki będą zawsze narażone na ataki, więc w tym IE i Firefox, które gdzieniegdzie są okrzykiwane jako najlepszy ser szwajcarski - i wcale się nie dziwię (w końcu producenci sami się przyznają do błędów).
Mój ranking jest taki
1. Opera
2. Chrome (beta)
3. IE7/8 (Windows), Firefox 4b (Linux)
PLUSY IE8
+ szybkość uruchamiania i działania na większej ilości zakładek
+ o dziwo wydajny flash
+ ładny, prosty, indywidualny wygląd
MINUSY IE8
- wolne renderowanie WWW w porównaniu do Chrome/Opera
- mało dobrych wtyczek
- tylko na Windowsa:)
U mnie IE w rankungu poszło tak mocno do góry jak Chrome, więc jak U MNIE IE jest wysoko, tzn. że mocno się poprawili. FF niestety poszedł u mnie w dół.
PS.
Może dlatego nowy Flock 3 (na razie Windows) nie będzie na silniku Foxa tylko Safari.YaHooo pisze:Nie to, że bronię IE, ale dla mnie FF czasem bardzo zamula.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I tak najbardziej dziurawą przeglądarką pozostaje safari 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Używam FF 4.0 beta 5, ale postanowiłem zobaczyć też IE8 jak się prezentuje i jak na produkt M$ to zaskoczyło mnie to.ryba825 pisze:sensowniejszą i bezpieczniejszą drogą będzie zainstalowanie alternatywnej przeglądarki, tj. Opery, FF, czy Chrome.
Nie każdy, już nie przesadzajmy. Do IE7 to była straszna lipa, ale z coraz to nowszymi wersjami się poprawiała.ryba825 pisze:IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Również jestem tego zdania.Jo_gurt pisze:Nie jest to prawda. IE7 i 8 to są już niezłe przeglądarki. A większość opinii, które tu czytam, ciągną się od IE6.
No nie wiem czy całkiem, ale na pewno bezpieczniejsza porównując do poprzednich wersjiA ósemka jest już całkiem bezpieczna.

Tak samo myślę, aczkolwiek do FF już jestem przyzwyczajony.YaHooo pisze:A IE7 nie odbiega od FF w użytkowaniu moim zdaniem
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A tego to ja nie napisałemra-v pisze:niekoniecznie pamięciożerność jest równoznaczna z szybkością.

Jak będę miał czas to przetestuję.ra-v pisze:Może dlatego nowy Flock 3 (na razie Windows) nie będzie na silniku Foxa tylko Safari.
Pozdrawiam YaHooo 

- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
IE nie testowałem , widziałem całe pół godz u kumpla
.Opere testowałem przez dzień niby ok ale mnie jakoś nie porwała . Ostatnio przeprowadziłem porównanie chrome vs FF 3.6* i na moim biednym komputerku z 512 sdramu
.Chrom działa szybciej lecz niestety przy większej ilości kart zaczyna niestabilnie pracować .
Obowiązkowy dodatek do FF "BarTab" " ... przechwytuje żądania ładowania zawartości kart otwieranych w tle lub przywracanych podczas uruchamiania blokując otwieranie nieużywanych stron do czasu przejścia na odpowiednią kartę.

Obowiązkowy dodatek do FF "BarTab" " ... przechwytuje żądania ładowania zawartości kart otwieranych w tle lub przywracanych podczas uruchamiania blokując otwieranie nieużywanych stron do czasu przejścia na odpowiednią kartę.
Kod: Zaznacz cały
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/67651/
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Zainstaluj Chrome wersje 6 beta, bo 5 stabilna - jak sama nazwa wskazuje - jest mniej stabilna (przynajmniej u mnie). jakiś wyciek ramu jest i przy 2 oknach po dłuższej pracy (ok 4 godziny), gdy w 1 oknie jest 5 tych samych zakładek a w 2. oknie sie zmieniają, no to potrafi pożreć ok. 1GB RAM - przypuszczalnie, bo RAMu miałem zajętego w ponad 1.5GB, choć dla chrome pokazywał 250, a dla reszty mniej (BTW, bezużyteczny ten menadżer zadań). No i jak zamknąłem Chrome 5 to mu od razu ulżyło. W wersji 6 jest u mnie lepiej. Fox, IE8, Opera jakoś nie gubią tak strasznie RAMu.ZeberkoPL pisze:.Chrom działa szybciej lecz niestety przy większej ilości kart zaczyna niestabilnie pracować .
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj Sysinternals Process Explorer, czyli dowód na to, że MS się z tobą zgadzara-v pisze:BTW, bezużyteczny ten menadżer zadań