Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.

Post autor: Procio »

Witam!

Niedawno wyszła nowa wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
Ja uważam, że znacznie poprawił się IE pod względem poprzednich wersji. Coraz mniej problemów mam z wyświetlaniem stron, szybkością dorównuje takim przeglądarkom jak FF czy GC, aż sam się zdziwiłem. Niestety czego nie naprawili to wyświetlanie zaokrągleń.

W dodatku w IE 8 jest wtyczka/ dodatek InPrivate, coś w podobie do AdBlocka, która podobno ma "zniszczyć rynek". więcej na temat InPrivate

Jakie sa wasze opinie? Czy waszym zdaniem Microsoft idzie w dobrym kierunku? Wszystko na ten temat piszemy tutaj.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet Explorer 8 - Opinie, pytania, problemy.

Post autor: wojteks »

Nie używam i na 99,99% nie będę używał.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wojteks pisze:Nie używam i na 99,99% nie będę używał.
Tak samo i ja. :cwaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
IE jest to program do przeglądania zasobów internetu... tylko, że od drugiej strony...

A jego jedynym sensownym użyciem jest przeglądanie stron które nie są kompatybilne z operą, np nie pojawia się menu, z którego trzeba coś wybrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Procio, wg mnie (i nie tylko) sensowniejszą i bezpieczniejszą drogą będzie zainstalowanie alternatywnej przeglądarki, tj. Opery, FF, czy Chrome. Nie ma przeglądarki idealnej, ale IE8 nie jest nawet w 0.00001 idealna.
Procio pisze:szybkością dorównuje takim przeglądarkom jak FF czy GC, aż sam się zdziwiłem.
W to szczerze wątpię. Mówiąc o IE9 Preview można powiedzieć, że już trochę dorównuje FF i Chrome, ale IE8 na 100% nie dorównuje FF (no chyba że biorąc najnowszą betę, chyba FF 4.0 beta 5, która ponoć trochę muli) czy Chrome.
Procio pisze:Niedawno wyszła nowa wersja IE 8. Co sądzicie na jego temat?
IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ryba825 pisze:Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Nie jest to prawda. IE7 i 8 to są już niezłe przeglądarki. A większość opinii, które tu czytam, ciągną się od IE6. Np:
krystianb pisze:IE jest to program do przeglądania zasobów internetu... tylko, że od drugiej strony...
Ten tekst dosłownie ciągnie się od IE6 albo nawet 5 ;)
A ósemka jest już całkiem bezpieczna.

Ogólnie nie używam IE jak nie muszę, ale nie twierdzę, że jest to zła przeglądarka od czasów 7.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ryba825 pisze:IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Nie to, że bronię IE, ale dla mnie FF czasem bardzo zamula. Jak otworzę 5-7 zakładek to potrafi bardzo pożerać pamięć RAM. Na IE nie mam tak, więc dla mnie IE jest lepsze. A IE7 nie odbiega od FF w użytkowaniu moim zdaniem ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Ten tekst dosłownie ciągnie się od IE6 albo nawet 5
Ale i tak IE będzie przeglądarką najbardziej narażoną na ataki spośród wszystkich dostępnych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

YaHooo pisze:Jak otworzę 5-7 zakładek to potrafi bardzo pożerać pamięć RAM.
Mój browser speedtest - to akurat dla innego forum, ale już pokazuje że niekoniecznie pamięciożerność jest równoznaczna z szybkością. Chrome i Opera pod tym względem królują, Fox niestety kuleje.

Szkoda że nie mam podobnego programu do WinXP, bo bym przetestował i tam jeszcze Safari i IE. Jest Process Explorer i zwykły menadżer zadań, ale tamte dane można powiedzieć że są niekompetentne (Chrome 5 zajmował mi około 0.5-0.8GB, a pokazywało 250MB, zreszta w sumie pokazywało ok 500-600MB zajętego RAMU a sumarycznei na wykresie 1.5GB - jakaś paranoja)

IE8 jest już dużo lepsze od poprzednich wersji, niestety nie obsługuje ani trochu CSS3 (Opera coś tam obsługuje, reszta chyba przynajmniej w połowie), nie wiem też jak z HTML5. Pod względem bezpieczeństaw to jest tak że popularne przeglądarki będą zawsze narażone na ataki, więc w tym IE i Firefox, które gdzieniegdzie są okrzykiwane jako najlepszy ser szwajcarski - i wcale się nie dziwię (w końcu producenci sami się przyznają do błędów).

Mój ranking jest taki
1. Opera
2. Chrome (beta)
3. IE7/8 (Windows), Firefox 4b (Linux)

PLUSY IE8
+ szybkość uruchamiania i działania na większej ilości zakładek
+ o dziwo wydajny flash
+ ładny, prosty, indywidualny wygląd
MINUSY IE8
- wolne renderowanie WWW w porównaniu do Chrome/Opera
- mało dobrych wtyczek
- tylko na Windowsa:)

U mnie IE w rankungu poszło tak mocno do góry jak Chrome, więc jak U MNIE IE jest wysoko, tzn. że mocno się poprawili. FF niestety poszedł u mnie w dół.

PS.
YaHooo pisze:Nie to, że bronię IE, ale dla mnie FF czasem bardzo zamula.
Może dlatego nowy Flock 3 (na razie Windows) nie będzie na silniku Foxa tylko Safari.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

I tak najbardziej dziurawą przeglądarką pozostaje safari ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

ryba825 pisze:sensowniejszą i bezpieczniejszą drogą będzie zainstalowanie alternatywnej przeglądarki, tj. Opery, FF, czy Chrome.
Używam FF 4.0 beta 5, ale postanowiłem zobaczyć też IE8 jak się prezentuje i jak na produkt M$ to zaskoczyło mnie to.
ryba825 pisze:IE to IE. Każdy kto choć trochę siedzi w IT powie, że jest to kiepska przeglądarka.
Nie każdy, już nie przesadzajmy. Do IE7 to była straszna lipa, ale z coraz to nowszymi wersjami się poprawiała.
Jo_gurt pisze:Nie jest to prawda. IE7 i 8 to są już niezłe przeglądarki. A większość opinii, które tu czytam, ciągną się od IE6.
Również jestem tego zdania.
No nie wiem czy całkiem, ale na pewno bezpieczniejsza porównując do poprzednich wersji :cfaniak:
YaHooo pisze:A IE7 nie odbiega od FF w użytkowaniu moim zdaniem ;)
Tak samo myślę, aczkolwiek do FF już jestem przyzwyczajony.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ra-v pisze:niekoniecznie pamięciożerność jest równoznaczna z szybkością.
A tego to ja nie napisałem :) Mi chodziło o to, że zazwyczaj mam dużo programów uruchomionych i po otwarciu kilku zakładek cały komp zaczyna mulić. Raz podczas zasysania kilku plików na raz o łącznej wadze koło 1GB użycie pamięci przez FF sięgnęło 1.5GB i komp stanął w miejscu.
ra-v pisze:Może dlatego nowy Flock 3 (na razie Windows) nie będzie na silniku Foxa tylko Safari.
Jak będę miał czas to przetestuję.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Post autor: ZeberkoPL »

IE nie testowałem , widziałem całe pół godz u kumpla :hyhy: .Opere testowałem przez dzień niby ok ale mnie jakoś nie porwała . Ostatnio przeprowadziłem porównanie chrome vs FF 3.6* i na moim biednym komputerku z 512 sdramu :zdziwko: .Chrom działa szybciej lecz niestety przy większej ilości kart zaczyna niestabilnie pracować .

Obowiązkowy dodatek do FF "BarTab" " ... przechwytuje żądania ładowania zawartości kart otwieranych w tle lub przywracanych podczas uruchamiania blokując otwieranie nieużywanych stron do czasu przejścia na odpowiednią kartę.

Kod: Zaznacz cały

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/67651/
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

ZeberkoPL pisze:.Chrom działa szybciej lecz niestety przy większej ilości kart zaczyna niestabilnie pracować .
Zainstaluj Chrome wersje 6 beta, bo 5 stabilna - jak sama nazwa wskazuje - jest mniej stabilna (przynajmniej u mnie). jakiś wyciek ramu jest i przy 2 oknach po dłuższej pracy (ok 4 godziny), gdy w 1 oknie jest 5 tych samych zakładek a w 2. oknie sie zmieniają, no to potrafi pożreć ok. 1GB RAM - przypuszczalnie, bo RAMu miałem zajętego w ponad 1.5GB, choć dla chrome pokazywał 250, a dla reszty mniej (BTW, bezużyteczny ten menadżer zadań). No i jak zamknąłem Chrome 5 to mu od razu ulżyło. W wersji 6 jest u mnie lepiej. Fox, IE8, Opera jakoś nie gubią tak strasznie RAMu.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:BTW, bezużyteczny ten menadżer zadań
Spróbuj Sysinternals Process Explorer, czyli dowód na to, że MS się z tobą zgadza ;)
ODPOWIEDZ