Słaby zasięg GSM - metody rozwiązania problemu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nneo
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg GSM - metody rozwiązania problemu

Post autor: nneo »

Witam

Mam następujący problem otóż w mojej miejscowości jest bardzo słaby zasięg gsm 1 max 2 kreski mimo iż nadajnik znajduje się zaledwie kilka kilometrów od nas
Wina tkwi w ukształtowaniu terenu :)

Dla paradoksu na górce jakieś 200 m od domu mogę się cieszyć umts różnica wysokości terenu znaczna w granicach 80-90 m stąd zasięg.

Pytanie brzmi w jaki sposób można przenieść sygnał z punktu B do punktu A najlepiej przewodowo po kablu.

Na dzień dzisiejszy korzystam z dial-up od tpsa ale prędkość z rzędu 31,2 kb/s nie jest imponująca :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-10-29, 10:38 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-29, 09:38 przez nneo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Słaby zasięg GSM - metody rozwiązania problemu

Post autor: YaHooo »

nneo pisze:Pytanie brzmi w jaki sposób można przenieść sygnał z punktu B do punktu A najlepiej przewodowo po kablu.
Ja bym się nie bawił w takie sprawy. Bo 200m kabla to bardzo dużo. Nawet LAN tego nie przeniesie (max 100m). Dlatego jeśli już to bym radził na górce postawić jakiś router z modemem 3g. Do niego podłączyć antenę kierunkową i po wi-fi przesłać sygnał do domu za pomocą linka p2p. Tylko oczywiście tam musisz mieć zasilanie, bo jeśli nie masz źródła zasilania, to raczej nic Ci się nie uda zrobić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
nneo

U mnie normalnie zasięgu czy to z Ery czy Orange nie uświadczy max.1-2 kreski chodź i to graniczy z cudem z racji tego iż miejscowość otoczona jest z wszech stron górami

Zasięg UMTS mam dopiero na tym drzewie niżej załączam fotkę
Obrazek

Można by zrobić tak na drzewie instaluje antenę plus router 3G/ modem 3g (odpowiednio zabezpieczam przed warunkami atmosferycznymi) w domu instaluje drugi router wifi i jest cacy (jak kolega wyżej pisał)
Jednak czego się obawiam ?
Złodziejstwa... Umieszczając cenny sprzęt zwiększam takowe ryzyko .

Jakiego bym rozwiązania oczekiwał ....?
Na drzewie umieszczam tylko antenę kabel antenowy idzie te 100 –150 m do mojej posesji
a w domu sobie stoi modem, router 3g :)

Wiem jednak z mojej wiedzy ze nie jest to możliwe z racji zbyt dużej długości kabla tłumienność straty sygnału no chyba ze się ktoś spotkał z takowym rozwiązaniem technologicznym które w moim przypadku można by zastosować :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

nneo pisze:Wiem jednak z mojej wiedzy ze nie jest to możliwe z racji zbyt dużej długości kabla tłumienność straty sygnału
Niestety taka prawda. Kaleb h-155 ma przy 2000MHz tłumienność 45.2dB/100m Co daje koło 100dB na 200m...
nneo pisze:chyba ze się ktoś spotkał z takowym rozwiązaniem technologicznym które w moim przypadku można by zastosować :)
Tak sobie teoretyzując, to można by się pokusić i sprawdzenie jak działa w praktyce pasywny repeater. Działa to tak samo jak normalny repeater, ale nie wymaga zasilania. Ponieważ chodzi tu o to, że masz dwie anteny połączone ze sobą bezpośrednio za pomocą krótkiego kabla. Jedna antena o dużym zysku skierowana jest w stronę nodeB. Druga antena, może być mniejszego zysku (nawet lepiej, bo będzie pokrywać większy obszar wokół domu) skierowana jest w stronę Twojego domu. Ale to czy Ci zadziała to jest ciężo przewidzieć. Takie rozwiązanie działa niektórym na wi-fi. Więc może i na UMTS'ie zadziałać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

nneo pisze:Na drzewie umieszczam tylko antenę kabel antenowy idzie te 100 –150 m do mojej posesji a w domu sobie stoi modem, router 3g
Mała rekonfiguracja: Obok anteny 2.1GHz na drzewie wisi router3g w puszce hermetycznej, do router podłączony jest panel wifi skierowany na Twój dom. W domu ovislink g.duo do zrobienia wifi, na drzewie potrzebne tylko zasilanie :cwaniak:
YaHooo pisze:sprawdzenie jak działa w praktyce pasywny repeater
Taki wynalazek raczej nie ma prawa działać, tak mi się przynajmniej wydaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
nneo

Tak sobie teoretyzując, to można by się pokusić i sprawdzenie jak działa w praktyce pasywny repeater. Działa to tak samo jak normalny repeater, ale nie wymaga zasilania. Ponieważ chodzi tu o to, że masz dwie anteny połączone ze sobą bezpośrednio za pomocą krótkiego kabla. Jedna antena o dużym zysku skierowana jest w stronę nodeB. Druga antena, może być mniejszego zysku (nawet lepiej, bo będzie pokrywać większy obszar wokół domu) skierowana jest w stronę Twojego domu. Ale to czy Ci zadziała to jest ciężo przewidzieć. Takie rozwiązanie działa niektórym na wi-fi. Więc może i na UMTS'ie zadziałać.
Przyjże się bliżej tematyce którą tu przedstawiłeś
W sumie potrzebowałbym aż trzech anten
Jedna skierowana w nadajnik druga zbierająca sygnał z pierwszej anteny i skierowana w stronę domu a trzecia na kominie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Taki wynalazek raczej nie ma prawa działać, tak mi się przynajmniej wydaje.
Ależ ma. Jak znajdę chwilkę czasu, to przedstawię konkretne obliczenia ;)
nneo pisze:W sumie potrzebowałbym aż trzech anten
Znaczy jeśli antena rozsyłająca sygnał do domu byłaby nie za mocno kierunkowa, to pewnie przy modemie nie potrzeba by było anteny.
nneo

Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia tej metody działania .
W internecie też zero konkretów na temat.
Może ktoś z forumowiczów dysponuje dwoma antenami gsm a ma chęci, chciałby sie wykazać to by to przetestował w praktyce

Ostatnio zamówiłem usługę orange freedom pro także czekam na przesyłkę od kuriera .
Nadajnik 12 km ode mnie także raczej nic z tego nie będzie.

Jak to nie wypali a pewno nie wypali to coś kombinować będę musiał :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

nneo pisze:Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia tej metody działania .
Oczywiście, ja też tego nie próbowałem ;)
nneo pisze:Może ktoś z forumowiczów dysponuje dwoma antenami gsm a ma chęci, chciałby sie wykazać to by to przetestował w praktyce
A może masz chęć się pobawić, to zrób sobie daw biquady. Opis znajdziesz na forum, a nie tracisz nic w sumie, tylko trochę blachy i drutu :)
ODPOWIEDZ