Bezprzewodowe łącze z publicznym stalym IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Bezprzewodowe łącze z publicznym stalym IP
Witam. Szukam, szukam i nie nogę znaleźć. Poszukuję jakiegoś operatora bezprzewodowego, który zapewni mi stały publiczny adres IP. Operatorzy GSM i GTS odpadają. Proszę o wszelkie informacje. Pozdrawiam. Y.
Pozdrawiam,
Y
Y
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Bezprzewodowe łącze z publicznym stalym IP
Tylko jakiś lokalny dostawca radiowy jeżeli oferty sieci GSM nie są wystarczające z opcją publicznego (i zdaje się stałego) IP.yellowboy pisze: Poszukuję jakiegoś operatora bezprzewodowego
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DYNDNS nie wystarczy? W praktyce to rownie dobre co stale IP.yellowboy pisze:Poszukuję jakiegoś operatora bezprzewodowego, który zapewni mi stały publiczny adres IP.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
DYNDNS odpada...key pisze: DYNDNS nie wystarczy? W praktyce to rownie dobre co stale IP.
Pozdrawiam,
Y
Y
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
W iPlusie kiedyś poszukałem informację że można kupić za 5 PLN (netto?) własny, publiczny zmienny adres IP a gdzieś za 20-25 PLN (netto?) własny, publiczny stały adres IP. tylko nie wiem czy dla osób prywatnych czy dla firm, musiałbyś poszukać na ich stronie.
Standardowo w Plusie i pewnie w innych sieciach jest zmienny, współdzielony adres IP.
PS. Niech się stanie IPv6, szkoda że M$ tak późno wprowadził go do swojego systemu, pewnie jakby był w 2000/XP to już byśmy mieli IPv6.
Standardowo w Plusie i pewnie w innych sieciach jest zmienny, współdzielony adres IP.
PS. Niech się stanie IPv6, szkoda że M$ tak późno wprowadził go do swojego systemu, pewnie jakby był w 2000/XP to już byśmy mieli IPv6.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Masz na myśli, że to jest wewnętrzny adres IP? Bo to jest bardziej skomplikowana sprawara-v pisze:Standardowo w Plusie i pewnie w innych sieciach jest zmienny, współdzielony adres IP.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
W plusie jest możliwość wykupienia stałego publicznego IP - testowałem i działa i każdy ruch jest przepuszczony. W takiej sytuacji zmieniony zostaje APN i podaje go PLUS. P.S. Pisałem, że operatorzy GSM nie wchodzą w grę...YaHooo pisze:Masz na myśli, że to jest wewnętrzny adres IP? Bo to jest bardziej skomplikowana sprawara-v pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>Plus daje zewnętrzny dynamiczny IP, ale połączenia inicjowane z internetu w kierunku usera są blokowane.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-18, 11:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-18, 11:35 przez yellowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Y
Y
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No nie, raczej niekey pisze:DYNDNS nie wystarczy? W praktyce to rownie dobre co stale IP.

Może autor tematu się podzieli co chce z tym adresem robić? Łatwiej będzie podpowiedzieć lub chociaż definitywnie odrzucić pewne ewentualności.
-
- Użytkownik forum
Powiem tak...Potrzebuje stały publiczy adres IP bo na nim bedę terminował VPNy Site-To-Site. Jest mi to potrzebne do firmy i potrzebuję równiez gwarancji SLA. Potrzebuje stabilne łącze radiowe ale nie z operatorów "domowych" a operatorów dla biznesu.Jo_gurt pisze:No nie, raczej niekey pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Może autor tematu się podzieli co chce z tym adresem robić? Łatwiej będzie podpowiedzieć lub chociaż definitywnie odrzucić pewne ewentualności.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-18, 11:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-18, 11:36 przez yellowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Y
Y
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Np. Crowley Polska ma łącza z gwarancją SLA. Prawdopodobnie Emitel, ATM, Exatel również.
Crowley wiem, że w Warszawie jest dość powszechny. Podobnie Exatel.
Wszystko światłowodem, BSA lub radiolinia. Nie wiem jak z SLA w przypadku BSA.
Z takich bez SLA to jest Netka z TK Telekom i można tam wykupić stałe IP. To jest ADSL.
[ Dodano: 2010-11-18, 09:36 ]
Oczywiście koszty w przypadku operatorów typu Crowley czy Exatel nie są małe. Dochodzi jeszcze dzierżawa radiolinii ewentualnie.
Crowley wiem, że w Warszawie jest dość powszechny. Podobnie Exatel.
Wszystko światłowodem, BSA lub radiolinia. Nie wiem jak z SLA w przypadku BSA.
Z takich bez SLA to jest Netka z TK Telekom i można tam wykupić stałe IP. To jest ADSL.
[ Dodano: 2010-11-18, 09:36 ]
Oczywiście koszty w przypadku operatorów typu Crowley czy Exatel nie są małe. Dochodzi jeszcze dzierżawa radiolinii ewentualnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie, jak ma byc biznesowe, to trzeba zaplacic i żadac.
BTW:
BTW:
Dziala na DYNDNS. Zarowno z laczami DSL (tutaj ustawiasz force reconnect o 3.00) jak i GSM.yellowboy pisze:Potrzebuje stały publiczy adres IP bo na nim bedę terminował VPNy Site-To-Site.
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 13:44 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Może i działa...Ale DYNDNS odpada...key pisze:[..]Dziala na DYNDNS. Zarowno z laczami DSL (tutaj ustawiasz force reconnect o 3.00) jak i GSM.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-18, 10:51 ]
Ostatnio zmieniony 2010-11-18, 10:51 przez yellowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Y
Y
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
yellowboy, to już Ci podaliśmy rozwiązania. Nic innego się już nie wymyśli.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Mam na myśli że mam adres IP zewnętrzny, czyli takim jak teraz mnie widać to np. 95.41.173.194, ale z tego adresu może korzystać kilka osób. Wewnątrz sieci znowu pewnie każdy już jest jakoś identyfikowany (wewnętrzne IP).YaHooo pisze:Masz na myśli, że to jest wewnętrzny adres IP?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie za bardzo rozumiem. Bo jeśli ma się adres zewnętrzny to z niego korzystasz tylko Ty w danym czasie. Oczywiście po rozłączeniu będzie przydzielony dla kogoś innego.ra-v pisze:Mam na myśli że mam adres IP zewnętrzny, czyli takim jak teraz mnie widać to np. 95.41.173.194, ale z tego adresu może korzystać kilka osób
No mój komputer (komenda ipconfig) ma takie samo IP jakie zgłasza stronka typu http://www.whatismyip.com/ I nie ma tu mowy o drugim adresie wewnątrz sieci. Bo komputer ma tylko 1 IP.ra-v pisze:Wewnątrz sieci znowu pewnie każdy już jest jakoś identyfikowany (wewnętrzne IP).
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Ok. Dziękuje wszystkim za informacje...
Pozdrawiam,
Y
Y