Urządzenie jest zajęte.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Urządzenie jest zajęte.

Post autor: Jaco »

Posiadam urządzenie wielofunkcyjne HP Deskjet F2180 .

Aktualnie mam tylko w nim jeden tusz (czarny) i drukowanie dokumentów nie stanowi problemu.

Problem jest jeśli chcę zrobić kopię. Jak może wszyscy wiedzą aby zrobić kopię należy na szybę skanera położyć potrzebny do skopiowania dokument. Uruchomić kopiowanie przyciskiem z pulpitu drukarki lub poprzez oprogramowanie HP.

Używam Windows 7 i mam zainstalowane oprogramowanie ze strony HP dedykowane dla Windows 7 i moje urządzenie.

Przypomnę że działam tylko z tuszem czarnym i kopie chcę mieć czarno-białe. Drukowanie dokumentów nie stanowi problemu.

Kopiowanie z przycisku w ogóle się nie uruchamia. Przyciskam i widzę jak miga dioda stanu i po chwili już się świeci. Kopiowanie z panelu HP kończy się komunikatem że ,,Urządzenie jest zajęte,,.

Czy mając w ustawieniach drukarki tylko jeden tusz kopiowanie czarno-białe jest niemożliwe bez tuszu kolorowego?

Spotkał się ktoś z tym problemem?

Poniżej załączam zrzuty z ustawień urządzenia.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Urządzenie jest zajęte.

Post autor: wojteks »

Jaco pisze: kopiowanie czarno-białe jest niemożliwe bez tuszu kolorowego
Bez tuszu kolorowego tego nie sprawdzisz, normalnie drukarki HP zużywają kolorowy atrament drukując w czarnym więc może do kopiowania musi być tusz kolorowy, trudno powiedzieć, powinno raczej jakimś błędem rzucić.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

Wygrzebałem z szuflady stary zużyty (pusty kartridż) i włożyłem do drukarki. Pojawił się komunikat że trzeba wyrównać tusze i kliknąłem aby to zrobiło. Wydrukowało stronę którą się kładzie na szybie skanera i klika ,,Skanuj,,. Wówczas wyrównuje tusze. Urządzenie widzi pełny tusz kolorowy chodź na 100% wiem że jest pusty. Wydrukowało stronę czarno-białą i teraz gdy chcę wyrównać nie może dokończyć zadania. Nie może bo zwykle jest tak że strona do wyrównania jest kolorowa. Mało tego to przestała też drukować w trybie z jednym pojemnikiem :klnie: .

Sprawdzałem czy uda się kopiować z klawisza i z oprogramowania. Działa . Widocznie muszą być dwa pojemniki. Tylko czemu można ją ustawić na jeden a nie chce kopiować skoro drukowanie działa?

Zapytał bym specjalistów z HP ale znaleźć jakiś konkretny adres emaliowy na ich stronie to ciężka sprawa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jaco pisze:Tylko czemu można ją ustawić na jeden a nie chce kopiować skoro drukowanie działa?
Bo drukowanie jest z kompa który pewnie może tym sterować a kopiowanie to proces wewnętrzny urządzenia i musi mieć kolorowy tusz.
Jaco pisze:Mało tego to przestała też drukować w trybie z jednym pojemnikiem
Kurcze szkoda, pewnie po niedokończonym wyrównywaniu się wywaliła.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Bo drukowanie jest z kompa który pewnie może tym sterować a kopiowanie to proces wewnętrzny urządzenia i musi mieć kolorowy tusz.
O to chodzi. Sam posiadam urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1215 no i właśnie tak samo jest. Żeby robić cokolwiek bez udziału komputera potrzeba mieć dwa tusze. U mnie jak wykryje brak tuszu kolorowego to się pyta na PC czy drukować na czarno-biało. Jeśli wykryje brak tuszu czarnego pyta się czy drukować z użyciem tylko kolorowego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

Przywróciłem wszystkie ustawienia fabryczne drukarki no i zaczęła drukować. Ale trzeba wyrównać tusze bo troszkę literki są mało widoczne. Czyszczenie nie daje efektów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Ale trzeba wyrównać tusze bo troszkę literki są mało widoczne
A tusze oryginalne? Bo jak ja próbowałem drukować na zamiennikach to niestety musiałem kupić nowy, oryginalny. Bo kiepski druk był na zamiennikach :dobani:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jaco pisze:Ale trzeba wyrównać tusze bo troszkę literki są mało widoczne.
Jeśli jest w sterowniku możliwość wyłączenia druku dwukierunkowego (nie mylić z dwustronnym) to jakość powinna być możliwie najlepsza bez wyrównania.
YaHooo pisze:A tusze oryginalne?
Niestety drukarek hp raczej się chyba nie opłaca kupować jeśli chce się stosować zamienniki, ze względu na dysze zintegrowane z pojemnikami (czy już są jakieś modele z głowicą z dyszami?)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:A tusze oryginalne?
Stary kolor oryginalny. Czarny zamiennik ale dobrze drukuje bo już stosowałem zamienniki. Jedyny problem że moje urządzenie nie zawsze chce współpracować z kartridżem bo zanim kupię muszę sprawdzić w opisie czy będzie działać.
krystianb pisze:Jeśli jest w sterowniku możliwość wyłączenia druku dwukierunkowego (nie mylić z dwustronnym) to jakość powinna być możliwie najlepsza bez wyrównania.
Tylko muszę tego poszukać.
Awatar użytkownika
Jaco

W końcu działa. Pogrzebałem w tych ustawieniach:

Obrazek

i ustawiłem jak gdzie indziej że jest tylko czarny tusz i działa. Drukuje,kopiuje jak nowa. Mam włożony też ten pusty kolorowy i trochę boję się go wyjąć aby znów czasem jej nie odbiło. Bynajmniej pokazuje że on jest pełny :hyhy:

[ Dodano: 2010-11-19, 18:59 ]
EDIT:

Zaryzykowałem i wyjąłem tusz kolorowy i nie chce kopiować . Drukowania już nie sprawdzałem ale widocznie nie może kopiować bez kolorowego tuszu. Szkoda bo używam drukarki tylko do drukowania dokumentów i zbędny mi jest tusz kolorowy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:Zaryzykowałem i wyjąłem tusz kolorowy i nie chce kopiować . Drukowania już nie sprawdzałem ale widocznie nie może kopiować bez kolorowego tuszu. Szkoda bo używam drukarki tylko do drukowania dokumentów i zbędny mi jest tusz kolorowy.
Niestety będziesz musiał mieć ten pusty pojemnik po kolorowym. Moja stara drukarka HP też nie chciała działać gdy nie było pojemnika kolorowego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Niestety drukarek hp raczej się chyba nie opłaca kupować jeśli chce się stosować zamienniki,
U mnie to oryginał kosztuje 8zł drożej niż zamiennik ;)
Jaco pisze:Jedyny problem że moje urządzenie nie zawsze chce współpracować z kartridżem bo zanim kupię muszę sprawdzić w opisie czy będzie działać.
Czasem HPki tak mają.
Jaco pisze:Bynajmniej pokazuje że on jest pełny :hyhy:
U mnie tak samo jest z czarnym :]
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Moja stara drukarka HP też nie chciała działać gdy nie było pojemnika kolorowego.
Moja drukowała z tylko czarnym. Nie wiem jak teraz ale jutro zobaczę to napiszę.
YaHooo pisze:U mnie to oryginał kosztuje 8zł drożej niż zamiennik
A cóż ty masz za drukarkę?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:A cóż ty masz za drukarkę?
HP PSC 1215 Tusze kolorowe to 28/57 czarny to 27/58. I naprawdę sam się zdziwiłem jak zaszedłem do sklepu kupować oryginał :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:HP PSC 1215
Dałem to na Allegro i takie wyniki http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... P+PSC+1215

Tusze tylko zamienniki i to drogie!!!

Miałem taka w domu i nie chciała współpracować z tuszem 58 który miałem nówkę od poprzedniej drukarki 3650. Odesłałem ją sprzedawcy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Dałem to na Allegro i takie wyniki http://allegro.pl/listing...ing=HP+PSC+1215

Tusze tylko zamienniki i to drogie!!!
No widzisz. Ja miałem zamienniki Activejet'a (czy jak to się pisze) i tragedia. Nie wiem na czym to polega, ale po wydruku (nawet pół godziny po skończeniu drukowania) po przeciągnięciu suchą ręką po zadrukowanej kartce druk się rozmywał na jakieś 10cm. W oryginalnym HP już po kilkunastu sekundach nic się nie rozmazywało :ok: Dlatego lepiej dopłacić te około 10zł i mieć elegancki wydruk :)
Jaco pisze:Miałem taka w domu i nie chciała współpracować z tuszem 58 który miałem nówkę od poprzedniej drukarki 3650. Odesłałem ją sprzedawcy.
U mnie pracuje poprawie ze wszystkimi wyżej przeze mnie wymienionymi tuszami.
Awatar użytkownika
Jaco

Moja na chwilę obecną drukowała (teraz nie sprawdzę bo późno już) ale jutro przeprowadzę test ponownie.
ODPOWIEDZ