Huawei e630+antena kierunkowa - nagla utrata zasiegu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skoti88
Początkujący użytkownik forum

Huawei e630+antena kierunkowa - nagla utrata zasiegu

Post autor: skoti88 »

Dzień dobry, mam dosc dziwny problem z moim modemem.
Posiadam iPlusa, z modemem Huawei e630 oraz antena kierunkowa. Mieszkam na wsi, do BTSa mam jakieś 3-4km, dzięki antenie łapałem stabilne HSDPA, jedna, dwie kreski zasięgu w iplus manager, w nocy spokojnie wyciągałem 400kB/s transferu.

Jakiś czas temu modem przestał łapać HSDPA, mrugała jedynie zielona lampka, zacząłem wtedy kombinować, zainstalowałem topnet info (myśląc ze z iplus managerem jest coś nie tak) i rzeczywiście! modem tak jakby "zaskoczył" i złapał HSDPA, zapaliła się niebieska dioda, przez kilka tygodni było spoko.

Po jakimś czasie sytuacja się powtórzyła, tym razem nie pomógł ani topnet info, ani mobile partner, ani nawet instalacja nowego dashboard ze strony huawei. Żeby sprawdzić czy to nie przypadkiem wina anteny, zabrałem laptopa do miasta i tam złapał bez problemu HSDPA.
Już chciałem kupować nowa antenę ewentualnie konektor, ale po powrocie do domu podłączyłem wszystko tak jak było i ku mojemu zdziwieniu złapało HSDPA i znowu przez ponad tydzień działało bez zastrzeżeń. Potem przestało, wiec zrobiłem jeszcze raz trik z wyjazdem do miasta i po powrocie znowu było spoko.

Niestety ostatnio padło na amen, łączy się już tylko przez GPRS, nawet "sztuczki z miastem nie działają.
Czy ma ktoś może pomysł co się dzieje? :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e630+antena kierunkowa - nagla utrata zasiegu

Post autor: Sundance_kid »

skoti88 zobacz na innym modemie czy bedzie tak samo. Masz wymuszone 3G? Moze swith czy jak to się w modemie nazywa poszedł do nieba.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

skoti88 pisze:nawet "sztuczki z miastem nie działają.
A w mieście modem łapie 3G nawet jak masz podłączoną antenę zewnętrzną?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
skoti88
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skoti88 »

akurat tej anteny nie brałem ze sobą do miasta, natomiast sprawdzałem również z ta mała antenka, dołączaną od producenta do huawei e630 i internet 3g dziala.

Jeszcze jedna ciekawostka: jak laptopa postawie kolo głośników, to słychać to charakterystyczne buczenie w głośnikach, kiedy wetknę konektor to nadal je słychać, zanika dopiero jak docisne koncowke konektora do modemu. Postaram się teraz pożyczyć od kogoś taki sam modem i sprawdzic czy to wina konektora, anteny czy samego modemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

skoti88 pisze: natomiast sprawdzałem również z ta mała antenka, dołączaną od producenta do huawei e630
Ta antenka razem z kablem ma zysk 0dBi, i ma za zadanie przeniesienie miejsca odbioru w inne miejsce.
skoti88 pisze:internet 3g dziala.
Czyli modem oraz złącze jest ok.
skoti88 pisze:Jeszcze jedna ciekawostka: jak laptopa postawie kolo głośników, to słychać to charakterystyczne buczenie w głośnikach, kiedy wetknę konektor to nadal je słychać, zanika dopiero jak docisne koncowke konektora do modemu. Postaram się teraz pożyczyć od kogoś taki sam modem i sprawdzic czy to wina konektora, anteny czy samego modemu.
To by mogło wskazywać na luz w złączu i "wyciekanie" sygnału, a takie źle dopasowane połączenie dla fal radiowych potrafi być mocnym tłumikiem. Ale ja bym sprawdził jak działa modem z anteną kierunkową w mieście. Ale tak jak chcesz to też może być.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ