bitrate a zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
bitrate a zasięg
Witam
Jestem posiadaczem Karty PCMCIA NEC Warpstar AtermWL54AG(PA-WL/54AG).
System win xp pro sp3
100% Najnowsze sterowniki.
Opcje sterownika:
802.11b Preamble: Long and Short
Map Registers: 256
MFP: Disabled
Network Address: zmieniona
Power Save Legacy Algorihm: PS non Poll
Power Save Mode: Normal
Power Save Policy (background): Legacy Power Save
Power Save Policy (Best Effort): Legacy Power Save
Power Save Policy (Video): Legacy Power Save
Power Save Policy (Vioce: Legacy Power Save
Radio On/Off: On
Scan Valid Interval: 60
Problem wygląda następująco:
Używając w/w karty mam problem ze zrywaniem połączenia ale to nie jest typowy problem jakich się doszukałem na różnych forach!
Chodzi o to że karta nie obniża szybkości połączenia w zależności od jakości sygnału co objawia się tym, że gdy się oddalam od routera to karta ciągle pracuje na prędkości 54Mb/s aż do zerwania połączenia, co mnie strasznie wkurza gdyż zasięg jest bardzo mały. Co lepsza poza zasięgiem standardu g w ogóle karta nie znajduje routera który pracuje jednocześnie b/g.
Problem na pewno nie leży po stronie AP, gdyż na innej karcie prędkości płynnie się przełączają 54Mb/s-1Mb/s zwiększając o wiele zasięg.
Sięgam po pomoc tutaj ponieważ nigdzie nie znalazłem pomocy.
Jestem posiadaczem Karty PCMCIA NEC Warpstar AtermWL54AG(PA-WL/54AG).
System win xp pro sp3
100% Najnowsze sterowniki.
Opcje sterownika:
802.11b Preamble: Long and Short
Map Registers: 256
MFP: Disabled
Network Address: zmieniona
Power Save Legacy Algorihm: PS non Poll
Power Save Mode: Normal
Power Save Policy (background): Legacy Power Save
Power Save Policy (Best Effort): Legacy Power Save
Power Save Policy (Video): Legacy Power Save
Power Save Policy (Vioce: Legacy Power Save
Radio On/Off: On
Scan Valid Interval: 60
Problem wygląda następująco:
Używając w/w karty mam problem ze zrywaniem połączenia ale to nie jest typowy problem jakich się doszukałem na różnych forach!
Chodzi o to że karta nie obniża szybkości połączenia w zależności od jakości sygnału co objawia się tym, że gdy się oddalam od routera to karta ciągle pracuje na prędkości 54Mb/s aż do zerwania połączenia, co mnie strasznie wkurza gdyż zasięg jest bardzo mały. Co lepsza poza zasięgiem standardu g w ogóle karta nie znajduje routera który pracuje jednocześnie b/g.
Problem na pewno nie leży po stronie AP, gdyż na innej karcie prędkości płynnie się przełączają 54Mb/s-1Mb/s zwiększając o wiele zasięg.
Sięgam po pomoc tutaj ponieważ nigdzie nie znalazłem pomocy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: bitrate a zasięg
To najprościej by było zmienić kartę wi-fi. Ale nie tędy droga. Prędkość 54Mb/s jest Ci bardzo potrzebna? Bo ja bym sugerował poszperać w ustawieniach AP i ręcznie wymusić niższą prędkość. Być może analogiczne ustawienie znajduje się w sterownikach karty wi-fi?Dawidq pisze:Problem na pewno nie leży po stronie AP, gdyż na innej karcie prędkości płynnie się przełączają 54Mb/s-1Mb/s zwiększając o wiele zasięg.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
dobrze by było skoro jest możliwość 54Mb/s to niech będzie, poza tym używam tej karty do wardivingu więc to by rozwiązało problem jedynie w zakresie 1 sieci ale tu nie o to chodzi! Podałem jakie są aktualne ustawienia. Niedawno kupiłem tą kartę z myślą że będzie super, ma dobre parametry i zbudowana jest na nie byle jakim atherosie AR5001X+. Moje sterowniki to 9.2.0.104 z dnia 2010-11-05. Może są jakieś inne na których nie ma tego problemu? Proszę o fachową pomoc
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racja.Dawidq pisze:dobrze by było skoro jest możliwość 54Mb/s to niech będzie
I ja niestety nie widzę tu żadnego ustawienia odpowiedzialnego za sterowanie przepływnością w sieci. Czego używasz do łączenia się z siecią? Bo w programie do karty też często bywa taka opcja. Najczęściej znajduje się ona w profilu sieci który trzeba założyć by się połączyć.Dawidq pisze:Podałem jakie są aktualne ustawienia.
Ja bym sprawdził jak działa karta na Linuxie. Nawet Live-CD. No chyba, że chcesz bawić się w próbowanie po kolei coraz to innych sterowników.Dawidq pisze:Może są jakieś inne na których nie ma tego problemu?
Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Odszukaj w rejestrze windows wartości i wykasuj je:Dawidq pisze:zbudowana jest na nie byle jakim atherosie AR5001X+
MinimumRate11b
MinimumRate11g
TransmitRate11b
TransmitRate11g
Poza tym, jeśli znajdziesz w rejestrze windows wartość rateCtrlEnable to ustaw ją na 1 (zamiast 0).
-
Używam standardowego menedżera połączeń xp, ze sterownikami nie było żadnego oprogramowania w katalogu c:/program files/atheros/ jest plik wsimdbub.exe, ale ani w exploratorze ani w cmd jego uruchomienie nie nic nie daje, z wyjątkiem tego że połączenie się przerywa na sekundę.
Na linuksie jest podobnie zasięg trochę mnie niezadowala.

Na linuksie jest podobnie zasięg trochę mnie niezadowala.
W rejestrze nie znalazłem żadnego z tych kluczy nawet po okrojeniu nazw. Znalazłem jednak garść ustawień dotyczących karty znajdujących się w rejestrze:KrissTofferr pisze:Odszukaj w rejestrze windows wartości i wykasuj je:
MinimumRate11b
MinimumRate11g
TransmitRate11b
TransmitRate11g
Poza tym, jeśli znajdziesz w rejestrze windows wartość rateCtrlEnable to ustaw ją na 1 (zamiast 0).

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli w menu ustawień karty wybrałeś "MFP" jako Disabled to dlaczego w rejestrze widać ccx5FeatureEnable = 1? Ustaw więc w rejestrze na 0,Dawidq pisze:Znalazłem jednak garść ustawień dotyczących karty znajdujących się w rejestrze
(wg. mnie 0 jest optymalne bo Cisco Compatible Extensions nie jest potrzebne a może być "skopane" np. w sterownikach).
I możesz dopisać parametr rateCtrlEnable o wartości 1.
Nie mam pewności czy sterowniki które obecnie używasz są zupełnie kompatybilne.
Na japońskiej stronie jest instalator który zawiera japońsko-języczny menedżer połączeń (niestety brak angielskiego) + sterowniki.
Same sterowniki wydzieliłem do Aterm_WARPSTAR_WL54AG_80211abg_XP.zip i możesz je wypróbować.
-
W rejestrze pozmieniałem tak jak powiedziałeś, przetestowałem te sterowniki a w oprogramowaniu choć trudno się połapać nie zauważyłem żadnych zaawansowanych możliwości konfiguracji i nadal nie działa, jedynie narobiłem zamieszania w systemie, gdyż już mam jako 5 połączenie sieciowe. Producent się postarał co do wsparcia technicznego. nie ma co 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Podaj zrzut ekranu tak jak za pierwszym razem (tam gdzie widać DriverVersion).Dawidq pisze:przetestowałem te sterowniki
-
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Nie widzę tam wpisu o tej wersji sterownika którą Ci poleciłem.Dawidq pisze:Jest kilka takich folderów o podobnej zawartości...
DriverVersion=2.2.2.0
-
Aha zapomniałem napisać, przy instalacji tego sterownika wyskoczył błąd w stylu sterownik nie zgodny z daną platformą.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Znaczy że masz system windows xp 64-bit?Dawidq pisze:Aha zapomniałem napisać, przy instalacji tego sterownika wyskoczył błąd w stylu sterownik nie zgodny z daną platformą.
-
Mam system 32bit, sterowniki dołączone do tego dziwnego oprogramowania po japońsku też nie mogły się zainstalować (z tym błędem). Być może dlatego, że z tego co w internecie widziałem sterowniki te są dedykowane pod xp sp2 a nie sp3.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Możesz podać mi screena z tym komunikatem błędu?Dawidq pisze:Być może dlatego, że z tego co w internecie widziałem sterowniki te są dedykowane pod xp sp2 a nie sp3.
Być może ktoś już rozwiązał podobny problem.
-