Anteny z Cybertech.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Anteny z Cybertech.

Post autor: Modem »

Parę dni temu skarżyłem się na pogorszenie jakości Anten panelowych z Cybertech.
Dostałem maila z wyjaśnieniem od Firmy Cybertech.
Cytat:

Witam,

Male wyjasnienie co do jakosci kabla bo widze temat pojawil sie na forum, niestety standardowy kabel h155 byl jakis czas nieosiagalny u importera i chcac nie chcac musielismy zastosowac jakis zamiennik, po weekendzie ma byc w koncu dostawa i wszystko wroci do normy. Co do uchwytow to tez zastosowanie innego wyniklo tylko z chwilowego braku u producenta, ale takich anten bylo tylko kilka sztuk moze z 5 i poza tymi caly czas sa stosowane uchwyty z tym nacieciem do przelozenia kabla.

Jesli jeszcze bedzie pan zainteresowany antenami to prosze wczesniej dac znac to na pewno znajdzie sie jakis upust w ramach rekompensaty.

Pozdrawiam
Cybertech

Wychodzi na to ze Firma uczestniczy w Reklamie produktu na Forum.
Mnie jednak skutecznie do siebie Cybertech zraził obniżeniem jakości swoich Anten a to tłumaczenie dla mnie jeszcze pogorszyło sytuacje bo Firma przyznała się do oszukiwania klientów i do tego ze jakość to rzecz względna.Cybertech=Yagi.pl-niestety.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Anteny z Cybertech.

Post autor: Darek.74 »

Posiadam od miesiąca antenę 15dbi cybertecha, działa bardzo dobrze i ja polecam, mój sygnał to -93dBm, bez anteny -107dBm, antena stoi oparta o ścianę :D pewnie do wiosny. Ja bym jej nie przekreślał z powodu przewodu, może trochę na tym traci ale za taką kasę to i tak wypas.
Modem

Ja ani nie odradzam ani nie polecam
Po prostu przedstawiłem fakty.

Wzmocnienie , które uzyskałeś mógłbyś prawdopodobnie uzyskać również stosując Antenę patyk za 20 zł. wystawiając ja za okno.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Modem pisze:Wzmocnienie , które uzyskałeś mógłbyś prawdopodobnie uzyskać również stosując Antenę patyk za 20 zł. wystawiając ja za okno.
Takie porównania nie mają sensu. A jeśli kolega mieszka w domu z suchego drewna?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chyba ktoś musi kupić kilka anten i zrobić testy w jednym miejscu, o jednej godzinie, na jednym modemie, z kartą jednego operatora, żeby mieć jakiś faktyczny ogląd na sytuację. :cwaniak:
Modem

krystianb pisze:Takie porównania nie mają sensu. A jeśli kolega mieszka w domu z suchego drewna?
Dlatego napisałem prawdopodobnie.
Stwierdziłem tylko ze jest gorzej niż było i nie jest utrzymywana stalą jakość co do tego jestem pewny bo sam porównywałem kilka Anten z rożnego okresu sprzedaży.
Myślę ze zasygnalizowanie takiego faktu jest potrzebne.
W końcu po to jest Forum żeby doradzać , odradzać , przekazywać doświadczenia.
A decyzje zakupu i tak każdy podejmuje sam bo to jego pieniądze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Modem pisze:Wychodzi na to ze Firma uczestniczy w Reklamie produktu na Forum.
Nie koniecznie reklamie. Bo przecież nikt z nas nie poleca tych anten za kasę. Ale pewnie monitorują internet jak to robią inni.
Modem pisze:a to tłumaczenie dla mnie jeszcze pogorszyło sytuacje bo Firma przyznała się do oszukiwania klientów
Niestety to jest dość poważna wpadka. Moim zdaniem powinni wstrzymać produkcję anten aż do otrzymania porządnych materiałów.
ja.michal pisze:Chyba ktoś musi kupić kilka anten i zrobić testy w jednym miejscu, o jednej godzinie, na jednym modemie, z kartą jednego operatora, żeby mieć jakiś faktyczny ogląd na sytuację. :cwaniak:
Nie chyba, a na pewno. To by rozwiało wszelkie dywagacje na temat tego które anteny są złe, a które nie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Moim zdaniem powinni wstrzymać produkcję anten aż do otrzymania porządnych materiałów.
Mieli jeszcze drugie wyjście, jeśli tak bardzo chcieli szybko sprzedawać anteny, to mogli je produkować na lepszym kablu, choćby na oryginalnym RF-5. A tak to wygląda na nieudolne cięcie kosztów i sprzedawanie niepełnowartościowego towaru. Co do uchwytu to nie zmienia on właściwości anteny, w końcu tylko raz go trzeba przewlec.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A tak to wygląda na nieudolne cięcie kosztów i sprzedawanie niepełnowartościowego towaru.
Jak najbardziej. Takie coś nie powinno być wysłane do klienta.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Modem pisze:Ja ani nie odradzam ani nie polecam
A ja zawsze będę polecał. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968 Pomimo że do stacji jest 3-4km to bez tej anteny wewnątrz budynku nie było mowy o korzystaniu z dóbr HSDPA a z nią jest super. Od ponad roku sprawuje się wyśmienicie bez żadnych zastrzeżeń.
Modem

Tez polecałem ale przestałem.Sam mam jedna ze dwa lata 15dBi a miałem tez 17dBi ale była nie potrzebna ,wiec poszła dalej.Przed poleceniem to bym na Twoim miejscu najpierw sam sprawdził sytuacje na dzisiaj żeby później nie świecić za kogoś oczami co mi się przytrafiło. Miało miejsce oszustwo i to jest fakt.Jeden znajomy ma ta badziewna Antenę nie oddal. Spróbuje kiedyś porównać z moja.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Oszustwo ostre słowa :nienie: gdybyś dostał cegłę w paczce to by było oszustwo. Tu nastąpiła zmiana konstrukcyjna raczej na minus, ale parametry są na prawdziwym poziomie, patrząc po wynikach na swoim przykładzie mogę powiedzieć że 15dbi jest :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 pisze:Oszustwo ostre słowa :nienie: gdybyś dostał cegłę w paczce to by było oszustwo.
No jak to nie. Na aukcji http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 85640.html pisze jak wół:
Kabel niskostratny H155
Tak więc dostając zamiennik kabla h-155 czuję się oszukany :dobani:
Modem

@Darek.74
Czyli według Ciebie na małą skale można oszukiwać?
W opisie jest H155 a z Antena jest wysyłane coś wyciągnięte ze ściany. :rotfl:
A zapłacić trzeba normalnie.
Dla mnie to jest oszustwo bo nie poinformowano o zmianie parametrów.
Kupisz Auto z silnikiem 200KM za takie zapłacisz a okaże się ze dostałeś z 100KM.
Moja 15dBi tez jest :ok: . Głównie chodzi o Informacje ze nie jest utrzymywana stała jakość i można się nadziać na coś co nie spełni oczekiwań i będzie nie zgodne z opisem.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja już nie pamiętam czy na kablu coś pisało. Faktem jest że jest go tylko 7m a nie jak niektórzy kupują 15.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Panowie kazdy szanujacy sie sklep, zadzwonił by do klienta, że nie ma czarnej obudowy w zamian zalozy bialą z dziura zamiast loga, ewentualnie zalozy rózowa z swiecacym logiem ktora jest rownie dopasowana co orginal za nasza doplata i czy na to sie zgadzamy, zaloze sie ze 99,99% wybralo by opcje3

Tak samo jest z ta aukcja, to co na aukcji ma byc w zestawie, jesl nie ma DZWONI SIE, PISZE,DZWONI KLEJNOTAMI,czeka na reakcje klienta a bez uzgodnienia wysylaja cos innego mamy prawo odeslac na ICH KOSZT...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

atento pisze:Tak samo jest z ta aukcja, to co na aukcji ma byc w zestawie, jesl nie ma DZWONI SIE, PISZE,DZWONI KLEJNOTAMI,czeka na reakcje klienta a bez uzgodnienia wysylaja cos innego mamy prawo odeslac na ICH KOSZT...
Masz 100% rację :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wiecie co, ale tutaj nie ma zmiany parametrów produktu bo jeśli chodzi o antenę to ona ma dalej wszystko w normie.
Idąc tym tokiem co Wy to każda zmiana długości kabla na życzenie klienta jest zmianą parametrów bo zysk ostatecznie będzie inny przy antenie z kablem 5m i przy a antenie z kablem 15m.
Nie zmienia to faktu, że co najmniej wypadałoby poinformować kupującego.
Z drugiej strony nie ma napisane jakiego producenta kabel jest przy antenie.
Modem

Zmiana kabla na życzenie jest ok. bo kupujący wie o tym.
Na starym kablu był nadruk H155 a nowy to jakaś linka bez oznaczeń.
Końcówki tez są srebrne a były złote.(nie wiem czy to ma znaczenie)
Szkoda ze tego nie widzicie bo na pewno bylibyście w stanie powiedzieć coś więcej na temat kabla.
A co do parametrów to na razie porównałem tylko na OKO ale jest gorzej.
Pisałem już w innym temacie ze znajomy ma ten wynalazek i z moja stara Antena z Cybertech był stabilny UMTS u niego a z ta nowa nie ma.Jest na granicy raz jest raz nie. Rożnica 2 kresek ile dBi nie wiem.
Postaram się porównać u mnie bezpośrednio obie i opisze jak jest.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Wiecie co, ale tutaj nie ma zmiany parametrów produktu bo jeśli chodzi o antenę to ona ma dalej wszystko w normie.
Czemu nie ma zmiany? :) Przecież kupujesz zestaw, czyli antena + określony rodzaj kabla. I jak dla mnie zmiana rodzaju kabla to zmiana parametrów zestawu. Bo o długości kabla oraz złączach trzeba poinformować po dokonaniu zakupu, więc to jest jasno napisane.
Modem pisze:Postaram się porównać u mnie bezpośrednio obie i opisze jak jest.
Bardzo fajnie by było :ok:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Z drugiej strony nie ma napisane jakiego producenta kabel jest przy antenie.
Oj, coś mi się wydaje że H155 to zastrzeżona nazwa Belden'a
dambor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dambor »

Na moim kablu jest napisane Lexton
Modem

YaHooo pisze: Modem napisał/a:
Postaram się porównać u mnie bezpośrednio obie i opisze jak jest.
Bardzo fajnie by było
Troch mi zeszło(nie zależne odemnie ) ale wreszcie miałem okazje do bezpośredniego porównania Anteny 15dBi mojej starej z Cybertech i tego co się sprzedaje obecnie.
Było sprawdzane na E176 w tym samym miejscu na identycznym sprzęcie po prostu zabrałem moja Antenę do znajomego.Dane z TNI.i jednym programem , który tez ściągnąłem z Linku podanego na Forum.
moja Antena -67dBm do -70dBm
Nowa Antena-70dBm do -75dBm
A teraz ciekawostki.
Moja Antena to 15dBi a ta nowa to 17dBi .
Przy okazji otworzyłem ta nowa 17dBi bo i tak się rozpadała w rekach.(źle sklejona)i normalnie :szok: okazalo się że ta 15 i 17dBi to identyczne Anteny :szok: w srodku
maja to samo :szok:
Czy to może tak być ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:moja Antena -67dBm do -70dBm
Nowa Antena-70dBm do -75dBm
A teraz ciekawostki.
Moja Antena to 15dBi a ta nowa to 17dBi
Nieźle :zdziwko:
Modem pisze:Czy to może tak być ?
Na pewno one są identyczne? Być może mało się różnią, ale nie powinny być takie same skoro mają różne zyski.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Być może mało się różnią, ale nie powinny być takie same skoro mają różne zyski.
Przecież są na tą samą częstotliwość, wymiary muszą być identyczne, antena mocniejsza o 2dBi powinna mieć 2 razy więcej elementów. Może w grę też wchodzić większa dokładność wykonania.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:antena mocniejsza o 2dBi powinna mieć 2 razy więcej elementów.
W sumie to masz rację :ok:
Modem

YaHooo pisze: Modem napisał/a:
Czy to może tak być ?
Na pewno one są identyczne? Być może mało się różnią, ale nie powinny być takie same skoro mają różne zyski.
Nie zauważyłem żadnych różnic.Chyba ze jest coś co decyduje o różnicy a ja tego nie wiem. Może większy zysk ma powodować większa obudowa i blaszany ekran z tylu?
Jednak w tym przypadku nic to nie dało .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Może większy zysk ma powodować większa obudowa i blaszany ekran z tylu?
Moim zdaniem to raczej nie w tym tkwi tajemnica większego zysku.
Modem

YaHooo pisze:Moim zdaniem to raczej nie w tym tkwi tajemnica większego zysku.
Może chodzi o zysk finansowy a nie ten o którym my myślimy. :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Może chodzi o zysk finansowy a nie ten o którym my myślimy. :rotfl:
Nie wiadomo, ale naprawdę ta 17-tka nie jest warta swojej ceny :dobani:
ODPOWIEDZ