Byłem, popytałem, w zasadzie to wytłumaczyli mi to w taki sposób, że nawet ja rozumiem. O dziwo całkiem fajnie się gadało, można było rozmawiać jak z człowiekiem, a nie jak z kimś kto opowiada informatyczny bełkot po chińsku. Mimo że przysłali mi technicznego. Szkoda że u mnie w pracy nie da się tak dogadać z informatykami ;P
Do rzeczy. To wygląda generalnie tak, że jest sobie komp, do którego są podłączone urządzenia I/O po RS485. I za ich pomocą steruje sobie innymi urządzeniami, odpowiedzialnymi za światło, ogrzewanie, wykrywanie ruchu, alarm itd. Do kompa jest też podłączony modem GSM (po RS232) i on umożliwia sterowanie przez sms. Jeśli chciał bym mieć sterowanie bezprzewodowe, to jest do tego urządzenie, które podpinam do USB, i ono potrafi komunikować się z odbiornikami systemu Xcomfort (innej firmy). Z tego co się dowiedziałem, to nie ma możliwości włamania się na kompa przez urządzenia bezprzewodowe, bo one przekazują tylko sygnały cyfrowe z czujników.
Tak czy inaczej przekonałem się raczej do rozwiązania przewodowego. Jedyna możliwość przy której mogły by się przydać urządzenia działające radiowo, to sterowanie oświetleniem w garażu. A tu mi włamywacz raczej nie nabruździ, nawet gdyby się dało.
Teraz pozostaje mi wykombinować co dokładnie chciał bym zakładać i sprawdzić jakie będą koszty. Mam nadzieję że to wypali, bo z tego co widziałem to można porobić naprawdę fajne rzeczy