Czy da się rozdzielić sygnał ? Bramka MAC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ebedziebe
Początkujący użytkownik forum

Czy da się rozdzielić sygnał ? Bramka MAC

Post autor: ebedziebe »

Witam,
Jest to mój pierwszy post a zarazem temat na tym forum wiec chciałbym sie przywitać :zdrowko: .

U siebie w domu od lat miałem Neostrade , wiec problemu nie było bo router z adsl ( na początku kablowy , poźniej wifi) i już.
Ale teraz przeprowadzam sie do innego miasta , w wynajmowanym mieszkaniu jest do czerwca umowa na neta a właściciel nie chce jej zrywać, podawał nazwę dostawcy ale nie pamietam ... wiec mam zaoferowany internet 2MB/s tylko ze tu pojawia sie coś z czym nie miałem do czynienia .
Internet jest doprowadzony do mieszkania kablem z końcówka 8P8C (RJ-45) tyle ze własciciel mowi ze jak sie sprowadzę to zebym mu podał nr MAC karty sieciowej bo tam jest modem/router w piwnicy ustawiony przez dostawce i oni musza do bazy wprowadzić moj nr bo inaczej nie zadziała mi internet - a wiec jest zrobiona jakaś sieć i jest bramka MAC.
Teraz chciałbym zapytać :
- Jak to działa ze mam zapewnione 2MB/s ?
- Czy da sie jakoś to rozdzielić bo chciałbym i ja i moja dziewczyna móc korzystać z internetu w komputerze .

Jakiś zwykły HUB wystarczy ? /( czy posiada on nr mac by był przez bramke zaakceptowany ? )
Czy jest możliwość by utworzyć to podzielenie jako wifi ?

Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Czy da się rozdzielić sygnał ? Bramka MAC

Post autor: joujoujou »

Cześć. Obrazek

Odnośnie MACów w hubach, switchach itd. poczytaj:

http://community.tomshardware.pl/commen ... onID=12189

Żeby sobie zrobić domowe wi-fi, musisz mieć access pointa - a takowy MACa ma.

/OT - czy my się skądś nie znamy? ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
ebedziebe

thx za odp , poczytam.
pozdro kierowco pięknego samochodu z kraju kwitnącej wiśni

edit :
poczytałem i wysunąłem wniosek( nie wiem czy słusznie )ze hub nie ma nr mac ale juz router ma ...
Wiec jeśli kupie takie coś http://allegro.pl/tp-link-tl-wr340g-wif ... 53575.html z czytam ( ale jak ? ) nr MAC tego i podam to dostawcy to będę mógł sobie korzystać na czym będę chciał - tak ?
Tylko ze jak takiego AP skonfigurować skor nie znam żadnych danych (login hasło ) tylko dostaje gotowy sygnał internetowy poprzez kabel Ethernet doprowadzony do mieszkania .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ebedziebe pisze: nr MAC tego i podam to dostawcy to będę mógł sobie korzystać na czym będę chciał - tak ?
Tak ale pod warunkiem że nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
ebedziebe pisze:ale jak ?
Po zalogowaniu się do routera (przez przeglądarkę) będzie widoczny gdzieś w "Status" MAC portu WAN i to musisz podać do dostawcy.
Nie pomagam na PW!
ebedziebe

Dzięki , wciągu 2 tyg napisze czy działało , i jbc będę pytał dalej
ODPOWIEDZ