Jaka antena kierunkowa do huaweiE160g 7km od nadajnika

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kemmil50
Stały użytkownik forum

Jaka antena kierunkowa do huaweiE160g 7km od nadajnika

Post autor: kemmil50 »

Witam jestem dość nowy na forum.
Za 3 miesiące kończy mi się umowa w erze na internet i zastanawiam się nad wzięciem internetu w sieci play, ale jak wiadomo play nadaje tylko na 3G a u mnie na wsi ciężko jest go złapać( znajomy łapał telefonem na dachu swojego domu w odległości 20m od mojego domu). Najbliższa antena od mojej wsi Elgnówko znajduje się w Olsztynku-ok.7km a zasięg tej anteny kończy się gdzieś w Tolejnach -3km od mojej wsi.
Teraz moje pytanie jaką antenę wybrać kierunkową czy tubową najlepiej żeby to był zestaw ok.10m przewodu i z przejściówką na wejście do mojego modemu.
Niedawno bawiłem się z budową biquada do wifi nawet nieźle mi to wyszło ale boję się że może sobie z tym nie poradzić i wolę kupić coś gotowego.
Myślę że wszystko dobrze opisałem i liczę na waszą pomoc. :) :)
Dodam jeszcze że mój wujek też mieszka w mojej wsi zbudował sobie double biquada i ma około 4 kresek w internecie play lecz ja bym chciał kupić coś gotowego
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena kierunkowa do huaweiE160g 7km od nadajnika

Post autor: YaHooo »

kemmil50 zatem ja polecę Ci coś sprawdzonego niejednokrotnie na naszym forum http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Ewentualnie coś takiego http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 00846.html tu otrzymasz wszystko od razu. Bo kupując antenkę od Bestpartnera będziesz potrzebować jeszcze konektora. Dlatego moim zdaniem lepiej by było kupić Cybertecha, jeśli chcesz mieć wszystko od razu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kemmil50
Stały użytkownik forum

Ta antena ma 15dbi a czy jeśli nie spełni moich oczekiwań to będę mógł przyczepić ją do czaszy? W antenach typu biquad czasza dawała bardzo dużo to w tej mi się wydaje że też powinna coś dać. A drugie pytanie to na jakiej wysokości montujecie zazwyczaj anteny? czy muszę zrobić uchwyt do niej gdzieś koło komina(jakieś 10m. nad ziemią) czy wystarczy ją umocować niżej?

[ Dodano: 2011-01-15, 21:37 ]
A i jeszcze jedno czytałem na tym forum że firma CYBERTECH dawniej robiła bardzo dobre antenki lecz ostatnio zaczęła bardzo oszczędzać na kablach i wciskają jakieś no-name a przy długości 10m. to może mieć bardzo duże znaczenie.
Oto link gdzie się tego doczytałem: http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=27348&start=0

[ Dodano: 2011-01-15, 21:51 ]
Podaję drugi link w którym pan YaHooo był jednym z członków dyskusji i wie dobrze o tym że te anteny które robił CYBERTECH kiedyś a CYBERTECH robi teraz to różnica nawet 5dbi na tym samym modelu anteny
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Ta antena ma 15dbi a czy jeśli nie spełni moich oczekiwań to będę mógł przyczepić ją do czaszy?
Moim zdaniem jest za duża i będzie przesłaniać za dużą część czaszy i zysk będzie minimalny.
kemmil50 pisze:Podaję drugi link w którym pan YaHooo był jednym z członków dyskusji i wie dobrze o tym że te anteny które robił CYBERTECH kiedyś a CYBERTECH robi teraz to różnica nawet 5dbi na tym samym modelu anteny
Tylko tu sprawa dotyczyła zamiany kabla antenowego. Oraz z tego co było na forum to anteny 15-tki są cały czas dobre. Ale jeśli nie chcesz to bierz Bestpartnera. Jednak oni też mieli wpadkę ze słabej jakości złączami N przy antenie. Dodatkowo przez 10 dni możesz zwrócić antenę do sklepu i już. Dlatego za dużo nie ryzykujesz :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kemmil50
Stały użytkownik forum

W aukcji na allegro jest dokładnie opisane że ta antenka posiada przewód H155 czyli jeśli by mi przysłali z jakimś innym cieniutkim przewodem to mógłbym im ją zwrócić z tego powodu.
Czyli antenka ta jest lepsza od antenki double biquad własnej roboty? Pytam bo chcę mieć pewność że będzie mi łapała play tak jak u mojego znajomego z biquadem z domu obok??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:W aukcji na allegro jest dokładnie opisane że ta antenka posiada przewód H155 czyli jeśli by mi przysłali z jakimś innym cieniutkim przewodem to mógłbym im ją zwrócić z tego powodu.
Jak najbardziej. Możesz się powołać na niezgodność towaru z umową. Poza tym każdy przedmiot kupiony przez internet możesz zwrócić bez podania przyczyny przez 10 dni.
kemmil50 pisze:Czyli antenka ta jest lepsza od antenki double biquad własnej roboty?
Raczej na pewno lepsza :)
kemmil50 pisze: Pytam bo chcę mieć pewność że będzie mi łapała play tak jak u mojego znajomego z biquadem z domu obok??
A nie możesz pożyczyć od niego tego biquada i sprawdzić jak będzie u Ciebie działać?
kemmil50
Stały użytkownik forum

Wiem że jestem jeszcze młody i zadaje dużo pytań bo chcę się czegoś nauczyć.
Czym różni się zwykły kabel H155 od H155PE bo na nowych aukcjach CYBERTECH wystawia te antenki właśnie z tym przewodem w tej samej cenie i mam nadzieje że nie jest on gorszy.

[ Dodano: 2011-01-15, 23:30 ]
Moim zdaniem nie ma sensu pożyczać bo tak jak mówię jego dom dosłownie jest w odległości o 5m mamy nawet wspólne podwórko to myślę że 5 metrów nie będzie robiło różnicy bardziej się boję o wysokość bo on swoją umocował przy samiutkim kominie bo mieszka na piętrze i kabel mu spokojnie na to pozwala a ja w moim domu mieszkam na parterze i te 10m przewodu nie wiem na ile mi pozwoli. Ale jak dużą stratę może nieść za sobą te kilka metrów wysokości jeśli on ma 4kreski zasięgu to mam nadzieję że ja też będę miał przynajmniej te 2 kreski tylko żeby ten sygnał był dosyć stabilny.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kemmil50 pisze:Czym różni się zwykły kabel H155 od H155PE
Dielektrykiem. PE nie nadaje sie do lutowania. Dla ciebie bez znaczenia, bedziesz zamawial kabel z zacisnietymi koncowkami.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kemmil50 pisze:Czym różni się zwykły kabel H155 od H155PE
Zapewne producentem i tu bym się doszukiwał różnic.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kemmil50
Stały użytkownik forum

Czyli CYBERTECH znalazł sobie po prostu jakiś tańszy zamiennik wcześniej dawanego do antenek kabla. Miał może już ktoś do czynienia z tym kablem? Jak straty? Mam nadzieję że nie są mocno widoczne w porównaniu z normalnym H155
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Spójrz na temat niżej "anteny z cybertech" zobaczysz co włożyli do przynajmniej kilku anten. A teraz kto wie czy nie to samo kładą do wszystkich.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Czytałem już o tym nawet przed chwilą tam pisałem a ty panie krystianie mi odpowiedziałeś.
Teraz już trochę mi się namieszało w głowie niby przewód H155 jest drogi i przez wielu zachwalanych ale ten H155PE już nie musi być tak dobry a myślę że przy 10m może robić wielką różnicę. Póki co mam jeszcze tydzień do zastanowienia się nad wyborem antenki i prosiłbym aby ktoś jeśli będzie miał już styczność z tym niech mi da znać czy jest kablem godnym polecenia czy może po prostu jakimś tańszym gorszym odpowiednikiem H155
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Teraz już trochę mi się namieszało w głowie niby przewód H155 jest drogi i przez wielu zachwalanych ale ten H155PE już nie musi być tak dobry a myślę że przy 10m może robić wielką różnicę.
Zdaje się że H155 jest nazwą zastrzeżoną przez Belden'a i nikt inny tego produkować nie może. Choć i H155 PE też Belden produkuje http://www.gigatechnik.hu/koax/H155PE.pdf teraz pytanie tylko czy to co sprzedają jest faktycznie produkcji tej firmy.
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

To ja zakładałem Temat o Antenach z Cybertech.
Sprawa dotyczyła Anten 17dBi ale dzisiaj odwiedzam znajomych w innej miejscowości , którzy kupili Antenę 15dBi gdzieś w Grudniu u.r.to zobaczymy jak wygląda sprawa piętnastek.
Z tym PE w oznaczeniu kabla to chyba różnica polega na tym również ze oplot nie jest miedziany
a bez PE chyba jest.Ale nie jestem tego pewien bo nie zwróciłem na to uwagi przy rozbieraniu Anten.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Z tym PE w oznaczeniu kabla to chyba różnica polega na tym również ze oplot nie jest miedziany a bez PE chyba jest.
Wg danych technicznych jest z miedzi cynowanej + aluminiowana folia pet.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Moim zdaniem nie ma sensu pożyczać bo tak jak mówię jego dom dosłownie jest w odległości o 5m mamy nawet wspólne podwórko to myślę że 5 metrów nie będzie robiło różnicy
To raczej powinno być tak samo.
kemmil50 pisze:Ale jak dużą stratę może nieść za sobą te kilka metrów wysokości jeśli on ma 4kreski zasięgu to mam nadzieję że ja też będę miał przynajmniej te 2 kreski tylko żeby ten sygnał był dosyć stabilny.
To zależy od tego, czy te kilka metrów ma taką samą, czy mniejszą widoczność optyczną z antenami nodeB. Jeśli ma taką samą widoczność, to będzie ok. Gorzej jak niżej zasłaniają np. drzewa.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Na odległości około 0.6km nie mam nic po drodze...łąka... potem jakieś 0.5km i potem znowu łąka i zaczynają się Tolejny gdzie 3gdziała. Antenka jest do tego aby przedłużyć zasięg od anteny czyli te 15dbi muszę liczyć właśnie od Tolejn tylko teraz na jaką odległość przelicza się 1db mniej-więcej ? Jeśli mógłbyś panie YaHooo wpisz sobie w googlemaps.pl miejscowość Elgnówko i na zdjęciach z satelity oceń jak wygląda sytuacja od Elgnówka do Olsztynka.

[ Dodano: 2011-01-16, 23:50 ]
Bardzo prosił bym pana o nicku Modem o relacje z testu tych antenek zakupionych w grudniu z.r. od firmy CYBERTECH
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Na odległości około 0.6km nie mam nic po drodze...łąka... potem jakieś 0.5km i potem znowu łąka i zaczynają się Tolejny gdzie 3gdziała.
Wygląda na to, że by było ok. Ale niestety nie potrafię Ci dać 100% gwarancji. Ja osobiście bym spróbował.
kemmil50 pisze:tylko teraz na jaką odległość przelicza się 1db mniej-więcej
To niestety tak nie działa i nie da się okreśilić o ile Ci 1dB zwiększy odległość.
kemmil50 pisze:Jeśli mógłbyś panie YaHooo wpisz sobie w googlemaps.pl miejscowość Elgnówko i na zdjęciach z satelity oceń jak wygląda sytuacja od Elgnówka do Olsztynka.
O ile dobrze widzę są tam jakieś lasy. Ale niestety nie wiem jakiej są one wysokości i za bardzo nie umiem nic powiedzieć. Ja osobiście próbowałbym antenę mocować jak najwyżej się da.
Modem

Uprzejmie donoszę :cwaniak: ze Anteny Cybertech 15dBi tez maja inny kabel niz H155.Wiec sprawa pogorszenia jakosci dotyczy obu modeli Anten oferowanych przez Cybertech. :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Anteny Cybertech 15dBi tez maja inny kabel niz H155
Zatem nie trzeba ich polecać na forum :dobani:
kemmil50
Stały użytkownik forum

Panie o nicku Modem. Czy mógłbyś bardziej sprecyzować swą wypowiedź? Czy ten kabel który teraz stosują jest zauważalnie gorszy od H155 bo w końcu na aukcjach dokładnie jest napisane kabel H155 to nie wiem dlaczego mieli by oszukiwać każdego klienta który u nich kupuje.

[ Dodano: 2011-01-17, 23:40 ]
Pisałem do nich i zamieszczę tu treść wiadomości którą od nich dostałem:

Obecnie wszystko jest takie jak wczesniej, tak jak komus odpisalem
pod koniec roku byla opuzniona dostawa kabla i przez kilkanascie
dni musial byc zastosowany innej firmy, ale to tez byl
kabel H155 ktory powinien miec podobne parametry. Na samym forum
jakis opinie o kablu pisala tylko jedna osoba wiec jesli wystepuje
jakis problem to raczej w tej konkretniej sztuce anteny, choc
prawde mowiac oficjanie nikt sie do mnie nie
zglaszal w tej sprawie wiec to troche dziwne, bo na anteny jest gwarancja i w
razie klopotu zawsze mozna liczyc na pomoc.

--
Pozdrowienia,
CYBERTECH

PS: jeśli komuś ta wiadomość się przydała w wyborze antenki niech naciśnie pomógł w końcu to nie boli. ;)
Modem

Poczytaj mój temat o Antenach z Cybertech są tam odpowiedzi na Twoje pytania.
Zmianę kabla potwierdziły jeszcze co najmniej dwie osoby oprócz mnie. Mało prawdopodobne żeby wszyscy kupili Anteny w np. jednym dniu.
Nikt się nie zgłaszał bo nie miał okazji porównać Anten.
W opisanym przypadku z Antena 17dBi właściciel mieszka w Anglii i rzadko bywa w PL dlatego nie odesłał.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Czytałem twój temat i wynika z niego że tylko ty miałeś styczność z tymi źle wykonanymi antenkami. Moim zdaniem gdyby naprawdę oszukiwali na tym kablu to albo by zaczęli dostawać negatywy na allegro alb tutaj by coraz więcej było o tym słychać. Może się mylę i mam nadzieję że do końca marca zanim zakupię antenkę kilka osób zakupi u nich i wtedy będę pewny czy firma CYBERTECH jest godna polecenia czy może naprawdę tak oszukuje na tym kablu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Moim zdaniem gdyby naprawdę oszukiwali na tym kablu to albo by zaczęli dostawać negatywy na allegro alb tutaj by coraz więcej było o tym słychać.
Jak ktoś kupi jedną antenę to zwykle nie ma pojęcia jak kabel powinien wyglądać, a tym bardziej nie mają porównania z innymi antenami.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Pisałem do nich i zamieszczę tu treść wiadomości którą od nich dostałem:
Jak dla mnie podejrzanie to wygląda...
kemmil50 pisze:jeśli komuś ta wiadomość się przydała w wyborze antenki niech naciśnie pomógł w końcu to nie boli. ;)
Oj nie wymuszamy na naszym forum punktów pomógł. Są one dobrowolne :nienie:
kemmil50
Stały użytkownik forum

Jak dla mnie podejrzanie to wygląda...
Że niby kłamię albo to sam napisałem? A niby poco miałbym to zrobić? Zakładam temat abyście mi pomogli wybrać antenkę chociaż nie potraficie mi pomóc bo jeden pisze że poleca anteny CYBERTECH drugi zaś mówi że oni oszukują i dają jakieś badziewne kable a teraz jeszcze mnie oskarżacie że niby sam sobie zmyśliłem tą wiadomość. Jeśli jest jakiś sposób abym wam udowodnił to że to oni mi napisali to proszę powiedzcie mi o nim to wam pokaże i nie oskarżajcie mnie bezpodstawnie o fałszowanie.

PS. NIE wymuszam aby jeśli ktoś chce to przeczytać musi nacisnąć pomógł tylko że chciałem podkreślić żeby ktoś docenił to że napisałem do firmy CYBERTECH wiadomość i ją tu umieściłem bo jeśli tak jak mówicie oni oszukują to zapewne wiele osób będzie do nich pisało z tym samym pytaniem co ja, a tu już mają odp.
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 19:18 przez kemmil50, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Że niby kłamię albo to sam napisałem?
Nie, nie i jeszcze raz nie :) Podejrzanie mi wygląda to co pisze gość z Cybertecha.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Od: allegro2 <[email protected]>
Do: Kamil S. <[email protected]>
[Pobierz treść wiadomości w formacie PDF]
Data: Niedziela, 16 Stycznia 2011 12:03
Temat: Re: Antena panelowa pytanie.
Witam!

W liście datowanym 16 stycznia 2011 (10:26:12) napisano:

> Witam. Zamieżam zakupić u pana antenę panelową 15dbi. Czytałem na
> forum bez-kabli.pl że przez pewien okres do swoich antenek
> dołączaliści słabsze zastępcze kable z powodu chwilowego braku kabla
> H155. Teraz na aukcjach macie wystawione te antenki z przewodami
> H155PE, a moje pytanie brzmi: Jakiej firmy są te przewody H155PE
> które teraz stosujecie do antenek.

Obecnie wszystko jest takie jak wczesniej, tak jak komus odpisalem
pod koniec roku byla opuzniona dostawa kabla i przez kilkanascie
dni musial byc zastosowany innej firmy, ale to tez byl
kabel H155 ktory powinien miec podobne parametry. Na samym forum
jakis opinie o kablu pisala tylko jedna osoba wiec jesli wystepuje
jakis problem to raczej w tej konkretniej sztuce anteny, choc
prawde mowiac oficjanie nikt sie do mnie nie
zglaszal w tej sprawie wiec to troche dziwne, bo na anteny jest gwarancja i w
razie klopotu zawsze mozna liczyc na pomoc.

--
Pozdrowienia,
CYBERTECH

mail: [email protected]
kom.: 508740609
GG: 1151151

To cała wiadomość więcej chyba nie mogę zrobić żeby wam udowodnić że sam tego nie mogłem sobie napisać.

[ Dodano: 2011-01-18, 19:22 ]
Aha to sory wielka pomyłka złe zdanie zacytowałeś panie YaHooo :roll:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-01-18, 23:28 ]
Ukryłem Twoje nazwisko.
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 23:27 przez kemmil50, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kemmil50 pisze:Aha to sory wielka pomyłka złe zdanie zacytowałeś panie YaHooo :roll:
Nie złe, tylko nie chciałem cytować całego listu :ok: Sorki :zdrowko:
Ostatnio zmieniony 2011-01-19, 20:01 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

YaHooo pisze:każdy przedmiot kupiony przez internet możesz zwrócić bez podania przyczyny przez 10 dni.
Orientujecie się, co wtedy z kosztami przesyłki? Kto je ponosi?

(sorry, że się tak wcinam z innej parafii)
ODPOWIEDZ