HUAWEI E1820 IPLUS i problem na Windows 7 x64
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
HUAWEI E1820 IPLUS i problem na Windows 7 x64
Od wczoraj mam modem E1820. Zainstalowalem go na systemie Windows 7 x64. Wszystko razem z aplikacja Iplus Manager zainstalowalo sie ok. Sciagnela sie nawet nowa wersja iplus manager. Modem podlanczam do laptopa ASUS PL30JT. Mam jednak problem. Gdy jest podlaczony modem i dziala aplikacja iplus co chwile wlancza i wylancza mi sie ekran. Jakby sie przelanczal monitor lub cos podobnego. Gdy odinstalowalem iplus managera i polaczylem sie modemem za pomoca windowsa ( polaczenie komorkowe szerokopasmowe) to ekran nie mruga. co jest nie tak ? nie wiem jak sprawdzic firmware w modemie a jak chcialem wgrac nowy to wyskakuje blad( ze nie znajduje DATA CARD). Pomoze ktos ?
Chyba PLUS GSM ma problem ogolnie z aplikacja iplus manager na tym systemie windows 7 x64.
czy ten firmware pasuje do mojego modemu ?
firmware
sparwdzilem i w modemie mam CURRENT VERSION
11.825.03.00.00
Chyba PLUS GSM ma problem ogolnie z aplikacja iplus manager na tym systemie windows 7 x64.
czy ten firmware pasuje do mojego modemu ?
firmware
sparwdzilem i w modemie mam CURRENT VERSION
11.825.03.00.00
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: HUAWEI E1820 IPLUS i problem na Windows 7 x64
Zamiast iplus managera zastosuj np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo Huawei Mobile Partner.
-
a co z nowym firmware ? pasuje ten od E182e ??
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pasuje, ale jaki jest sens wgrywać, skoro to de facto to samo firmware...pepe_lodz pisze:pasuje ten od E182e ??
-
po numerach widze ze jest nowszy. A o co chodzi z tymi kodami do HUAWEI zeby wgrac nowy firmware ?
-
- Użytkownik forum
Mam ten sam modem i powiem tak.Działa na tej aplikacji która instaluje sie w momencie podłączenia modemu do laptopa.Po aktualizacji na nowszą wersje jest lipa,nie widzi karty sim.Moja rada najnowsze firmware i aplikacja Mobile Partner jak cos bardzej rozbudowane to ten programik o którym pisał wcześniej kolega.I jeszcze jedna rada ,najlepiej jak modem działa tylko jako modem a nie jako czytnik kart i cd-rom w jednym.
-
a jak zrobic zeby tylko jako modem pracował a nie jako jeszcze czytnik ??
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
pepe_lodz nie firmware a Dashboard pobierrasz z dc-files (Dashboard update),
z forum, albo przetestuj to z tąd (pamiętaj to skasuje z modemu aplikacje plusa ).
Cdrom i czytnik wyłączysz komędami AT i programem Top NetInfo ale to nie przeszkadza w niczym więc po co wyłączać.
( paul klacska Tu racja-post niżej )chyba że ma działać w routerze.
z forum, albo przetestuj to z tąd (pamiętaj to skasuje z modemu aplikacje plusa ).
Cdrom i czytnik wyłączysz komędami AT i programem Top NetInfo ale to nie przeszkadza w niczym więc po co wyłączać.
( paul klacska Tu racja-post niżej )chyba że ma działać w routerze.
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 12:13 przez lesiolo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
I tu się mylisz kolego.W przypadku podłączenia do laptopa to nie przeszkadza ale już w momencie gdy chcesz użyć modemu w routerze przystosowanym do obsługi 3G to już jest problem.Modem jest wtedy widziany jako cd-rom lub czytnik a nie modem i wtedy 1000 pytań na forum czemu nie działa ,przecież pisze.
Osobiście przerobiłem ten temat,modem zakupiony w Plusie E1820 do testu użyłem Mikrotika RB411U i Ubiquiti Routerstation Pro z wgranym DD-WRT jak i Open WRT.
We wszystkich urządzeniach modem zadziałał gdy robił tylko jako modem,wcześniej z żadnym firmware nie chciał działać.Udało mi się tylko w Mikrotiku na sofcie 5rc4 uruchomić
modem.
-
- Użytkownik forum
Chyba WIN 7 x64 nie jest jeszcze mile widziany w świecie bez kabli; u mnie żeby system "widział" modem muszę go wkładać dopiero po starcie systemu.pepe_lodz pisze:Chyba PLUS GSM ma problem ogolnie z aplikacja iplus manager na tym systemie windows 7 x64.
Natomiast na połączeniu dial-up działa wyśmienicie.
DELL Studio WIN7 64HP + Option ICON 505 HSDPA 14.4 / 5.76
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
-
No ok wszystko fajnie z wgraniem dashboard ale chcialbym zeby w dashboard odrazu bylo zrobione domyslnie polaczenie IPLUSa. Da sie tak ? Ze wkladam modem i odpala sie Mobile Partner i ma juz skonfigurowane polaczenie iplus
- marles
- Początkujący użytkownik forum
Witam
od kilku miesięcy również męczę sie z Huawei E1820 i Windows 7/64 pod iPlusem. Siła sygnału po zastosowaniu antenki dobra, tj. 4/5 kresek również dla HSDPA + (Poznań). iPlus Manager zrywał i działał mułowato. Usunąłem iPlus Managera i wgrałem dashboard Huawei UTPS 11.302.... z Mobile Partner. Problemy te same: nawiązuje połączenie i nawet utrzymuje je dośc długo (za pierwszym razm) pod warunkiem że nie zaczynam pibierać większej ilości danych np. wejscie na kolejne strony internetowe. Jak zaczynam być aktywny - połączenie zrywa się i już trudno połączyć się ponownie. Przetestowałem dashboard Mobile Partner w wersji UPTS 16.... - było nawet gorzej
Poczytałem wiadomosci na forum serwisowym Huawei - same putania do serwisantów bez odpowiedzi - widać maja problem z Huawei 1820 i Win 7/64. Sądzę że problem tkwi w sterowniko do Huawei 1820 pod win7/64. Czekam na dyskusje w tym temacie. Pozdrawiam
aha - serwisanci w Plusie oczywiście nic nie potrafia podpowiedzieć - no chyba żeby zmienić win7 na XP - tam wszystko działa - sic!
od kilku miesięcy również męczę sie z Huawei E1820 i Windows 7/64 pod iPlusem. Siła sygnału po zastosowaniu antenki dobra, tj. 4/5 kresek również dla HSDPA + (Poznań). iPlus Manager zrywał i działał mułowato. Usunąłem iPlus Managera i wgrałem dashboard Huawei UTPS 11.302.... z Mobile Partner. Problemy te same: nawiązuje połączenie i nawet utrzymuje je dośc długo (za pierwszym razm) pod warunkiem że nie zaczynam pibierać większej ilości danych np. wejscie na kolejne strony internetowe. Jak zaczynam być aktywny - połączenie zrywa się i już trudno połączyć się ponownie. Przetestowałem dashboard Mobile Partner w wersji UPTS 16.... - było nawet gorzej

aha - serwisanci w Plusie oczywiście nic nie potrafia podpowiedzieć - no chyba żeby zmienić win7 na XP - tam wszystko działa - sic!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A pod innym systemem jest dobrze ?
To wygląda na problemy z zasilaniem modemu.
To wygląda na problemy z zasilaniem modemu.
- marles
Pod win xp modem pracuje w miarę stabilnie nawet z iPlus Managerem. Testowałem go co prawda na innym komputerze ale nie sądzę żeby to miało znaczenie. Pokazuje to że problem nie jest hardwearowy a softwearowy. Raczej (?) jest to niedopracowanie: 1) win 7/64 do współpracy z modemami gsm 2) sterownika doH.1820 pod win7/64 albo obie te przyczyny równocześnie,
co jest wkurzające, niestety, bo nie zamierzam cofać się z systemem do xp jak mam standardowy już legalny win7, który zresztą jest już prawie 2 lata!!! na rynku.
znamienne jest to że na kilkanaście pytań na stronie Huawei brak jest odpowiedzi serwisu dot. współpracy H.1820 z win7
pzdr
co jest wkurzające, niestety, bo nie zamierzam cofać się z systemem do xp jak mam standardowy już legalny win7, który zresztą jest już prawie 2 lata!!! na rynku.
znamienne jest to że na kilkanaście pytań na stronie Huawei brak jest odpowiedzi serwisu dot. współpracy H.1820 z win7
pzdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Istotne, inny komputer to inny hardware.marles pisze:Testowałem go co prawda na innym komputerze ale nie sądzę żeby to miało znaczenie.
Instalujesz sterowniki dedykowane do Windows 7 i ma działać http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=118marles pisze:stronie Huawei brak jest odpowiedzi serwisu dot. współpracy H.1820 z win7
Druga sprawa to iPlus manager raczej nie jest polecany do W7, zalecam użycie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo programu Huawei Mobile Partner w odpowiedniej wersji.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To nie jest problem oprogramowania lecz sprzętu, więc znaczenie ma podstawowemarles pisze: Testowałem go co prawda na innym komputerze ale nie sądzę żeby to miało znaczenie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2011-02-03, 13:53 ]
Sam sobie zaprzeczasz.marles pisze: Testowałem go co prawda na innym komputerze ale nie sądzę żeby to miało znaczenie. Pokazuje to że problem nie jest hardwearowy a softwearowy.
Proponuje test na innym komputerze bądź użycie dobrej jakości aktywnego (z własnym zasilaniem) huba USB.
- marles
co do sterowników: oczywiście wcześniej pobrałem polecane sterowniki pod win7 ale nic to nie zmieniło,
ponadto, jak wgrałem dashboard z Mobile Partner nie mogę używać modemu bez oprogramowania Mobile Partner. Jak to zrobić żeby przy włożeniu modemu nie uruchamiał się Mobile Parner lub nie próbował się instalować? mógłbym wtedy przetestować "czysty" Top Netinfo. Teraz testy były na równolegle zainstalowanym ale wyłączonym Mobile Parnerze, i po po przerwaniu połaczenia po użyciu Top Netinfo przy próbie pobierania danych i tak się automatycznie otwierał Mobile Partner.
Jak "zneutralizować" dashboard z Mobile parner żeby został tylko czysty modem?
pzdr
[ Dodano: 2011-02-03, 14:49 ]
zgodnie z sugestią Patryka przetestowałem modem H.E1820 w porcie USB z własnym zasilaniem (port USB stacji dokującej). testowałem zarówno pod Mobile Partner jak i pod Top Netinfo - ten sam efekt - pobiera dane przez chwilę, potem rozłączanie a kolejne próby połączenia to już tylko chwilowe "załapanie" Internetu i samoistne rozłączanie,
no i co robić z tym Huawei E1820, iPlusem i Win7 x64????
jeszcze chciałbym przetestoiwać "czysty" modem ale czekam na sposób odinstalowania/usunięcia dashboardu z urządzenia - prosze o poradę
pzdr
ponadto, jak wgrałem dashboard z Mobile Partner nie mogę używać modemu bez oprogramowania Mobile Partner. Jak to zrobić żeby przy włożeniu modemu nie uruchamiał się Mobile Parner lub nie próbował się instalować? mógłbym wtedy przetestować "czysty" Top Netinfo. Teraz testy były na równolegle zainstalowanym ale wyłączonym Mobile Parnerze, i po po przerwaniu połaczenia po użyciu Top Netinfo przy próbie pobierania danych i tak się automatycznie otwierał Mobile Partner.
Jak "zneutralizować" dashboard z Mobile parner żeby został tylko czysty modem?
pzdr
[ Dodano: 2011-02-03, 14:49 ]
zgodnie z sugestią Patryka przetestowałem modem H.E1820 w porcie USB z własnym zasilaniem (port USB stacji dokującej). testowałem zarówno pod Mobile Partner jak i pod Top Netinfo - ten sam efekt - pobiera dane przez chwilę, potem rozłączanie a kolejne próby połączenia to już tylko chwilowe "załapanie" Internetu i samoistne rozłączanie,
no i co robić z tym Huawei E1820, iPlusem i Win7 x64????
jeszcze chciałbym przetestoiwać "czysty" modem ale czekam na sposób odinstalowania/usunięcia dashboardu z urządzenia - prosze o poradę
pzdr
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym próbował za pomocą Hyperterminala wysłać do modemu odpowiednią komendę AT http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381 a konkretnie komendą AT^U2DIAG.marles pisze:jeszcze chciałbym przetestoiwać "czysty" modem ale czekam na sposób odinstalowania/usunięcia dashboardu z urządzenia - prosze o poradę
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Ja zrobiłem to w nettop info i działa.Komenda AT^U2DIAG=0 załatwiła sprawe. 

- marles
ok. koledzy, jeszcze powalczę z komendami AT ale szczerze przyznam, że już mnie zwątpienie ogarnia,
coraz bardziej jestem przekonany że to problem z win7 x64 i tu trzebaby szukać rozwiazania,
pojawia się bowiem błąd 618 a on zdaje się "występuje, jeśli z dial-up'u (? może z dostepu do portu) usiłuje jednocześnie korzystać więcej niż jedna aplikacja"
czy to znaczy że po zerwaniu połaczenia win7 "gubi modem" i podstawia inną "aplikację" ??? jaką? wi-fi i bluetutha miałem wyłączone ...
muszę chyba nieco odpocząć od tego Huawei E1820 - w wekend przetestuję go jeszcze raz na innym kompie z win xp zęby się upewnić że to wina siódemki
pzdr
[ Dodano: 2011-02-04, 08:48 ]
ps: jak używać tylko Top Netinfo żeby nie podnosił się Mobile Partner???
coraz bardziej jestem przekonany że to problem z win7 x64 i tu trzebaby szukać rozwiazania,
pojawia się bowiem błąd 618 a on zdaje się "występuje, jeśli z dial-up'u (? może z dostepu do portu) usiłuje jednocześnie korzystać więcej niż jedna aplikacja"
czy to znaczy że po zerwaniu połaczenia win7 "gubi modem" i podstawia inną "aplikację" ??? jaką? wi-fi i bluetutha miałem wyłączone ...
muszę chyba nieco odpocząć od tego Huawei E1820 - w wekend przetestuję go jeszcze raz na innym kompie z win xp zęby się upewnić że to wina siódemki
pzdr
[ Dodano: 2011-02-04, 08:48 ]
ps: jak używać tylko Top Netinfo żeby nie podnosił się Mobile Partner???
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co masz dokładnie na myśli?marles pisze: jak używać tylko Top Netinfo żeby nie podnosił się Mobile Partner???
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mi się wydaje, że dla kolegi żeby nie uruchamiał się Mobile Partner podczas używania TNI. To jest właśnie powodem błędu w dial-up nr 618. Trzeba by wyłączyć wirtualny cd-rom, odinstalować Mobile Partner i użyć TNI.BliSki pisze:Co masz dokładnie na myśli?
Pozdrawiam YaHooo 

- marles
ok, wyjaśniam: YaHooo ma rację - chodzi o to żeby nie uruchamiał się Mobile Partner po włożeniu modemu do gniazda USB,
po zainstalowaniu dashboardu z MP nie ma siły aby włożenie modemu nie uruchamiało MB lub inicjaowało instalację MP,
jak odinstaluję MP i potem włożę modem to inicjuje się instalacja MP a jak nie zgodzę się na instalację to nie wszystkie sterowniki sie instalują z włożeniem modemu i modem ie jest widoczny,
więc żeby używać Top Netinfo wkładam modem, podniosi sie MP ja go wyłączam i uruchamiam TNi, ale po zerwaniu połaczenia procedura się powtarza - podnosi sie Mobile Partner itd.
z komendami AT z TNi, wyłączajacymi wszystko inne oprócz modemu, próbowałem - to samo, czyli:
1) modem łaczy się z internetem pod siecia Plusgsm
2) przez jakiś czas połączenie jest stabilne,
3) próba pobrania większej porcj danych, np. bogata strona internetowa, e-mail z załacznikeim, powoduje zerwanie sie połączenia,. które jeszcze raz - dwa może się udać ale już tylko na krótą chwilę a potem MP lub TNi nie widzą modemu - znika mimo ze nadal tkwi na swoim miejscu! i pojawia się między innymi błąd 618
oczywiście restart kompa przywraca wszystko od początku ale tak czy tak nie mogę normalnie korzystać z netu z Huawei 1820 i win7 x64
ufff, jak zwykle dużo pisania ale starałem sie dokładnie opisać problem
pzdr
po zainstalowaniu dashboardu z MP nie ma siły aby włożenie modemu nie uruchamiało MB lub inicjaowało instalację MP,
jak odinstaluję MP i potem włożę modem to inicjuje się instalacja MP a jak nie zgodzę się na instalację to nie wszystkie sterowniki sie instalują z włożeniem modemu i modem ie jest widoczny,
więc żeby używać Top Netinfo wkładam modem, podniosi sie MP ja go wyłączam i uruchamiam TNi, ale po zerwaniu połaczenia procedura się powtarza - podnosi sie Mobile Partner itd.
z komendami AT z TNi, wyłączajacymi wszystko inne oprócz modemu, próbowałem - to samo, czyli:
1) modem łaczy się z internetem pod siecia Plusgsm
2) przez jakiś czas połączenie jest stabilne,
3) próba pobrania większej porcj danych, np. bogata strona internetowa, e-mail z załacznikeim, powoduje zerwanie sie połączenia,. które jeszcze raz - dwa może się udać ale już tylko na krótą chwilę a potem MP lub TNi nie widzą modemu - znika mimo ze nadal tkwi na swoim miejscu! i pojawia się między innymi błąd 618
oczywiście restart kompa przywraca wszystko od początku ale tak czy tak nie mogę normalnie korzystać z netu z Huawei 1820 i win7 x64

ufff, jak zwykle dużo pisania ale starałem sie dokładnie opisać problem
pzdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj kilka postów wcześniej co trzeba zrobić, inna opcja to wyłączenie w Menedżerze urządzeń (prawym i wyłącz).YaHooo pisze:Trzeba by wyłączyć wirtualny cd-rom
Nie pomagam na PW!
-
Marles a jak masz DASHBOARD z MobilePartnerem to jak zainstaluje Ci sie mobile partner to masz odrazu skonfigurowane polaczenie PLUSGSM ? Czy musisz recznie w aplikacji juz po instalacji ustawic parametry polaczenia PLUSGSM ??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie to będzie najlepsza opcja, bo z tego co pamiętam odinstalowanie Huawei Mobile Partner usuwa również sterowniki z systemu. Wtedy przed usunięciem softu trzeba zgrać sterowniki z katalogu w którym jest zainstalowany Mobile Partner. I zainstalować je ręcznie. Chyba, że coś mi się pokręciło i modem dalej widoczny jest w systemie.wojteks pisze:inna opcja to wyłączenie w Menedżerze urządzeń (prawym i wyłącz).
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
panowie podziwiam tych wszystkich którzy mają cierpliwość uruchamiać modem (e1820)z poziomu komputera jak za 100zł jest dostępny dobry, szybki router-tp-link mr-3220 mało tego jeszcze jest do niego alternatywne oprogramowanie-gargoyle-open-wrt, z internetu mobilnego-iplus korzystam 2,5roku i wytrzymałem tylko pół roku takiego wariantu z odpalaniem modemu na kompie, miałem wówczas modem e220 i do niego kupiłem asusa wl-500gp za prawie 300zł aby pozbyć się tej uciążliwości, ok! ktoś powie mi że jest mobilny i nie będzie się motał z routerem-ale wówczas zastosował bym modem mifi, tym bardziej że e1820 jest trochę kapryśny jeżeli idzie o zasięg i interferencję sygnału-np.e220 jest stabilniejszy z sygnałem i zakłóceniami, ale za to o wiele szybszy i sprawniejszy p.s przy połączeniu z routerem dobrze jest go ustawić w tryb pracy wyłącznie modemu-komendą at: AT^U2DIAG=0 

jareq
-
Witam! Otóż też mam problem z tym modemem i nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić ;/
Próbuję uruchomić go na win 7 x64, niestety modem nie odpowiada (diagnostyka, menadżer urządzeń). Na początku w ogóle system nie widział go jako modemu, wyłączyłam wirtualny cd-rom i zainstalowałam sterowniki ręcznie. W menadżerze urządzeń jest on normalnie widoczny, nie ma żadnych ostrzeżeń (więc teoretycznie sterowniki są w porządku). Niestety iPlus manager wciąż mówi żeby podłączyć modem ;/ top netinfo niestety też nie może się z nim skomunikować.
Na drugim kompie, gdzie mam również windowsa 7, ale 32 bitowego, wszystko zainstalowało się bezproblemowo.
Ustawienie wyłącznie w trybe modemu niczego nie zmieniło. Dashboard'a nowego nie chciałabym wgrywać ;/
Czy ktoś wie może jak to ugryźć?
Próbuję uruchomić go na win 7 x64, niestety modem nie odpowiada (diagnostyka, menadżer urządzeń). Na początku w ogóle system nie widział go jako modemu, wyłączyłam wirtualny cd-rom i zainstalowałam sterowniki ręcznie. W menadżerze urządzeń jest on normalnie widoczny, nie ma żadnych ostrzeżeń (więc teoretycznie sterowniki są w porządku). Niestety iPlus manager wciąż mówi żeby podłączyć modem ;/ top netinfo niestety też nie może się z nim skomunikować.
Na drugim kompie, gdzie mam również windowsa 7, ale 32 bitowego, wszystko zainstalowało się bezproblemowo.
Ustawienie wyłącznie w trybe modemu niczego nie zmieniło. Dashboard'a nowego nie chciałabym wgrywać ;/
Czy ktoś wie może jak to ugryźć?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zainstalować najnowsze sterowniki do Huawei wersja 4.20.12.00. Linki na forum do poszukania.Anaaa pisze:Czy ktoś wie może jak to ugryźć?
Nie pomagam na PW!
-
Niestety aktualizacja sterowników niczego nie zmieniła ;/ Problem wciąż ten sam.