Podział Neostrady 6Mb/s.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior

Podział Neostrady 6Mb/s.

Post autor: eXorcist »

Witam serdecznie.

W związku z nieudaną walką z TP i innymi usługodawcami, postanowiłem pójść na kompromis z sąsiadem i wziąć Neostradę 6Mb/s do podziału. Obecnie posiadam łącze radiowe od lokalnego dostawcy, więc mam możliwość łatwej zmiany anteny na panelową.

Domy są oddalone od siebie o ok. 30m. Antena zamocowana byłaby u mnie na budynku.
Od miejsca mocowania anteny do routera w mieszkaniu jest poprowadzone jakieś 9m kabla H-155. Z miejsca mocowania anteny nie ma żadnych przeszkód, żadnych drzew, od razu widać ścianę budynku sąsiada. Od razu mówię, że połączenie via ethernet odpada, bo byłoby to równoznaczne z przewieszką kabla przez posesją osoby, która nie zgodzi się na to.

Teraz pojawia się pytanie, jak to podzielić?
1. Planuję kupić antenę panelową o zysku 12dBi (?). Doradźcie więc proszę, jakiej firmy będzie odpowiednia. Do przebicia jest 1 ściana o grubości około 40cm.
2. Najważniejsza rzecz, dobry router ADSL z możliwością konkretnego podziału pasma. Jaki polecacie? Czy wystarczy w routerze zamontować zwykłą dookólną i będzie to działać na taką odległość z panelową u mnie na budynku?

Chciałbym się zmieścić w 300-350zł. Im mniej, tym lepiej.

Pozdrawiam. :)

Edit. Obecnie sąsiad posiada Livebox'a. Chciałbym kupić dobry router ADSL ze względu, że obawiam się stabilności LB. Niestety wiem, że najlepszym wyborem byłby jakiś lepszy router DSL i Tomato. Wszystko chciałym mieć stablilnie i mieć władzę nad pasmem.
Ostatnio zmieniony 2011-01-27, 19:26 przez eXorcist, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oliva

Re: Podział Neostrady 6Mb/s.

Post autor: oliva »

Hmmm... TP nie będzie zadowolony z tego podziału. A wynika to z umowy/regulaminu odnośnie podziału po za lokal.
eXorcist

Post autor: eXorcist »

To niech mi udostępnią łącze. Bardzo chętnie wezmę indywidualnie. Linię mam, składałem zamówienie 5 razy - BMT.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

eXorcist pisze: postanowiłem pójść na kompromis z sąsiadem i wziąć Neostradę 6Mb/s do podziału.
Jest to niezgodne z regulaminem usługi, temat zamykam.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany