Nietypowe pytanie - awaryjna komunikacja

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arytmetyk
Początkujący użytkownik forum

Nietypowe pytanie - awaryjna komunikacja

Post autor: arytmetyk »

Witam, specjalnie zarejestrowałem się aby zadać to pytanie ;)

Ostatnio słyszymy ciekawe doniesienia z Egiptu, gdzie władze wydały rozkaz wyłączenia w całym kraju dostępu do Internetu i ograniczenia łączności komórkowej, co skłoniło mnie do pewnych przemyśleń. Z tego co wyczytałem, to blokada jest dość zaawansowana i nie dotyczy tylko DNS-ów jak niektórzy piszą w różnych miejscach.

Zastanawiam się jakiej formy komunikacji alternatywnej można by używać w takim przypadku jak u nich, gdyby np. wyłączyli Internet u nas. Wiadomo, że na 99% wszelkie sieci typu EDGE/HSPA itp. nie wchodzą w grę, bo to też można łatwo zablokować.

Pozostaje jedynie:
- Sieci satelitarne (Internet, Telewizja) - (dostęp do sieci, odbieranie niezależnych informacji)
- Lokalne wifi (sieci osiedlowe, raczej mała przydatność)
- Radio analogowe odbierające na falach średnich i długich (MW, LW) (odbieranie informacji nie kontrolowanych przez władze )
- Radio CB - Możliwość uzyskania lokalnych informacji, komunikacja dwustronna
- Krótkofalówki PMR - zastosowanie takie jak zawsze, w przypadku braku łączności telefonicznej raczej dość przydatna.

czy znacie jeszcze jakieś przydatne metody "awaryjnej komunikacji" ? Co sądzicie o tych, które podałem ? Nie jestem np. pewien komunikacji satelitarnej, czy możliwości łatwego zagłuszania częstotliwości CB/PMR.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nietypowe pytanie - awaryjna komunikacja

Post autor: wojteks »

arytmetyk pisze: Nie jestem np. pewien komunikacji satelitarnej,
Nie jest łatwo ale da się wyłączyć/zagłuszyć z poziomu danego rządu.

Najwydajniejsze będzie CB w układzie bazówka/bazówka i bazówka/mobil. Trudno zagłuszyć z dnia na dzień.
PMR to zasięgi kilkusetmetrowe.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

arytmetyk pisze:- Lokalne wifi (sieci osiedlowe, raczej mała przydatność)
Mała, bo jak odetną dostęp do internetu to jak w takiej WiFi będziesz miał zapewniony dostęp do internetu.
arytmetyk pisze:- Radio analogowe odbierające na falach średnich i długich (MW, LW) (odbieranie informacji nie kontrolowanych przez władze )
Ale to rozumiem tylko do nadawania informacji nie do dostępu do internetu?
arytmetyk pisze:- Radio CB - Możliwość uzyskania lokalnych informacji, komunikacja dwustronna
Do samej komunikacji bardzo dobra rzecz :ok:
wojteks pisze:Najwydajniejsze będzie CB w układzie bazówka/bazówka i bazówka/mobil. Trudno zagłuszyć z dnia na dzień.
Ale da się.
arytmetyk pisze:- Sieci satelitarne (Internet, Telewizja)
wojteks pisze:Nie jest łatwo ale da się wyłączyć/zagłuszyć z poziomu danego rządu.
Jak napisałeś nie jest łatwo a w zasadzie to dosyć trudno.
I wydaje mi się, że do samego internetu chyba najlepsze wyjście w takiej sytuacji jak w Egipcie.
Może takie coś? http://www.ts2.pl/pl/BGAN-Traveller

Obrazek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze:Najwydajniejsze będzie CB w układzie bazówka/bazówka i bazówka/mobil. Trudno zagłuszyć z dnia na dzień.
Kumpel w wojsku w łączności jest. Mają fajne maszty przenośne i sprzęcik, którym mogą bez problemu duży obszar zakłócić. Kilkanaście czy kilkaset W jak walnie w eter to chyba i takie rozwiązanie nie wystarczy wojteks.

Tak czy inaczej jak się chce to się wszystko zakłóci. Lepiej zacząć hodować gołębie, chodź one niepewne jak się jakiś drapieżnik trafi czy pogoda nie taka.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tutaj ciekawy wykresik
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... _brak.html

Był dziś w Polsat News ciekawy raport na ten temat.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Nie jest łatwo ale da się wyłączyć/zagłuszyć z poziomu danego rządu.
Wyłączenie, jeśli właściciel satelity jest w innym kraju raczej bliskie 0, bo co prywaciarza obchodzi widzimisię rządu innego państwa. Szczególnie jeśli jeden transponder obsługuje więcej niż jeden kraj.

Zagłuszenie sygnału na ziemi jest raczej nie możliwe, ze względu na bardzo małe kąty anten. Potrzebna była by gigantyczna moc. Jedyny sposób to zagłuszenie uploadu na satelitę, poprzez wysyłanie bardzo mocnego sygnału.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Ech młodzieży....
W jedną noc można zrobić wszystko. I nie tylko w Egipcie.
Sami mamy takie doświadczenie. Wystarczy wspomnieć początek stanu wojennego Jaruzela. Choć wtedy problemu z Internetem nie było. ;)

Rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana, roz......

Ciekawe jakby dziś wyglądał monitor z takim przewijającym się banerem. :hyhy:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

al-czerniawski pisze:Ech młodzieży....
W jedną noc można zrobić wszystko.
Oczywiście, że można.
Nie tylko Ty to pamiętasz ;)
al-czerniawski pisze:Wystarczy wspomnieć początek stanu wojennego Jaruzela. Choć wtedy problemu z Internetem nie było. ;)
Wtedy było mimo pozorów łatwiej. Kanały wymiany informacji były wypracowane i nie tak łatwo było je odciąć jak teraz internet.
al-czerniawski pisze:Ciekawe jakby dziś wyglądał monitor z takim przewijającym się banerem. :hyhy:
Dobre pytanie :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:bo co prywaciarza obchodzi widzimisię rządu innego państwa.
Thuraya da się tak wyłączyć bez problemu, nawet na pewnych obszarach danego państwa.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ