Witam,
Posiadam Play Online 10 GB i modem Huawei E156G. Mam problem podczas pobierania większych plików, np. Pobieram film 500 MB, pobierze się 300 MB i dalej internet już nie pobiera. Nie rozłącza się- po prostu nie widzi już tego pliku... Jest tak jak pobieram przez przeglądarkę jak też i przez akcelerator. Pisałem o tym do nich ale odpowiedzi oczywiście nie dostałem. Co może być przyczyną? Modem? Proszę o pomoc
Wygląda na to, że tak. Była nawałnica, że Play przerywa transmisję a to był problem z modemami i to właśnie tymi.
Może wgranie nowego firmware coś pomoże.
W niektórych krajach niektóre sieci przerywają połączenie po ściągnięciu jednorazowo np. 500MB albo po przekroczeniu tej granicy na dzień mimo ze jest jeszcze soczek do wypicia.Ale jeśli to sprawa Modemu to nic prostszego jak tylko sprawdzić z innym Modemem.W sumie to kup sobie coś nowszego z HSPA.
No i bardzo dobrze
Bylem latem u makaroniarzy i tam w jednej sieci stosowali taki zabieg.
Podobno w Holandii czy Niemczech tez tak jest z kartami od resellerow.300MB i ciach.
Wiec jeśli to pewne to tym bardziej wymiana Modemu będzie dobrym rozwiązaniem.
minik971 pisze:Witam,
Posiadam Play Online 10 GB i modem Huawei E156G. Mam problem podczas pobierania większych plików, np. Pobieram film 500 MB, pobierze się 300 MB i dalej internet już nie pobiera. Nie rozłącza się- po prostu nie widzi już tego pliku... Jest tak jak pobieram przez przeglądarkę jak też i przez akcelerator. Pisałem o tym do nich ale odpowiedzi oczywiście nie dostałem. Co może być przyczyną? Modem? Proszę o pomoc
Witam,
sprawa była znana jakiś rok temu. Problem dotyczył modemów E156G i E160 i pomagał upgrade firmware ze strony Play-a. Sam tego doświadczyłem i upgrade pomógł.
minik971 pisze:Czy aktualizacja modemu jest bezpieczna, nie tracę gwarancji?
Generalnie to nie można wykluczyć tego, że coś pójdzie nie tak. Jednak jeśli wszystko zrobisz tak jak trzeba, to nie powinno nic się stać złego. Samo wgranie nowego softu nie powoduje utraty gwarancji, chyba, że wgrasz soft innego operatora, albo nie przeznaczony do Twojego modemu.
minik971 pisze:Na stronie Playa nie ma softu do E156G... Jest tylko do E156..
sprawa była znana jakiś rok temu. Problem dotyczył modemów E156G i E160 i pomagał upgrade firmware ze strony Play-a. Sam tego doświadczyłem i upgrade pomógł.
W takim razie to do czego podałeś linka to są sterowniki, a nie firmware. Niestety nie wiem gdzie się znajduje na stronie Playa firmware do modemów. Ale zawsze możesz spróbować wgrać soft ze stronki którą Ci podałem http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... =6&catid=3
Robiłem aktualizację firmware do modemu Huawei E156G parę miesięcy temu. Na szczęście przebiegła pomyślnie, a zdarzają się u mnie niespodziewane wyłączenia prądu. W takiej sytuacji w trakcie aktualizacji można uszkodzić modem. Najlepiej zapytaj się w salonie Playa czy pracownicy wykonaliby tą aktualizację.
Przejdź się do salonu Playa gdzie kupiony był ten modem wraz z umową i zapytaj się o wykonanie aktualizacji firmware przez pracowników Playa podając przyczynę niepoprawnego funkcjonowania modemu
minik971 pisze:Mam problem podczas pobierania większych plików, np. Pobieram film 500 MB, pobierze się 300 MB i dalej internet już nie pobiera. Nie rozłącza się- po prostu nie widzi już tego pliku.