problem z modemami

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
python
Specjalista bezprzewodowy-junior

problem z modemami

Post autor: python »

Witam,
posiadam cztery modemy i chciałem je odblokować. W przypadku dwóch jest ok bo jeden był chyba bez simlocka bo niby z Orange ale z zachodu i po włożeniu polskiej karty Orange zadziałał normalnie - modem to ZTE MF636, działa bdb. Drugi z którym sobie poradziłem darmowym softem z netu to Huawei z Vodafone K3565. Działa bdb. Natomiast mam problem z dwoma pozostałymi, Sierra 888 Compass i ZTE MF100. Oba z O2... licho wie czy angielksiego czy niemieckiego, Sierra chyba angielska a MF100 niemiecka bo w takich językach domyślnie się zaczęły instalować. Po uruchomieniu programu który w nich był pokazuje się informacja, że jest niewłaściwa karta sim, pojawia się nawet okienko do wprowadzenia kodu odblokowującego, nie pamiętam czy w obu przypadkach ale było coś takiego- MEP zablokowany, i poniżej - proszę podać kod specjalny. Tak wyglądało u Sierry, co było przy MF100 nie pamiętam, ale coś podobnego raczej. Otóż chodzi mi o to, że poczytałem trochę na forum i widzę, że często to nie simlock stanowi barierę do zadziałania modemu z inną kartą, a ustawienia w oprogramowaniu. Co powinienem zrobić żeby przekonać się czy te modemy mają simlocki i jak to zrobić bezpiecznie żeby im nie zaszkodzić ? Jesli można to proszę to wytłumaczyć łopatologicznie, dla kogoś kto nie ma o tym pojęcia :zdrowko:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: problem z modemami

Post autor: key »

Sprawdz przy pomocy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> czy jest prawdziwy simlock, czy tylko software blokuje.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
python

próbowałem poprzednio, ale nie bardzo kumam o co chodzi z ustawieniami w tym programie i jak to poprawnie zrobić. Co i jak ustawić i na co patrzeć żeby sprawdzić sprawę simlocka ? A może być taka informacja o odblokowaniu kodem jak tylko blokuje soft operatora ?
Awatar użytkownika
python

Top net info po ustawieniu wg instrukcji, pokazuje się przy próbie połączenia plansza z napisem - Błąd 777 The connection attempt failed because the modem (or other connecting device) on the remote computer is out of order.

Coś źle robię ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

python pisze:Coś źle robię ?
A ze zwykłym połączeniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> jest ok? Ewentualnie jakimś softem producenta.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ