Huawei E160 i brak internetu przy podłączeniu anteny zew

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
messiash19
Stały użytkownik forum

Huawei E160 i brak internetu przy podłączeniu anteny zew

Post autor: messiash19 »

Witam. Ostatnio pojawił mi się problem. Przy podłączonej antenie zewnętrznej mam połączenie z internetem ale nie mogę otwierać stron www. Wczesniej bylo wszystko ok.
Fakt ze antena od samego początku słabo się trzymała w modemie i przy poruszeniu kablem wypadała. Jeśli odepnę antenę jest wszystko ok. Czy to może być wina konektora, czy w modemie mogło się coś zepsuć. I ewentualnie gdzie to serwisowac ( okolice warszawy ), bo modem zakupiłem na allegro z Anglii.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160 i brak internetu przy podłączeniu anteny zew

Post autor: YaHooo »

messiash19 pisze:Czy to może być wina konektora, czy w modemie mogło się coś zepsuć.
Ja bym raczej obstawiał na popsute gniazdo w modemie, albo wtyczkę na kabli antenowym. Dobrze by było sprawdzić jak ta antena działa na innym modemie. Jeśli tak samo, to przyczyna leży we wtyku antenowym. Bo taka prawda, że wtyk w gnieździe powinien siedzieć stabilnie, bez jakichkolwiek luzów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
messiash19
Stały użytkownik forum

Ok dzieki za odpowiedz. Temat rozpoczalem juz w innym dziale bo to jest chyba juz sprawa anteny lub kabla. Bo bez konektora lub z samym konektorem dziala natomiast jak tylko podlacze antene pojawia sie problem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Temat rozpoczalem juz w innym dziale
Jako, że tylko ja na niego odpowiedziałem, a w tamtym nikt, to przesuwam ten drugi temat do śmietnika. Bo nie ma sensu zakładać 2-ch tematów o tym samym. Dlatego kontynuujmy ten wątek. Przeniosę go tylko do odpowiedniego działu. Aha i jeśli chcesz to dopisz tu kolejnego posta z objawami jakie napisałeś tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=327291#327291 by już był porządek na forum :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
messiash19
Stały użytkownik forum

Sam modem bez anteny - internet dziala, moc sygnalu -101dBm
Modem z podłączonym samym konektorem - internet dziala, moc sygnalu -101dBm
Modem z podlaczona antena - moc sygnalu -77dBm, ale internet dziala przez chwile, a potem
mam polaczenie, lecz niestety strony sie juz nie otwieraja.
Czy na skutek pogody lub z wyniku zużycia materialu moze nie dzialac kabel lub antena??? mam ja zaledwie niecaly rok.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Modem z podłączonym samym konektorem - internet dziala, moc sygnalu -101dBm
Tu mam taką małą uwagę, żebyś więcej tak nie robił, bo można uszkodzić sobie końcówkę mocy w modemie.
messiash19 pisze:Czy na skutek pogody lub z wyniku zużycia materialu moze nie dzialac kabel lub antena???
Co do anteny to jeśli nie zawilgotniała, co spowoduje zaśniedzenie bądź całkowitą korozję to nic takiego nie powinno mieć miejsca. Jeśli chodzi o kabel, to jak najbardziej. Przez ten czas był poddany działaniu deszczu, promieni słonecznych. Więc możliwe jest, że po prostu zbutwiał. Ja bym na początku sprawdził, czy antena jest szczelna (jeśli nie to bym ją rozebrał i sprawdził jak się ma sprawa w środku) oraz jaki jest stan kabla, ze szczególnym uwzględnieniem szczelności oraz stanu zarobienia wtyków.
messiash19
Stały użytkownik forum

Antenę rozkręciłem, ale było tam wszystko ok. Nie wiem, porobiłem coś z końcówkami kabli
po dociskałem wszystko, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wszystko chodzi bez problemu. Może gdzieś coś nie łączyło.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Może gdzieś coś nie łączyło.
Czyli to pewnie była wina końcówek kabli.
ODPOWIEDZ