Dylemat przy wyborze modemu do laptopa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gutektm
Początkujący użytkownik forum

Dylemat przy wyborze modemu do laptopa

Post autor: gutektm »

Witam Forumowiczów.
W chwili obecnej użytkuję ZTE MF 330 z Orange Free i jestem raczej zadowolony - nie zrywa połączeń, nie ma też problemów z zasięgiem, jednak to jest już starszy model i nie oferuje pełnej przepustowości. Muszę teraz zakupić modem do drugiego komputera i chciałbym wykorzystać fakt mieszkania w zasięgu HSDPA. I tu pojawia się problem, przeglądając oferty w internecie mocno się pogubiłem, jak zdążyłem zauważyć jest spore zamieszanie z obsługą przepustowości 7,2 przez poszczególne modele, wielką niewiadomą jest też dla mnie jakość urządzeń oferowanych przez poszczególnych producentów. Ceny są zbliżone (przynajmniej na allegro) i naprawdę nie wiem co wybrać.
Modem musi spełniać następujące warunki:
- HSDPA 7,2/2
- PCMCI lub ExpressCard + przejściówka
- Stabilność i czułość nie gorsza od obecnie posiadanego
- mile widziane gniazdo anteny zew.
- jak najlepsza jakość i trwałość
- cena jak najniższa :D
Co do drugiego punktu - nie wiem czy jest sens bawić się w przejściówki, jednak z drugiej strony istnieje możliwość, że w niedługim czasie wymienię laptopa na nowy model, a w nich PCMCI nie ma.
Osobnym tematem jest kwestia wyboru producenta. Czy lepiej kupić droższą i z krótszą gwarancją Sierrę AirCard 880 PCMCIA czy może Optiona GtMAX HSDPA 7,2 lub Huawei'a E630 HSDPA7.2.
decyzję muszę podjąć w miarę szybko i nie starczy mi czasu na samodzielne zgłębienie tematu więc zdaję się na waszą wiedzę.
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Dylemat przy wyborze modemu do laptopa

Post autor: marens »

gutektm pisze:ZTE MF 330 z Orange Free i jestem raczej zadowolony - nie zrywa połączeń, nie ma też problemów z zasięgiem
Ten modem nie miał zbyt dobrych opinii, tak samo jak firma ZTE.

Huawei E630 ma tylko HSDPA (7,2Mbps/384kbts).
Swojego czasu był to nawet dobry modem.

Sierra AirCard 880 ma HSPA (7,2/2.0).
Mogę ją spokojnie polecić, bardzo dobry modem.
Nie można się do niego o nic przyczepić.

Option GT Max podobnie jak Sierra godny uwagi.
Jego ogromną zaletą jest wersja SLIM, która praktycznie nie wystaje z gniazda PCMCIA.
Kupując na Allegro trzeba uważać aby nie kupić starszej wersji HSDPA 1,8/384
Zdecydowana większość sprzedawanych to 7,2/384, najlepiej jest polować na wersję HSPA 7,2/2,0 (GX0301).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gutektm pisze:jednak z drugiej strony istnieje możliwość, że w niedługim czasie wymienię laptopa na nowy model, a w nich PCMCI nie ma.
EC też często nie ma więc aż tak daleko w przyszłość nie wybiegaj albo kup na USB.
Nie pomagam na PW!
gutektm

marens pisze: Ten modem nie miał zbyt dobrych opinii, tak samo jak firma ZTE.
Może trafiła mi się dobra sztuka, albo też nie potrafię wychwycić jego wad
marens pisze: Sierra AirCard 880 ma HSPA (7,2/2.0).
Mogę ją spokojnie polecić, bardzo dobry modem.
Nie można się do niego o nic przyczepić.
Tak też czułem, tylko wychodzi 2x drożej niż pozostałe i zastanawiam się czy naprawdę warto dopłacić :/
marens pisze: Option GT Max podobnie jak Sierra godny uwagi.
Zdecydowana większość sprzedawanych to 7,2/384, najlepiej jest polować na wersję HSPA 7,2/2,0 (GX0301).
Za to masz :zdrowko: na bank bym się naciął.

Jest jeszcze jedna sprawa - mam Starą antenę do Optiona GT EDGE (barzdo, źle go wspominam swoją drogą) - czy będzie pasować Do GT Max'a ? W sumie nie jest mi potrzebna bardzo, ale zawsze lepiej mieć.

A może są jeszcze jakieś inne modemy, których nie wymieniłem w kwocie tak ~150 PLN warte uwagi. Z góry uprzedzam USB odpadają - miałem do czynienie z kilkoma przy komputerach stacjonarnych i nie chcę ich znać.
gutektm

Trochę czasu upłynęło ale myślę, że warto zakończyć jakoś ten temat.
Kupiłem w końcu Globetrotter'a GT MAX HSUPA GX0301 7,2/2,0. Wersja fabrycznie bez simlock'a.
Czy zakup się opłacił nie wiem. Testy prędkości łącza wypadają gorzej - poprzednio na ZTE MF330 miałem `~2Mbit/200kbit teraz speedtest pokazuje ~1Mbit/64kbit. Zmniejszyły się za to pingi z ponad 160ms na ~100ms.
Co ciekawe subiektywne wrażenie mam takie, że strony otwierają się szybciej.
Nie bardzo mam teraz czas, żeby się zająć wyjaśnieniem co jest nie tak, ale myślę, ze jeszcze kilka tematów na tym forum założę :roll:
ODPOWIEDZ