YAGI XP z BestPartner

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

YAGI XP z BestPartner

Post autor: marioking »

Dotarla do mnie wkoncu antenka, niestety poki co wielkie nic. Podlaczona, wycelowana w bts-a i totalne nic. Celuje w bts-a z orange w duczkach odleglego gdzies o 1,7km. Antena znajduje sie na parterze, wokol las. Wymuszanie w oprogramowaniu 3g, i jak bylo ok -100dbi tak dalej jest. Nie bardzo wiem co ja tu moge poprobowac. Mam celowac w bts-a z ustawieniem polaryzacji poziomej?

Referuje do antenki Yaga XP z BestPartner
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
instrukcja
http://www.bestpartner.pl/download/inst ... l-yagi.pdf

EDIT:
Z tego co ja bym powiedzial jakby tej antney w ogole nie bylo. Bo nawet lezac na parapaecie cos chyba powinna wzmocnic?

EDIt2:
Tak wyglada zlacze i podlaczenie(na fotce).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: YAGI XP z BestPartner

Post autor: YaHooo »

marioking pisze:Z tego co ja bym powiedzial jakby tej antney w ogole nie bylo. Bo nawet lezac na parapaecie cos chyba powinna wzmocnic?
Powinna wzmocnić, a przy wycelowaniu pomiędzy BTS'y nie powinieneś mieć zasięgu. Ja bym sprawdził czy wtyk włożony jest ok. Bo wygląda na to, że nie jest odłączona antena wewnętrzna w modemie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marioking

Moze ktos zmierzyc ile realnie tego wtyku smb wchodzi do zlacza w mm?. Jak widac ze 2mm jeszcze mozna by dopchnac ale nie bardzo chce isc wiecej.
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 22:03 przez marioking, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marioking pisze: ile realnie tego wtyku smb wchodzi do zlacza w mm?
Od kiedy modemy Huawei maja złącze SMB?
Nie pomagam na PW!
marioking

wojteks pisze:
marioking pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Od kiedy modemy Huawei maja złącze SMB?
Wedlug nich smb = crc9. Zreszta nie tylko wedlug nich, na dipol maja podobnie "Konektor wtyk FME na CRC9 (SMB)"

EDIT
Tak po glebszych studiach, jak mam ustawione "preferowane 3g" to modem lapie edge tak jak bez anteny podlaczonej. Natomiast po przestawieniu na "3g" jednak chyba antene wykrywa. Zmylilo mnie ze na ustawieniu z grubsza anteny na bts jak sobie lezy glownnie na parapecie, mialem taki sam wynik jak na antence wewnetrznej modemu. Natomiast po wykreceniu anteny totalnie na wskros przestaje rejestrowac jakikolwiek zasieg. Cos mnie troche zasmuca, bo na co ja tu moge liczyc jak antenka znajdzie sie po drugiej stronie okna z 1,5m wyzej :( Wkoncu z antena 15dbi to sie spodziewalem ze juz w tych warunkach sie cos zauwazy. Czyzby ta antena byla az tak slaba? Czy ja po prostu cos knoce?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-12, 13:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-12, 13:30 przez marioking, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marioking pisze:Czyzby ta antena byla az tak slaba? Czy ja po prostu cos knoce?
No piszesz, że masz 1.5km do nodeB to nie jest jakaś odległość wielka i moim zdaniem powinieneś mieć bardzo dobry zasięg z antenę 15dBi. Masz możliwość sprawdzenia jak działa antena bliżej nodeB?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marioking

Nie bardzo, komp stacjonarny.

Nie mialem dzis czasu na probe instalacji na zewnatrza, ale tak kombinujac na parapecie udalo mi sie uzyskac -97dbi. Niestety nie dalo sie polaczyc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marioking pisze:Nie bardzo, komp stacjonarny.
Szkoda, to by mogło nieco powiedzieć.
marioking pisze:ale tak kombinujac na parapecie udalo mi sie uzyskac -97dbi. Niestety nie dalo sie polaczyc.
Być może to w Twoim przypadku jest za słaby zasięg aby modem mógł się połączyć.
marioking

YaHooo pisze: Być może to w Twoim przypadku jest za słaby zasięg aby modem mógł się połączyć.
Wkoncu po to kupilem antene.

Dobrze ze dzis ladna pogoda, dwie godziny bujalem sie za oknem. Najwieksza ironia ze nawet nie udalo mi sie osiagnac ponownie owych -97dbi co mialem przy antenie lezacej na parapecie.
No nic, dobrze ze chociaz monza odeslac.

EDIT ~21
Modem bez anteny wlasnie mial pierwszy odnotowany przeblysk i zarejestrowal sie do nadajnika wcdma/hdspa. Oczywiscie polaczyc sie nie dalo ale tym bardziej dla mnie niepojete ze antena kierunkowa nie pomogla.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marioking pisze:Wkoncu po to kupilem antene.
Ale czasem nawet z anteną sygnał jest za słaby.
marioking pisze:Oczywiscie polaczyc sie nie dalo ale tym bardziej dla mnie niepojete ze antena kierunkowa nie pomogla.
Ja bym stawiał na problem z anteną.
marioking

Osobiscie tez wydaje mi sie co najmniej za slaba jak na te deklarowane 15dbi, czy cene jaka za to krzycza. Prawde mowiac nie wyglada tez na nowke, jak sie dokladniej pzyjrzec. Na tubie sa pewne otarcia, mocowanie tez ma szczerbe czy dwie. Wiec kto wie czy ta antenka juz nie odbyla paru kursow do klientow ktozy byli z niej niezadowoleni. Nie powiem po tych ochach jaki to bestpartner jest "the best", jestem lekko mowiac rozczarowany. Bo w koncu nawet mimo ze moge odeslac to mi przyjdzie poniesc koszty transportu, mimo ze to wyglada na felerna antene. Ale nie znam sie na tyle na tym by to wyrokowac, ani nie stac mnie na zabawy w przesylki w ta i nazat.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marioking pisze:Osobiscie tez wydaje mi sie co najmniej za slaba jak na te deklarowane 15dbi, czy cene jaka za to krzycza. Prawde mowiac nie wyglada tez na nowke, jak sie dokladniej pzyjrzec.
To odsyłaj ją z zaznaczeniem tego w jakim stanie była i już ;)
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Kolego odsyłaj odsyłaj, albo źle wtyczkę poskładali albo antena lewa, nie denerwuj się tylko odsyłaj. Jeżeli się da to zwrot pieniędzy i weź panel Cybertechu - te same pieniądze.

Co do odległości to ja mam podobnie też ok (1,5-2,3 km) i też się użeram. Generalnie Net dział kiedy jest 99dB powyżej już nie, łączy ale nie otworzysz żadnej strony.
ODPOWIEDZ