Jaka antena UMTS 900 HSPA+ ? (kilkanaście km od nadajnika)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ouzoooo
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena UMTS 900 HSPA+ ? (kilkanaście km od nadajnika)

Post autor: ouzoooo »

Witajcie,
Potrzebuję internetu "na działkę" na lato, ok. 60 dni w roku - teoretyczny zasięg Play jest - mapka poniżej:
[ciach]

EDIT: OK, nie wiedziałem że zamieszczanie mapek jest zabronione. Zatem:

Województwo Warmińsko-Mazurskie, gmina Łukta.
Chodzi mi o oszacowanie możliwości "złapania" internetu z nadajnika Playa znajdującego się w Morągu, 15 kilometrów od domu. Według mapki zasięgu na playmobile.pl zasięg niby jest - fioletowa plama pokrywająca się kształtem z jeziorem Morąg, blisko którego stoi dom.

Dom znajduje się na północ od miejscowości Łukta , w okolicach napisu Ramoty, w obszarze fioletowego tła oznaczającego zasięg UMTS 900 HSPA+ na zewnątrz budynków.

Jaką antenę testować przy tej odległości? Jest sens? W Łukcie są maszty Orange i Plusa, niestety tylko EDGE, działające bardzo kiepsko. Jakby udało się złapać Playa z Morąga - byłoby super :)

Dzięki z góry za pomocne wskazówki :)

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-03-22, 00:11 ]
Na forum nie zamieszczamy mapek operatorów.
Ostatnio zmieniony 2011-03-22, 00:10 przez ouzoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaka antena UMTS 900 HSPA+ ? (kilkanaście km od nadajnika)

Post autor: ja.michal »

Po pierwsze musisz mieć modem z UMTS na 900 MHz, np. E173u-2 (ten od Playa).

Teoretycznie teren otwarty i zasięg szczątkowy mapka pokazuje. Można coś kombinować z anteną, ale stacja bazowa na 900 MHz jest od strony północnej Morąga. Może być problem chodź miasto pokrywa głównie 2100 MHz. Jeśli masz te 100 zł na antenę z kablem + konektor i czas to można próbować.

Jak już to do tej zabawy ATK 20.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

Trudno powiedzieć jak to będzie, musisz sam to sprawdzić lub poprosić kogoś kto ma internet w play. Powiem Ci ,że z tydzień temu byłem z modemem Play w okolicach Bramki i tam już było kiepsko złapać zasięg ale znowu w Zawrotach zasięg był ale nie za fajnie to wyglądało. A u Ciebie z tym zasięgiem to widzę jakieś prześwity są tylko :) cóż musisz próbować.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Co do zasięgu Playa to zasięg na 2100MHz z doświadczenia mojego wynika, że jest on dobrze oznaczony, zasięg może być nawet w miejscu gdzie zasięg na mapce się skończył ale co do UMTS 900 to nie sugerowałbym się tak tymi mapkami bo znajomy korzysta z UMTS 900 ale musiał kupić antenę bo zwyczajnie zasięgu nie było bez niej (a z mapy wynikało że zasięg UMTS 900 będzie całkiem dobry).

Ja chętnie bym osobiście sprawdził jak działa UMTS 900 - czy faktycznie zasięg jest rewolucją w porównaniu do UMTS 2100.
Ostatnio zmieniony 2011-03-22, 14:25 przez Maciek764, łącznie zmieniany 2 razy.
ouzoooo

ja.michal pisze:Po pierwsze musisz mieć modem z UMTS na 900 MHz, np. E173u-2 (ten od Playa).
Dziękuję wszystkim za wskazówki :)
Modem mam Huawei E160 - ze specyfikacji wynika, że obsługuje UMTS 900. Dobrze rozumiem?

W Wielkanoc odbędzie się chrzest bojowy nowej antenki na dachu domu - i zobaczymy na ile prawdziwe są mapki Playa :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ouzoooo pisze:Modem mam Huawei E160 - ze specyfikacji wynika, że obsługuje UMTS 900
Nieprawda - obsługuje GSM900 jedynie.
Marcin87
Stały użytkownik forum

Post autor: Marcin87 »

Jaką antenę polecalibyście do UMTS 900 w Play dla miejscowości Iłowo,pow.sępoleński,woj.Kuj-Pom ? według mapy zasięgu Play Online nie ma tam zasięgu.Czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> da radę odebrać UMTS 900 z odległego o 10 km Sępólna Krajeńskiego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Marcin87 pisze:Jaką antenę polecalibyście do UMTS 900
Taką samą jak do GSM900 czyli http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm i do tego odpowiedni konektor.
Nie pomagam na PW!
Marcin87
Stały użytkownik forum

Post autor: Marcin87 »

ok a czy w tej lokalizacji co podałem wyżej jest możliwość odbioru internetu Play bo nie chciałbym wyrzucać kasy w błoto.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Marcin87 kup startówkę (Play On Line na kartę) i potestuj. Szklana kula nam się stłukła i nie mozemy teraz wywrózyć. A na serio: nikt ci nie powie bo to jest sprawa na którą nie da się odpowiedzieć zgodnie z prawdą. Mozemy sobie tylko strzelać. Niby Play lubi zagiąć rzeczywistość i działać tam gdzie niezbyt ma prawo działać ale dla własnej pewności sprawdź.
zimplusowany

Post autor: zimplusowany »

Maciek764 pisze:Ja chętnie bym osobiście sprawdził jak działa UMTS 900 - czy faktycznie zasięg jest rewolucją w porównaniu do UMTS 2100.
Dziś postanowiłem sprawdzić, czy złapię zasięg Play UMTS 900 w odległości 18 km od stacji bazowej (BTS Lipówki k/Pilawy, mazowieckie). Według mapy zasięgu na stronie playmobile, powinienem łapać na zewnątrz budynku resztki sygnału. Testowy modem to Huawei e169:
1. bez anteny zewnętrznej (modem wewnątrz budynku) - brak zasięgu;
2. antena dookólna (bacik z magnetyczną podstawką, bodaj 11dBi) wystawiona na parapet - pojawił się minimalny zasięg;
3. antena kierunkowa tego typu (ustawiona na stację GSM900 Plusa, ale kierunek na Play podobny) - zasięg podniósł się do dwóch kresek w aplikacji Mobile Partner (siła sygnału ok 23%).

Niestety, nie miałem zasilonej karty Play i nie mogłem zweryfikować możliwości/szybkości połączenia. Za parę dni postaram się to posprawdzać, ale i tak jestem zaskoczony widocznością stacji oddalonej od miejsca testów o prawie 18 km. Nie wiem, czy wszystkie 900-tki Play'a tak sieją, ale jeśli tak i można się jeszcze dostać do sieci, to jest to naprawdę spory krok na przód jeśli chodzi o 3g na terenach wiejskich.
Modem

Post autor: Modem »

Te 18 km to chyba po ulicach mierzone czy jednak w Lini powietrznej ?
Napisz proszę o jaka miejscowość dokładnie chodzi ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zimplusowany pisze:Nie wiem, czy wszystkie 900-tki Play'a tak sieją
Wiele stacji "sieje" słabiej od 2100.
Obrazek - kilka km od stacji;
Obrazek - pod stacją.
Minimalna przewaga 900 uwidacznia się jedynie wewnątrz budynków.

Panowie technicy i planiści P4 po prostu wymiękają tam, gdzie trzeba trochę pogłówkować, by dobrze sieć skonfigurować...
zimplusowany

Modem pisze:Te 18 km to chyba po ulicach mierzone czy jednak w Lini powietrznej ?
To jest odległość wymierzona w linii prostej przy użyciu miarki na mapie bts.
Mapka poglądowa: http://img863.imageshack.us/i/mapka1.jpg/

Wkrótce mam zamiar przetestować też na panelu 15dBi. Może akurat tą stację odpalała jakaś dobra ekipa techników.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

zimplusowany pisze:To jest odległość wymierzona w linii prostej przy użyciu miarki na mapie bts

po co się męczyć http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.03769 ... 70312/z/12 prawy klik na BTS-e i masz odległość, gdyby nie ten las po drodze zapewne było by lepiej
z tym ze mogłeś złapać 10km Play » UMTS900 (MIN4401)
Mienia 196
Modem

Post autor: Modem »

zimplusowany pisze:
Modem pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To jest odległość wymierzona w linii prostej przy użyciu miarki na mapie bts.
Mapka poglądowa: http://img863.imageshack.us/i/mapka1.jpg/

Wkrótce mam zamiar przetestować też na panelu 15dBi. Może akurat tą stację odpalała jakaś dobra ekipa techników.
Czy chodzi o okolice miejscowości Pogorzel 05-332 ?
Jaka Antenę Panel chcesz wypróbować na 900MHz ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-27, 19:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 18:30 przez Modem, łącznie zmieniany 1 raz.
zimplusowany

Modem pisze:Czy chodzi o okolice miejscowości Pogorzel 05-332 ?
Okolice Pogorzeli, na granicy zasięgu.
Modem pisze:Jaka Antenę Panel chcesz wypróbować na 900MHz ?
Nie, chcę sprawdzić panelem zasięg na UMTS 2100 z innej stacji, bo kręcili chyba anteny w Mińsku i według mapy mam bliżej do granicy sygnału.

A dziś właśnie sprawdzałem możliwości połączenia na UMTS 900. Ciekawa sprawa, na mocniejszej antenie kierunkowej typu ATK 20/850-960 MHz, mimo, że sygnał był mocniejszy, nie mogłem się połączyć. Wystawiłem więc bez przekonania dookólną na parapet (bacik na magnesie) i taki był efekt...

http://www.speedtest.net/result/1310437637.png

Sprawdzałem jeszcze parę razy z podobnym rezultatem i to jak widać w godzinach sporego ruchu w sieci. Przypomnę tylko, że stacja bazowa oddalona w linii prostej od punktu testowego o 17,6 km (Lipówki k/Garwolina).
zimplusowany

Odświeżam wątek o garść kilku nowych informacji. Znam już przyczynę braku możliwości nawiązania połączenia na antenie ATK. Miałem na niej mocniejszy sygnał niż na parapetowym bacie, a mimo tego nie mogłem nawiązać połączenia. Przyczyna była prozaiczna: nie był to sygnał z tej samej stacji bazowej. Jak już pisałem, na bacie łapię sygnał Play UMTS 900 z miejscowości Lipówki. Po sprawdzeniu za pomocą top netinfo okazało się, że na antenie kierunkowej ATK łapię sygnał z... Górzna na Mazowszu tj. ze stacji oddalonej w linii prostej o blisko 34 kilometry. Nic dziwnego, że nie mogłem się zalogować do sieci. Mała korekta ustawienia anteny i piszę właśnie przez stację Lipówki. Połączenie bardzo stabilne o następujących parametrach:
http://www.speedtest.net/result/1316407378.png

Jak na prawie 18 km pomiędzy stacją, a moją anteną to wygląda to i działa zupełnie przyzwoicie.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

oddalonej w linii prostej o blisko 34 kilometry
Niezły parasol musi mieć ten BTS :]
ouzoooo

Witajcie,
Odświeżę swój wątek - byłem (jestem właśnie ;)) na działce. Notebook, karta SIM Play Online, modem Huawei E160X (zgodnie ze specyfikacją jednak obsługuje UMTS900) bez anteny zewnętrznej.

Na piętrze domu w oknie E160 złapał szczątkowy sygnał Playa - poniżej log z TopNetInfo:

[CID: 46113, 3 - W (zachód), LAC: 46]
Moc: -111dBm, 3%, CSQ 1= 2011.08.15 11:43:08, Play: UMTS, IP: 188.33.195.82
Moc: -110dBm, 1%, CSQ 1= 2011.08.15 11:41:55, Play: HSDPA, IP: 188.33.195.82
Moc: -113dBm, 0%, CSQ 0= 2011.08.18 14:19:32, Play: brak danych, IP: 109.243.45.114
[CID: 53286, 6 - W (zachód), LAC: 41014]
Moc: -109dBm, 6%, CSQ 2= 2011.08.15 12:53:28, Nie zalogowano: UMTS, IP: 0.0.0.0
Moc: -113dBm, 0%, CSQ 0= 2011.08.18 14:15:18, Nie zalogowano: UMTS, IP: 0.0.0.
[CID: 53283, 3 - W (zachód), LAC: 41014]
Moc: -113dBm, 0%, CSQ 0= 2011.08.18 13:31:47, Nie zalogowano: UMTS, IP: 0.0.0.0
Moc: -110dBm, 1%, CSQ 1= 2011.08.18 13:30:45, Nie zalogowano: UMTS, IP: 0.0.0.0

Być może zadam głupie pytanie - nie znam się: Czy na podstawie powyższych danych można ustalić do którego nadajnika, w której miejscowości udało mi się zalogować? Czy jest to w końcu UMTS900 czy np. 1800?
Czy jest sens kupować zewnętrzną antenę? Połączenie obecnie udaje nawiązać się na max 2-3 minuty, raz powiodła się próba załadowania joemonster.org ;) - czyli nadajnik pozwala się zalogować modemowi mimo szczątkowego sygnału i odległości.
Dzięki wszystkim z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jeśli masz TopNetInfo, klikasz w programie prawym klawiszem myszy i wybierasz "Lista BTS-ów (xls). Następnie wpisujesz w okienko interesujące Cię numery CID (bez ostatniej cyfry) i pokaże Ci lokalizację nadajnika jeśli jest to 2100.

A czy jest sens kupować antenę? Przy tym zasięgu jest to wręcz konieczne.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ouzoooo

Może jestem ciemny... ale naprawdę po wyszukaniu podanych dwa posty wyżej wartości CID i LAC nie znalazłem nic co by pasowało do mojej lokalizacji i operatora (Play)... Pomoże ktoś? Te BTSy są UMTS900 czy 2100? Dzięki wielkie.

Przy okazji - co sądzicie o takiej antenie? http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... fme-z.html
Markadiusz

Post autor: Markadiusz »

ouzoooo:
Pomocna jest strona btsearch.pl Proszę:
1) http://btsearch.pl/szukaj.php?search=46 ... 4&mode=adv
Przekaźnik PLAY UMTS 2100 MHz Olsztyn, ul. Bałtycka 37A
2) http://btsearch.pl/szukaj.php?search=53 ... 1&mode=adv
Przekaźnik Plus (do Plusa nie masz dostępu z PLAY ONLINE) UMTS 2100 MHz Olsztyn, ul. Przepiórcza
3) http://www.btsearch.pl/szukaj.php?searc ... 1&mode=adv
Powtórzenie z punktu 2.
Co do anteny (z innego wątku, sam o nią pytałem):
wojteks pisze:Skoro ATK20 z Dipola ma deklarowany zysk 16.5dB przy 20 elementach to 16 elementowa antena może mieć z 12-15dB.
ezaq

Post autor: ezaq »

Markadiusz pisze:Pomocna jest strona btsearch.pl Proszę:
1) http://btsearch.pl/szukaj.php?search=46 ... 4&mode=adv
Przekaźnik PLAY UMTS 2100 MHz Olsztyn, ul. Bałtycka 37A
Strona jest pomocna, o ile umie się z niej korzystać ;-) Podana przez Ciebie stacja ma sektory 4-5, a kolega ouzoooo: zalogował sie do stacji o sektorach 1-3 (konkretnie do 3), a tej jeszcze w bazie BTSearch nie ma.

Stacje Plusa się zgadzają, ale w tym przypadku nas nie interesują, ponieważ Play Online nie działa w roamingu.
ouzoooo

Dzięki wszystkim :) BTS Playa do którego udało mi się zalogować jest albo w Morągu albo w Małdytach - tylko z okna wychodzącego na tą stronę udało się złapać sygnał. Maszt w Małdytach widzę z okna mimo ponad 20 km odległości. Więc to chyba ten. Kierunek Morąg jest za drzewami.
Dom jest w okolicach Łukty, na wzniesieniu.

Szkoda że po numerach LAC i CID BTSów nie da się jeszcze jednoznacznie , zidentyfikować masztu... No nic, przyjmuję że jeżeli łapię sygnał z masztu w Morągu (ok. 17 km) lub Małdytów (ok. 23 km, ale widoczność optyczna) - to musi być UMTS900, na 2100 to już za duża odległość.
Dobrze myślę?
ezaq

ouzoooo pisze:Szkoda że po numerach LAC i CID BTSów nie da się jeszcze jednoznacznie , zidentyfikować masztu...
W przypadku Aero2 i 2G Plusa w większości przypadków znajomość numeru CID pozwala na określenie lokalizacji, ponieważ numer ten jest taki sam jak IdStation z wykazu pozwoleń. Choć oczywiście zdarzają sie nieliczne wyjątki.

Sektor nr 3, którego łapiesz, sugeruje, że stacji powinieneś szukać mniej więcej między wschodem, a południem.
ouzoooo

ezaq pisze: Sektor nr 3, którego łapiesz, sugeruje, że stacji powinieneś szukać mniej więcej między wschodem, a południem.
Między ogólnie pojętym wschodem a południem od Łukty mam tylko Olsztyn - innych BTSów Playa UMTS po prostu nie ma. Dodatkowo Olsztyn jest 20 km w linii prostej, za wysokimi lasami i wzniesieniami, z okna na Olsztyn modem nie łapie kompletnie nic.
Za to z okna na północ - lekki północny zachód od Łukty można złapać szczątki sygnału, których logi wkleiłem wyżej.
Może bałagan w numeracji BTSów jest gorszy niż myślałem? :)
Markadiusz

Post autor: Markadiusz »

ezaq pisze:Strona jest pomocna, o ile umie się z niej korzystać ;-)
Przepraszam, spieszyłem się i nie chciało mi się dokładnie wszystkiego sprawdzać, więc możliwe, że podałem coś błednego.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
ezaq

ouzoooo, dziwne, bo w teorii to najprawdopodobniej jest Olsztyn. Tylko te odległości są duże, a na dodatek te przeszkody. Istnieje jeszcze możliwość, że masz sygnał odbity, dlatego łapiesz go z nieco innego kierunku. Albo po prostu pojawiła się nowa stacja, której pozwolenia jeszcze nie ma w wykazie UKE. Ale w to raczej wątpię. Ja się poddaję, bo do końca tygodnia mam dostęp do netu tylko w telefonie i ciężko tak cokolwiek sprawdzić, zwłaszcza na mapie ;-)

Markadiusz, pomyłki się zdarzają każdemu. Mi sporadycznie też się błąd wkradnie do danych, które wysyłam do BTSearch.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

UMTS 900 PLAY 25 km od nadajnika

Post autor: Linuxiarz »

Witam. Ja polecam antenę kierunkową ATK-20 z Dipola, jej zaletą jest duży zysk ok. 16,5 dBi po prostu łapie zasięg z daleka bardzo daleka. Do nie dawna mogłem pomarzyć o jakimś szybkim internecie typu 4G zawsze miałem tylko 2G na gołym E173u-2 aż do dziś, umieściłem ATK-20 +10 m kabla na rurce 8,5 m wzwyż (mogę i 11 m ale musiałbym wiercić sufit w pokoju by prosto na dach wywalić ją) kręciłem anteną i mierzyłem siłe sygnału aż natrafiłem na UMTS 900 PLAY miałem włączone wymuszanie tego pasma, z początku myślałem że łapię z Rawy Mazowieckiej 9 km od najbliższego nadajnika, niestety się myliłem bo CID F081 to nadajnik który sieje z Nowego Miasta nad Pilicą według BTSearch czyli 25 km od mojej wsi Ossa.
Obrazek
Ważne by tego typu antena była jak najwyżej szczebelkami pionowo, wtedy uzyskamy niezły zasięg. Takie prędkości mam dziś od 21:00. Zasięg mierzyłem wpisując do terminala gammu monitor 1, kto ma Linuxa ten wie o co biega. Fakt w dzień UMTS 900 PLAY raz złapie raz nie, ale już od godziny 21:00 do rana zasięg jest stabilny i prędkości powyżej 1 Mb/s. Ja ten internet Play Online testowałem z limitem 1 Mb/s w POnk. Gdybym wykupił 4 Mb/s predkości były by może wyższe niż teraz. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ