A teraz do rzeczy, kwestia wprowadzająca:
Od 1,5 roku jestem użytkownikiem playa na stancji w Poznaniu (mogę podać nawet ulicę, piekary). Jest to blisko centrum i muszę powiedzieć, że sygnał jest do czterech liter.... Już na samym początku musiałem kupować antene (aczkolwiek wtedy miałem o tym 0 pojęcie, że mogłem na forach typu tego zapytać się.... Teraz nie wiem, czy nie mam za słabej). Do wczoraj (dosłownie) logowałem się do sieci poprzez programik playa, który pokazywał mi przeważnie (aż do podtrzymywania jakiegoś połączenia, np. w grze, bo wtedy sygnał spadał do 0% według programu) 94% sygnału. Top netinfo pokazuje mi około 50% sygnału, co dla mnie jest bardziej wiarygodne widząc działanie internetu. Aczkolwiek teraz się zastanawiam, czy nie wybrałem za słabej anteny.
22 Marca przedłużyłem z playem umowę i zamiast 1 mb powinienem miec 4... właśnie powinienem. O ile przy 1 mb nie narzekałem na nic, bo miałem gdzieś w 60% prędkości z 1 mb (w domu rodzinnym mam stałe to wiem jaka max prędkość itp.) to teraz przy teoretycznych 4 MB czuje się jakbym był dalej na 1 mb (prędkości pobierania 50 kb/s , w szczytach 80). Nie wiem od czego to jest zależne, aczkolwiek uważam że skoro powiększyłem 4 krotnie szybkość to powinna ona teoretycznie tyle wzrosnąć (mam zamiar jeszcze zadzwonić im do biura klienta, żeby się zapytać czy na 100% aktywowali mi większą prędkość). Aktualny modem jaki posiadam to: Huawei E156G i mam go od początku zabawy z playem. Pani co przedłużała mi umowę, powiedziała że nowy modem nic w tej kwestii nie pomoże...
Teraz kwestia anteny: Posiadam ją również od początku. Kupowałem w sklepie specjalizującym się w antenach w Poznaniu na murawskiej. Podaje jej specyfikacje:
Antena jednokierunkowa ATK-LOG
GMS/DCS/UMTS/HSDPA
+ 5m przewodu RF-5
z gniazdem FME
Zakres częstotliwości pracy: 800-2100 MHz
Zysk: do 9 dBi
Polaryzacja: H/V
Reszta danych to szerokość wiązki, współczynnik fali stojącej, impedancja wyjściowa/ wejściowa i masa. Jeżeli któreś z tych danych jest potrzebne to proszę powiedzieć, a podam.
I otóż się zastanawiam, czy mocniejsza antena załatwiłaby moje problemy? Bo teoretycznie według top netinfo mój sygnał to 50 % około...
Podaje dane z top_netinfo (podstawowa konfiguracja programu):
Parametry połączenia:
Play: HSDPA / UMTS czasami
Modem: HUAWEI mobile connect
Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 30347, 7 - N NE (pn - ws), LAC 31
Najbardziej irytuje mnie fakt, że w centrum Poznania i mam takie problemy...

Jeszcze w kwestii kabla, otóż do samego modemu Huwaei mam kabel usb od modemu do komputera gdzieś z 3 metry. Modem jest podczepiony na szczycie przy oknie. Do tego modemu poprowadzony jest kabel 5 metrowy za okno do anteny, i okno go zaciska (nie wiem czy to prowidłowo... nigdy nie miałem narzędzi, do wywiercenia otworu dla kabla).
Jakie powinienem poczynić kroki, żeby mieć a raczej odczuć chociaż w przybliżeniu te 4 mb wynikające z przedłużenia umowy?
Przepraszam za taki długi post i za ewentualny zły dział (bo w końcu kwestia nie tyczy się tylko anteny). Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.