Antena - czy wystarczająca

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
c0pyname
Użytkownik forum

Antena - czy wystarczająca

Post autor: c0pyname »

Przy tym poście chciałbym oficjalnie się przywitać ze wszystkimi. :) Dopiero teraz po 1,5 roku odnalazłem to forum. Proszę wybaczyć za ewentualną niewiedzę w kwestii anten i internetu oraz za to, jeżeli to jest zły dział na taki temat.

A teraz do rzeczy, kwestia wprowadzająca:
Od 1,5 roku jestem użytkownikiem playa na stancji w Poznaniu (mogę podać nawet ulicę, piekary). Jest to blisko centrum i muszę powiedzieć, że sygnał jest do czterech liter.... Już na samym początku musiałem kupować antene (aczkolwiek wtedy miałem o tym 0 pojęcie, że mogłem na forach typu tego zapytać się.... Teraz nie wiem, czy nie mam za słabej). Do wczoraj (dosłownie) logowałem się do sieci poprzez programik playa, który pokazywał mi przeważnie (aż do podtrzymywania jakiegoś połączenia, np. w grze, bo wtedy sygnał spadał do 0% według programu) 94% sygnału. Top netinfo pokazuje mi około 50% sygnału, co dla mnie jest bardziej wiarygodne widząc działanie internetu. Aczkolwiek teraz się zastanawiam, czy nie wybrałem za słabej anteny.
22 Marca przedłużyłem z playem umowę i zamiast 1 mb powinienem miec 4... właśnie powinienem. O ile przy 1 mb nie narzekałem na nic, bo miałem gdzieś w 60% prędkości z 1 mb (w domu rodzinnym mam stałe to wiem jaka max prędkość itp.) to teraz przy teoretycznych 4 MB czuje się jakbym był dalej na 1 mb (prędkości pobierania 50 kb/s , w szczytach 80). Nie wiem od czego to jest zależne, aczkolwiek uważam że skoro powiększyłem 4 krotnie szybkość to powinna ona teoretycznie tyle wzrosnąć (mam zamiar jeszcze zadzwonić im do biura klienta, żeby się zapytać czy na 100% aktywowali mi większą prędkość). Aktualny modem jaki posiadam to: Huawei E156G i mam go od początku zabawy z playem. Pani co przedłużała mi umowę, powiedziała że nowy modem nic w tej kwestii nie pomoże...
Teraz kwestia anteny: Posiadam ją również od początku. Kupowałem w sklepie specjalizującym się w antenach w Poznaniu na murawskiej. Podaje jej specyfikacje:
Antena jednokierunkowa ATK-LOG
GMS/DCS/UMTS/HSDPA
+ 5m przewodu RF-5
z gniazdem FME

Zakres częstotliwości pracy: 800-2100 MHz
Zysk: do 9 dBi
Polaryzacja: H/V
Reszta danych to szerokość wiązki, współczynnik fali stojącej, impedancja wyjściowa/ wejściowa i masa. Jeżeli któreś z tych danych jest potrzebne to proszę powiedzieć, a podam.

I otóż się zastanawiam, czy mocniejsza antena załatwiłaby moje problemy? Bo teoretycznie według top netinfo mój sygnał to 50 % około...

Podaje dane z top_netinfo (podstawowa konfiguracja programu):
Parametry połączenia:
Play: HSDPA / UMTS czasami
Modem: HUAWEI mobile connect
Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 30347, 7 - N NE (pn - ws), LAC 31

Najbardziej irytuje mnie fakt, że w centrum Poznania i mam takie problemy... :(

Jeszcze w kwestii kabla, otóż do samego modemu Huwaei mam kabel usb od modemu do komputera gdzieś z 3 metry. Modem jest podczepiony na szczycie przy oknie. Do tego modemu poprowadzony jest kabel 5 metrowy za okno do anteny, i okno go zaciska (nie wiem czy to prowidłowo... nigdy nie miałem narzędzi, do wywiercenia otworu dla kabla).

Jakie powinienem poczynić kroki, żeby mieć a raczej odczuć chociaż w przybliżeniu te 4 mb wynikające z przedłużenia umowy?

Przepraszam za taki długi post i za ewentualny zły dział (bo w końcu kwestia nie tyczy się tylko anteny). Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-04-03, 12:01 przez c0pyname, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena - czy wystarczająca

Post autor: Maciek764 »

Zakres częstotliwości pracy: 800-2100 MHz
Antena dobrze działająca to jest antena na jedną częstotliwość. Jak coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego jest. Ale zasięg 50% nie jest wynikiem złym, więc podejrzewałbym przeciążenie sieci.
c0pyname
Użytkownik forum

Czyli w wybieraniu nowej anteny powinienem usprecyzować sprzedającemu, że chcę antene do pracy na jedną częstotliwość (jak patrzyłem na listę BTS'ów to 2100 w teorii dla mnie pasuje)?
No tak, zasięg 50% zły nie jest. Nie wiem jak w przeciągu tygodnia, aczkolwiek nawet dzisiaj o 3 w nocy taki sygnał był. :) A wtedy sieć chyba tak przeciążoną nie mają.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-04-03, 16:20 ]
Bardzo przepraszam, że post pod postem. Aczkolwiek małe odświeżenie tematu chciałbym zrobić, żeby jeszcze ktoś ewentualnie mi odpowiedział radą.
W takim wypadku czy nowszy typ modelu poprawi sytuację w odbiorze danych (przypominam, że teoretycznie powinienem mieć 4 mb/s a czuje się przy pobieraniu danych jak na 1 mb)? Czy ewentualnie tylko wyłącznie silniejsza antena?

Dziękuję i pozdrawiam.
Marcin87
Stały użytkownik forum

Post autor: Marcin87 »

Na pewno będziesz musiał wymienić modem bo E156G obsługuje prędkość do 3,6 Mb/s.
c0pyname
Użytkownik forum

A czy w takim wypadku play nie powinien mi zapewnić wymiany modemu?
Pewnie będę musiał wybulić całą sumę za niego :dobani:
Dzięki za porady. Jutro dzwonię do BOK'u żeby się dowiedzieć co i jak i pewnie się przejdę do salony playa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

c0pyname pisze:A czy w takim wypadku play nie powinien mi zapewnić wymiany modemu?
Jak przedłużyłeś umowę bez modemu to musisz kupić inny we własnym zakresie (np. e173u-2 z Play za 120-140zł na allegro).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

c0pyname pisze:Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
Moim zdaniem nie są to jakieś straszliwie złe parametry. Ja przy takich parametrach mam DL rzędu 660kB/s natomiast UL na poziomie 230kB/s. Więc Twoje prędkości to może wina obciążonego nodeB? Próbowałeś jakie masz prędkości późno w nocy, bo piszesz tylko, że sprawdzałeś zasięg o 3 w nocy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
c0pyname
Użytkownik forum

Hehe, myślałem że 3 w nocy to już dosyć późna pora, gdzie serwery są odciążone. :)
Przyznaj szczerze, że jeszcze nie próbowałem ale chyba będę musiał się poświęcić i sprawdzić jakie prędkości osiąga przy godzinie 5.
Aczkolwiek nawet o tej w 3 nocy ten download plików 50 kb/s wydaje mi się ciutkę za mało jak na 4 mb. Mam nadzieje, że "zapomnieli" aktywować większą prędkość... Twoje prędkości są póki co dla mnie chyba nieosiągalne YaHoo... :(
Zastanawiam się jeszcze nad tym modemem (ewentualnie mocniejszą anteną), czy faktycznie opłaca się zakupić na allegro nowszą wersję. Aczkolwiek chyba kolosalnej różnicy ta zamiana nie da?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

c0pyname pisze:Hehe, myślałem że 3 w nocy to już dosyć późna pora, gdzie serwery są odciążone. ;)
Zależy jakie serwery ;) Ale sieć na pewno :)
c0pyname pisze:Przyznaj szczerze, że jeszcze nie próbowałem ale chyba będę musiał się poświęcić i sprawdzić jakie prędkości osiąga przy godzinie 5.
2-3 wystarczy :ok:
c0pyname pisze:Aczkolwiek nawet o tej w 3 nocy ten download plików 50 kb/s wydaje mi się ciutkę za mało jak na 4 mb
To moim zdaniem jest jakiś problem z siecią. Masz jak sprawdzić w innym miejscu miasta? Aby korzystać z innego nodeB?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A może mu po prostu nie podnieśli prędkości przy przedłużeniu :]
c0pyname
Użytkownik forum

Mój znajomy ma ciutkę w innym miejscu miejsce zamieszkania i inny odbiornik. Tyle, że on tam nie ma anteny, ale chyba jego nodeB jest gdzieś blisko bo nie narzekał na transfery.
W takim wypadku jeszcze pójdę do niego i sprawdzę jak play się zachowuje w innym miejscu (a ma akurat laptopa on, więc można się przenieść i posprawdzać).
W takim wypadku jeszcze wstrzymam się z decyzją modyfikacji modemu/anteny i sprawdzę przy innym odbiorniku. Aczkolwiek jutro nie zaszkodzi mi zadzwonić do BOK i się z nimi pomęczyć. :)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:A może mu po prostu nie podnieśli prędkości przy przedłużeniu :]
Też tak może być ;)
c0pyname pisze:W takim wypadku jeszcze pójdę do niego i sprawdzę jak play się zachowuje w innym miejscu (a ma akurat laptopa on, więc można się przenieść i posprawdzać).
To będzie najlepsze wyjście :ok: Tylko nie zapomnij swojej karty SIM ;)
c0pyname pisze:Aczkolwiek jutro nie zaszkodzi mi zadzwonić do BOK i się z nimi pomęczyć. :)
Niech wiedzą, że ludzie mają problemy :ok:
c0pyname
Użytkownik forum

Kolega poradził mi, żebym usunął kabel usb i postarał się przeciągnąć ten długi kabel antenowy do kompa.... Troche nagimnastykowałem się ale ... to dało gorsze efekty. Okazuje się, że w moim przypadku lepiej aby modem był poprowadzony kablem usb 3m na sam czubek okna w mieszkaniu a potem do tego kabel antenowy 5m.
I predkość pobierania z połączenia usb+kabel, czyli z 60 kb/s spadła do 20. :P
No cóż, na stan obecny zobacze jutro jak pójdą testy bezpośrednio pod nadajnikiem jak podłączymy modem do lapka.
Może oni dopiero zwiększą mi prędkośc po okresie rozliczeniowym w Kwietniu :szok:
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie ze modem nie korzytsa z podlaczonej anteny. U mnie jak jest antena i modem lezy na oknie czy glepiej w mieszkaniu nie wplywa na odbior. A bez anteny tylko dziala od biedy na parapecie. Nie da sie tego wytlumaczyc ze dziala dualnie i kumuluje sygnal z wbudowanej anteny i na kablu, tylko z jednej, prawda? Wiec wniosek jest taki ze modem nie korzysta z anteny, ale to takie moje przemyslenie. Odlacz moze antene do testu i sprawdz czy rzeczywiscie cos ci daje gdy masz modem na parapecie i dizala bez niej!
c0pyname
Użytkownik forum

Możliwe, że tak jest jak mówisz. ;)Po usunięciu kabla usb i podpięciu bezpośrednio do portu usb modemu a potem przeciagnięciu do niego kabla antenowego , a następnie po ustawieniu odpowiednio anteny odczułem skok prędkośći do 120 kb/s . Jest to dalej prędkość 1 mb, ale zawsze...
Dzisiaj byłem 200-300 metrów obok nadajnika na świezym powietrzu w innym całkowicie miejscu, na innym komputerze i podpięcie bezpośrednio do portu. Prędkość ściągania w godzinnach około 10 (gdzie wszyscy w pracy w szkołach) sięgała około 230 kb/s, w porywach bardzo chwilowych sięgało trochę wyżej. Czyli w teorii mam te 4 mb/s .... Tylko dziwota, że nawet tak blisko nadajnika nie osiągnąłem maksa. Już widzę, jak anteną wyciągnę tyle... :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

c0pyname moim zdaniem coś nie tak jest z anteną, być może jest źle ustawiona. Po drugie raczej masz obciążoną sieć. O ile na tą pierwszą rzecz można coś poradzić na drugą już nie za bardzo. Można jeszcze próbować kierować antenę na inny nodeB który będzie mniej obciążony.
c0pyname
Użytkownik forum

Rozmawiałem z kolesiem od BOK i powiedział, że odbiornik z którego korzystam może mieć awarię przez co prędkości u mnie przycięte są do 1 mb/s. Dowiedziałem się, że sugerowana jest dla mnie zmiana modemu, żeby odbierać tą szybszą częstotliwość.
Mam pytanie, czy wtyk korektora z 156G modemu będzie pasowac do E173 bez problemu?

Edit:
Możliwe, że z antena coś nie tak. Zaraz bedę się bawić z ustawieniami.
Aczkolwiek mam zamiar wymienić ten modem, aby pracować na innej też częstotliwości.

Zastanawiam się między:
ZTE mf637
http://allegro.pl/modem-usb-zte-mf637-7 ... 62956.html

a:

E173
http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e173 ... 21900.html

Jest jakaś zasadnicza między nimi różnica? :) Który lepiej? Teoretycznie korektor powinien pasować do e173, zastanawia mnie czy do ZTE mf637 też będzie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

c0pyname pisze:E173
Zdecydowanie e173 ale z dystrybucji Play, przynajmniej jak kupisz z paragonem to będzie 24 miesiące gwarancji. Cena podobna.
Nie pomagam na PW!
c0pyname
Użytkownik forum

Hmm, tzn. czemu tylko z dystrybucji play? :)
Znalazłem za 149 zł, fabrycznie nowy, bez simlocka i 12 miesięcy gwarancja. Chyba się skuszę na taką opcję. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

c0pyname pisze:Rozmawiałem z kolesiem od BOK i powiedział, że odbiornik z którego korzystam może mieć awarię przez co prędkości u mnie przycięte są do 1 mb/s.
To by wiele wyjaśniało.
c0pyname pisze:Mam pytanie, czy wtyk korektora z 156G modemu będzie pasowac do E173 bez problemu?
Z tego co wiem to powinien pasować bez problemów.
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

c0pyname pisze:Hmm, tzn. czemu tylko z dystrybucji play? :)
Bo tylko ten z pllay obsluguje umts 900/2100,z pozostalych dystrybucji tylko 2100.
Marcin87
Stały użytkownik forum

Post autor: Marcin87 »

c0pyname pisze:Rozmawiałem z kolesiem od BOK i powiedział, że odbiornik z którego korzystam może mieć awarię przez co prędkości u mnie przycięte są do 1 mb/s. Dowiedziałem się, że sugerowana jest dla mnie zmiana modemu, żeby odbierać tą szybszą częstotliwość.
Mam pytanie, czy wtyk korektora z 156G modemu będzie pasowac do E173 bez problemu?

Edit:
Możliwe, że z antena coś nie tak. Zaraz bedę się bawić z ustawieniami.
Aczkolwiek mam zamiar wymienić ten modem, aby pracować na innej też częstotliwości.

Zastanawiam się między:
ZTE mf637
http://allegro.pl/modem-usb-zte-mf637-7 ... 62956.html

a:

E173
http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e173 ... 21900.html

Jest jakaś zasadnicza między nimi różnica? :) Który lepiej? Teoretycznie korektor powinien pasować do e173, zastanawia mnie czy do ZTE mf637 też będzie.

Ten model ZTE co jest na tej aukcji nie obsługuje UMTS 900... brałem go w zeszłym roku w Play Online na kartę z modemem to wiem.Sprzedający wprowadza w błąd potencjalnych klientów.
c0pyname
Użytkownik forum

marioking pisze:
c0pyname pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Bo tylko ten z pllay obsluguje umts 900/2100,z pozostalych dystrybucji tylko 2100.
http://allegro.pl/hit-nowy-modem-huawei ... 11070.html
Według danych ten obsługuje również umts 900/2100. :P

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-05, 18:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-05, 17:20 przez c0pyname, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

c0pyname pisze: Według danych ten obsługuje również umts 900/2100. :P
To niech Ci poda ten sprzedawca jaka jest dokładna wersja tego modemu. Niestety często sprzedający głupoty piszą. Tutaj jednoznacznie nie można stwierdzić jaki to modem.
zbig048
Użytkownik forum

Post autor: zbig048 »

Jesli Huawei E173 to musi być onaczony E173U-2 .
E173U-2 działa dla UMTS 900 MHz i UMTS 2100 MHz, E173 tyko UMTS 2100 MHz
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

zbig048 pisze:E173 tyko UMTS 2100 MHz
Na ogół. W sumie to są trzy wersje tak poprawnie.
E173u-1 jest na 2100 MHz.
E173u-2 jest na 900/2100 MHz.
E173u-3 jest na 1900/2100 MHz (albo 850/1900/2100 MHz). Tego nie jestem pewien do końca, ale w każdym razie na rynek północnoamerykański.
c0pyname
Użytkownik forum

Koleś na aukcji miał tylko 2100 MHz.... Wprowadził klienta w błąd. Mam mu odesłać modem i odda pieniądze. :)
Kupiłem sobie w playu starter za 219 zł i wyszło prawie tyle samo... 40 zł drożej ale warto!
Prędkość nawet potrafii do 400 podskoczyć. Powyżej 300 trzyma sie w miarę.
Antena nowa chyba nie będzie potrzebna. Muszę ją tylko jakoś ustabilizować lepiej.
:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

c0pyname pisze: Kupiłem sobie w playu starter za 219 zł i wyszło prawie tyle samo... 40 zł drożej ale warto!
Mogłeś poczekać chwilę. Mają być lada dzień E173 w Play ze starterem 1GB w promocji za 129zł.
c0pyname
Użytkownik forum

Ahh no trudno... widać nie mam smykałki do interesów. Faktycznie, 100 zł taniej to dopiero interes. Człowiek nie myśli i ma. Ważne, że internet przyśpieszył znacznie. Nowy modem zrobił swoje! :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

c0pyname, nie ma co się przejmować. :ok: Ważne, żeby służył jak trzeba. Zadowolenie tutaj jest bezcenne. ;)
ODPOWIEDZ