Huawei E160G - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Huawei E160G - problem

Post autor: JarekMk »

Cześć,

Wczoraj kupiłem niby sprawny ww. modem w sieci 3.
SIM-Lock niby ściągnięty, nie wiem jak sprawdzić. Wkładam do portu - cisza, Ubuntu raczej wykrywa go chociaż jakoś dziwnie (?):

Kod: Zaznacz cały

$ lsusb 
Bus 002 Device 003: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
Nie ten model?

O.K. - podłączam w systemie Windows, mieli, mieli wskakuje komunikat o instalacji sterowników - bum, nic nie odnalazł, nie rozpoznane urządzenie - wkładam kartę Play'a - to samo.

Szukam sterowników, nic nie ma - lecz chwila, z tego co czytałem powinien się pokazać wirtualny napęd, a tam sterowniki, program - no i co? No i nic...

Co robię źle? Ogólnie chciał bym zmienić firmware na nowy, i dashbord na nie brandowany - ta... fajne plany, jak nawet nie potrafię sterowników zainstalować, nie?

Czy znajdzie się tutaj (mam taką nadzieję) majster który trochę mi to rozjaśni?

Szukałem na forum ale jakoś nie za bardzo działają te porady. Czyżby po mino wykrycia modemu nie był on sprawny?

Będę wdzięczny za rady :)

Obrazek

Takie info mam:

Obrazek

Pobrałem ten program do zmiany firmware i dashboard - ale nie wykrywa mi modemu...
Windows teraz wykrywa modem, płytę tez no ale co po za tym?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E160G - problem

Post autor: wojteks »

JarekMk pisze:podłączam w systemie Windows
Jaki Windows?
Poszukaj najnowszych sterowników Huawei 4.20.12.00 na forum i je zainstaluj (albo wskaż ręcznie jak modem będzie się chciał instalować).
Nie pomagam na PW!
JarekMk

XP.
Wykrywa go teraz niby w menadżerze urządzeń.

Chodzi mi o zaktualizowanie firmware'u i wgranie dashboard'u nowego. Jak to uczynić?

[ Dodano: 2011-04-07, 13:11 ]
Może jednak ktoś się zlituje i pomoże? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

JarekMk pisze:Chodzi mi o zaktualizowanie firmware'u
Tu masz firmware http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=134
JarekMk pisze:wgranie dashboard'u nowego.
Tu masz dashboard http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... &fileid=85
JarekMk pisze:Jak to uczynić?
Rozłączyć się z internetem, wyjąć kartę SIM, odpalić instalatory z powyższych linków i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
JarekMk

Obrazek

To samo co zawsze - stąd moje nękanie...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Masz wyłączone wszelkie inne menadżery? Nawet ich procesy nie mogą działać w tle.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
JarekMk

Przepraszam...

Jednak VirtualBox aż taki super nie jest, muszę zmienić chyba wirtualizację...

Na natywnym XP poszło niemal gładko, kod z allegro do wgrania FW + DB i działa :)

Jeszcze raz przepraszam...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

JarekMk pisze:Jednak VirtualBox aż taki super nie jest, muszę zmienić chyba wirtualizację...
Nie wiem czy na jakiejkolwiek wirtualnej maszynie pójdzie update firmware. Ja bym się bał robić coś takiego.
JarekMk pisze:kod z allegro do wgrania FW + DB i działa :)
Czyli kupiłeś te kody? Bo można go dostać ze free...
JarekMk pisze:Jeszcze raz przepraszam...
Toż nic się nie stało :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:Nie wiem czy na jakiejkolwiek wirtualnej maszynie pójdzie update firmware.
Na VMWare bez problemu udało mi się zrobić update e220 ale tego sposobu nie polecam, duże ryzyko problemów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Na VMWare bez problemu udało mi się zrobić update e220
Teraz wycztałem, że jeśli wirtualna maszyna wspiera bezpośredni dostep do USB to pójdzie. Z tego co wiem to jeszcze Microsoft Virtual PC (Windows XP mode w Win7) to wspiera.
JarekMk

Tak kupiłem, 1 zł aż całe :)

Firmware do telefonów wgrywałem nie raz na takim sprzęcie i bez kłopotu było :)
aandree
Początkujący użytkownik forum

Post autor: aandree »

Witam wszystkich na forum.
Jestem "zielony" w tym temacie także proszę o wyrozumiałość.Opisze swój problem związany z tym modemem.
Miałem ten modem w erze,niedawno przeszedłem do orange.Zainstalowałem business ev. włożylem karte orange do tego modemu i połączyłem sie z siecią.Nie zdejmowałem simlocka z modemu,modem był 2 lata temu kupiony wraz z abonamentem w erze [blueconnect].I tu jest mój problem.Orange chodzi ok,mam połaczenie 3G ,czasem 3G+, jednak mam połączenie w programie business ev. jak i w bluconnecie jednocześnie.W obu programach widnieje sieć orange ,jednak jak rozłacze sie z blueconnetem to automatycznie rozłacza mi sie businness ev.Czy to jest normalne?Czy nie łącze sie przypadkiem z orange poprzez ere.W moim miescie era dobrze smiga ,orange od niedawna jest w 3G stąd moje podejrzenie ,że byc może z racji że sygnał z ery mam silniejszy to jakoby era "wcina" mi się i łączy mnie z orange.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Łączy cię z tą siecią której masz kartę SIM w modemie, opisem z BE się nie sugeruj.
Nie pomagam na PW!
aandree

Tak,mam teraz cały czas w użyciu karte orange free.Na BE mam wszedzie komunikat ,że połaczony jestem z orange,mam tez wylączony roming i właczone powiadomienie o ewentualnym połaczeniu roamingowym.Zeby sie połaczyc z tej karty musze sie łączyc tylko z BE.W blueconnecie mam czasem zasieg z napisem orange a czasem mam tylko symbol anteny.W ustawieniach sieci na Bluecon. mam APN.erainternet.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Korzystasz teraz z Orange Free i Ci działa?
aandree

tak
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wyłącz program BC, BE i użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW!
aandree

Wiesz ,troche mam watpliwości czy to zrobić.Blueconneta z tego co wiem to nie da sie wyłaczyc ,mozna tylko odinstalowac.Nie mam juz aktywnej karty z ery i małbym pózniej problem.A co to w ogóle jest ,ze mam na obu programach połaczenie?Moze byc tak ,że te oba programy w jakiś sposób się uzupełniają? Może BE pobiera sterowniki z bluec.?Próbowałem na innym porcie usb zainstalować sterowniki do BE i to mi sie nie udało
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

aandree pisze:,troche mam watpliwości czy to zrobić.
Odinstaluj BE, Odinstaluj BC. Zainstaluj sterowniki Huawei 4.20.12.00 do znalezienia na forum i użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>. Z poziomu TNI możesz wyłączyć wirtualny CD w modemie i już żaden soft nie będzie się z niego instalował (albo przynajmniej wyłącz autostart dla CD/DVD i dysków zewnętrznych). Sam używam tak e173/e1752/e1750 i nie ma żadnych problemów.
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

aandree pisze:Wiesz ,troche mam watpliwości czy to zrobić.Blueconneta z tego co wiem to nie da sie wyłaczyc ,mozna tylko odinstalowac.Nie mam juz aktywnej karty z ery i małbym pózniej problem.
Dla spokoju duszy możesz sobie utworzyć w systemie punkt przywracania (Start -> Programy -> Akcesoria -> Narzędzia Systemowe -> Przywracanie Systemu) i w razie gdybyś ewentualnie chciał przywrócić stan poprzedni, to skorzystasz z tej funkcji.
Krzysztof
aandree

Bardzo ciekawy program ten Top Netinfo.Pobrałem go przed chwilą i na razie nie mogę nic więcej o nim powiedzieć.Pobrałem bez kasowania tych aplikacji i sie połączyłem i działa. :szok:
ODPOWIEDZ