Prędkość pobierania danych Iplus HSDPA

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin00123
Użytkownik forum

Prędkość pobierania danych Iplus HSDPA

Post autor: marcin00123 »

Witam.
Mam taki problem: Na speedtest.net prędkość pobierania danych wynosi około 1.7 Mbps, tak samo jest na speedtest.pl, ale jak ściągam cos z internetu to prędkość wynosi ~100 kB, czyli 0.8 Mbps. Czy jest możliwością to, że mam coś zablkowane w komputerze i czy winny temu może być stary komputer, bo ma juz 6 lat?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prędkość pobierania danych Iplus HSDPA

Post autor: wojteks »

marcin00123 pisze:Na speedtest
Testery tego typu oszukują (nie są wiarygodne).
marcin00123 pisze:ale jak ściągam cos z internetu to prędkość wynosi ~100 kB
Sprawdź pobieranie z noc.gts.pl pliku 50MB. Czym pobierasz?
Nie pomagam na PW!
marcin00123
Użytkownik forum

Z noc.gts ~130 kB. Chodzi mi o ściąganie muzyki np. z redmusic.pl, programów z instalki.pl lub czegokolwiek z neta ale nie przez program, ściągam bezpośrednio z neta. I prędkość wynosi ~100 kB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

marcin00123 pisze:Z noc.gts ~130 kB.
Tu masz 1Mbps. Jaki masz abonament? Potestuj o 5-6 rano.
marcin00123 pisze:Chodzi mi o ściąganie muzyki np. z redmusic.pl, programów z instalki.pl lub czegokolwiek z neta ale nie przez program,
Czy bierzesz pod uwagę że to serwery mogą mieć ograniczenie prędkości. Sprawdź jak wczesniej.
marcin00123 pisze:ale nie przez program, ściągam bezpośrednio z neta. I prędkość wynosi ~100 kB.
Jak ściągasz bezpośrednio? Przez kliknięcie w przeglądarce czy jak? Program to może być jakiś menedzer pobierania (nie torrent czy podobne narzędzie).
Nie pomagam na PW!
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

marcin00123 pisze:ściągam bezpośrednio z neta
Najpewniej chodzi mu o pobieranie przez domyślny manager pobierania WINDOWS (uruchamiający się "po kliknięciu na odnośnik na stronie")
Usagi
marcin00123
Użytkownik forum

Ściągam przez domyślny manager Windowsa. Za internet płacę 80 zł i mam 14 GB. Iplusopobieracza też mam.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jaką masz siłę sygnału? Bo ona jest dosyć proporcjonalna do prędkości pobierania. Orange Free na kartę przy -101dBm ma około ~1Mbps właśnie, a jeżeli siła sygnału wzrośnie do -85dBm (wystarczy lekko przesunąć laptopa) to nagle zaczyna ciągnąć 5Mbps.
marcin00123
Użytkownik forum

Siła sygnału -77dBm 58% CSQ 18
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Taki CSQ nie ogranicza raczej prędkości pobierania, więc tak jak ktoś już napisał sprawdziłbym prędkość późno w nocy bo być może jest to obciążenie stacji.
panther
Użytkownik forum

Post autor: panther »

wojteks pisze:Sprawdź pobieranie z noc.gts.pl
Właśnie ściągnąłem (na próbę) 1mega. System nawet się nie zająknął ;) Zazwyczaj plik tej wielkości pobieram w parę do kilku sekund, ale nie ułamek sekundy. Sądzisz, że tego typu testy są wiarygodne?
Ze swojej strony do testów poleciłbym transfer plików np. z jakiegoś dobrego ftpa. Plików, które nie siedzą w cache na proksiakach u naszego providera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

panther pisze:Sądzisz, że tego typu testy są wiarygodne?
Pobieranie z noc.gts.pl jest wiarygodne ale to musi być większy plik, z 50MB i pobierany aż prędkość się ustabilizuje.
Nie pomagam na PW!
panther
Użytkownik forum

Post autor: panther »

wojteks pisze:Pobieranie z noc.gts.pl jest wiarygodne ale to musi być większy plik, z 50MB i pobierany aż prędkość się ustabilizuje.
Skoro tak uważasz? Ale masz jakieś wsparcie? ;) Jeżeli pliki z noc.gts.pl są generowane osobno dla każdego pobierającego to owszem, test jest wiarygodny. Jeżeli jednak są to te same pliki, jaką masz gwarancję, że ktoś w twojej okolicy nie pobrał tego pliku? Wówczas z dużym prawdopodobieństwem pobierasz plik z cache a nie bezpośrednio od dostawcy z serwera. A transfer z maszyny w Warszawie będzie nieco wolniejszy niż z maszyny, która znajduje się w Twojej lub nojej okolicy. Choć z drugiej strony zawsze można sobie poprawić samopoczucie - wycisnąłem DL=5,8 meksów ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

panther pisze:pobierasz plik z cache
Jakiego? Większość operatorów nie stosuje proxy. Z operatorów GSM tylko Orange stosuje proxy przy dostępie do internetu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

panther pisze:A transfer z maszyny w Warszawie będzie nieco wolniejszy niż z maszyny, która znajduje się w Twojej lub nojej okolicy
No to tym lepiej. Bo nawet z proxy cache'ującego operator nie puści więcej niż masz napisane w umowie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

YaHooo pisze:Bo nawet z proxy cache'ującego operator nie puści więcej niż masz napisane w umowie.
Zależy jaki operator ;-) W Puławach Pulnet (dostawca internetu poprzez kablówkę) udostępnia połączenia do serwera proxy z prędkością 100Mbps niezależnie od prędkości jaką się ma w umowie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ezaq pisze:Zależy jaki operator ;-)
Być może operatorzy kablowi tak robią. Nie miałem za dużo z nimi styczności, więc mogę mieć nieaktualne informacje. Wiem, że niektórzy podwyższają prędkość w nocy, czasem do max ile pójdzie po LAN'ie ;) Tylko tu mowa na temat operatorów komórkowych, a oni tak nie robią ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ