IRDA,Windows 98 nokia 6021 i problem z internetem EDGE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qubus666
Początkujący użytkownik forum

IRDA,Windows 98 nokia 6021 i problem z internetem EDGE

Post autor: qubus666 »

Witam. Szukalem juz wszedzie informacji,ale przyszedl moment zwatpienia ,dlatego pytam Was: WIęc mam komputer p1 166MMX ,32mb ramu , system windows98. Jedyne z "udogodnień" tego komputera to IRDA i zero innych złącz (toshiba libretto ct100) Wyciągnełem wiec z szuflady nokie 6021 z irda. Ustawiłem patametry sieci i komóra łaczy sie z wapem przez GPRS /EDGE, więc juz jest ok. IRDY w kopie się widzą i komp wykrywa tel. Zainstalowalem oxygena i zero mozliwosci polaczenia, zainstalowalem PC suite ,ale chyba na takie polaczenia to za slaby komp. Pytanie jest takie jaki najlepszy program jest do utworzenia połączenia za pomocą nokii z internetem?
czy na ten system (win98) jest jakas dobra aplikacja do polaczenia? windows wykrywa mi tel jako "clasic phone" doinstalowywac cos? musi być jakas mozliwosc uzywania IRDY do polaczen. Jeszcze dodam ,ze w ustawieniach IRDY w windowsie przestawilem na mniejszy transfer 1.150 a nie 4. Fajnie jak ktos by mi pomógł,bo chcialbym przywrócic Toshibe i nokie do normalnego ,fajnego uzytkowania. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: IRDA,Windows 98 nokia 6021 i problem z internetem EDGE

Post autor: YaHooo »

qubus666 moim zdaniem trzeba zainslalować same sterowniki do telefonu i zrobić połaczenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> wskazując port IDRA. Wtedy nie potrzeba żadnych zewnętrznych programów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Witam. Szukalem juz wszedzie informacji,ale przyszedl moment zwatpienia ,dlatego pytam Was: WIęc mam komputer p1 166MMX ,32mb ramu , system windows98.
Nie chce tu wprowadzać jakiegoś niepokoju, ale niegdyś miałem podobny sprzęt - laptop z P II 233MHz, 160MB RAM, Windows 98 i port IRDA - transfer na nim był tak niski, że plik 4MB do telefonu przesyłał się godzinę.
qubus666

YaHooo pisze:qubus666 moim zdaniem trzeba zainslalować same sterowniki do telefonu i zrobić połaczenie »Dial-up« wskazując port IDRA. Wtedy nie potrzeba żadnych zewnętrznych programów.
Spróbuję znaleźć te stery do N6021 , tylko czy sa takie do win98??? to pytanie retoryczne jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font>.
Zobaczymy jak z ta konfiguracja w win98 , dial-up bedzie ;)
Ciekawe jaki transfer będziemj jak juz sie uda ;)
Tak nawiasem to bluetooth z tym telefonem w Xp łączyłem się,ze az huczało :) zero problemów: bluesoleil n6021 xp i zabawa jak ta lala :). Przyznam ,ze to zadanie bojowe z Ta IrDa :P (jak kiedys business mani to wykorzystywali w 100% mobilnie? ;P)
Dzieki za szybka odpowiedz i jak cos sie ruszy to dam znać. No czekam na nowe pomysły od was...
a co do dial-upu to tez zagrycha bedzie bo jestem poza granicami i ciezko znalezc nr dostepowe (siec Telenor)

[ Dodano: 2011-04-26, 02:58 ]
YaHooo pisze:qubus666 moim zdaniem trzeba zainslalować same sterowniki do telefonu i zrobić połaczenie »Dial-up« wskazując port IDRA. Wtedy nie potrzeba żadnych zewnętrznych programów.
WIęc sprawa wygląda tak. Dial-up zostawiłem jak na razie ze względu na niewiedzę na temat numerów dostępowych itd. Zainstalowałem Oxygene (starszą wersję 2.8.6) no i wykryło dokładnie ten model nokii co mam czyli 6021,co było totalną sztuką dobrać cokolwiek do win98 i n6021. To się udało Ufff.... no i dalej :) W zakładce programu Oxygene GPRS (modem acces point) mam zaznaczone "ACTIVE" zielonym "ptaszkiem" a obok "ptaszka" - "INTERNET_GPRS" i URL "Internet" co wg mnie znaczy,ze wszystko gra. tansmisje na IrDa obniżyłem do 115.0 No i pytanie: tylko jak teraz (gdzie znaleźć?) przycisk do połaczenia z intenretem? wydaje mi się ,ze jestem na końcu drogi,ale został jakiś jeden krok :) szukam szukam i szukam, no i znowu ściana...
Jeszcze jedna mysl mi sie nasuneła. Moze dlatego tak się dzieje,ze nie moge się połączyć, bo nie ma przysisku łączenia z tego wzgledu,ze mam TRIAL? moze tak być?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

qubus666 pisze:Dial-up zostawiłem jak na razie ze względu na niewiedzę na temat numerów dostępowych itd.
Numer dostępowy to *99***1#
qubus666 pisze:jestem poza granicami i ciezko znalezc nr dostepowe (siec Telenor)
W jakim kraju konkretnie? Bo znalazłem różne nazwy APN internetowego dla Telenor w zależności od kraju.

W Panelu Sterowania -> Modemy, zakładka Diagnostyka, zaznacz port używany przez "Modem Nokia 6021 Irda". Kliknij "Dodatkowe informacje". W nowym oknie wyświetlą się informacje diagnostyczne modemu. Jeśli diagnostyka przejdzie bez problemów to znaczy że nic nie stoi na przeszkodzie aby skonfigurować profil połączenia telefonicznego z internetem (Dial-Up). Do tego potrzebne są tylko: numer dostępowy, nazwa APN, nazwa użytkownika, hasło użytkownika.
qubus666

KrissTofferr pisze:W jakim kraju konkretnie? Bo znalazłem różne nazwy APN internetowego dla Telenor w zależności od kraju.
Jestem w Norwegii: Siec "LEBARA"wg moich informacji pracująca w "Telenor"

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-26, 18:34 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-26, 17:34 przez qubus666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Co wyszło z diagnostyki modemu? Czy modem Nokia 6021 Irda masz wykryty w Windows?
qubus666 pisze:Jestem w Norwegii: Siec "LEBARA"wg moich informacji pracująca w "Telenor"
Dla Lebara nie mam informacji. Musisz wyciagnąć nazwę APN, nazwę użytkownika i hasło z profilu internetowego zapisanego na komórce.

Zamów przysłanie profilu internetowego na komórkę,
na stronie: http://lebarano.moota.com/index.php
Najpierw wybierasz model telefonu. Na następnej stronie usuń zaznaczenia przy MMS i WAP bo potrzebny jest tylko profil internetowy.

[ Dodano: 2011-04-26, 17:20 ]
Według infromacji z Karta Prepaid Lebara Venner cena za 1 MB to obecnie 0.99 NOK. Od 1 maja 2011 to będzie 1.99 NOK.
Takie ceny są nieopłacalne do korzystania z internetu.
qubus666

KrissTofferr pisze:Dla Lebara nie mam informacji. Musisz wyciagnąć nazwę APN, nazwę użytkownika i hasło z profilu internetowego zapisanego na komórce.

Zamów przysłanie profilu internetowego na komórkę,
na stronie: http://lebarano.moota.com/index.php
Najpierw wybierasz model telefonu. Na następnej stronie usuń zaznaczenia przy MMS i WAP bo potrzebny jest tylko profil internetowy.

Według infromacji z Karta Prepaid Lebara Venner cena za 1 MB to obecnie 0.99 NOK. Od 1 maja 2011 to będzie 1.99 NOK.
Takie ceny są nieopłacalne do korzystania z internetu.
Dzwoniłem dzis do biura obslugi to babeczka mi powiedzala,ze nic nie musze wpisywac tylko w APN mam wpisac "INTERNET"
Co do cennika to jest konkretny,ale nie w kasie problem,a w tym,ze musze miec komp awaryjny na tym wygnajewie ;) bez internetu leze i koniec w razie "W"
druga sprawa ,ze nie mam sterowników do PCMCIA LAN to jak miec internet? i sie zrobiło bledne kolo. chce zaintalowac program do szukania sterów po internecie i miec net przez lan ,o i awaryjny via Irda

Diagnostyka modemu nie pokazuje 6021 :/
Chialbym to uruchomic dla satysfachy, bo druga opcja to mam PCMCIA SE GC89 i tez z nia walczylem,ale wybralem tamo rozwiazanie ,bo byly św i nie moglem dzwonic do BOK w sprawie nr dostepowych. Tak nawiasem to windows98 kartę SE GC89 mi wykrywa w diagnostyce!!!
duzo pasztetu z tym. Ja mniej wiecej ogarniam i sie poce,a co dopiero np moja dziewczyna ;P wolala by poczta przesyłać dane na CD i zeby np zeskanowane gazety tam nagrywac :P

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-26, 18:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-26, 17:35 przez qubus666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Numer dostępowy to *99***1#
Tylko czasem w przypadku telefonów po skorzystaniu CID'u nr 1 przestają działać MMS'y ;) U mnie w Samsungu dopiero profil nr 6, był przeznaczony do pracy jako modem. Czyli nr był *99***6# tak samo należy zmienić komendę inicjującą na AT+CGDCONT=6,"IP","internet"

Tak więc trzeba poszukać w internecie albo sprawdzić doświadczalnie jaki profil można użyć.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qubus666

YaHooo pisze:
KrissTofferr pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tylko czasem w przypadku telefonów po skorzystaniu CID'u nr 1 przestają działać MMS'y ;) U mnie w Samsungu dopiero profil nr 6, był przeznaczony do pracy jako modem. Czyli nr był *99***6# tak samo należy zmienić komendę inicjującą na AT+CGDCONT=6,"IP","internet"

Tak więc trzeba poszukać w internecie albo sprawdzić doświadczalnie jaki profil można użyć.
Temat z IrDa <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> odstawiam,chociaz troche sie ruszyło dzieki mocno siedzącemu w temacie użytkownikowi "KrissTofferr". Odpalilismy dzieki wspólnym kombinacjom SE GC89
GPRS chodzi w sieci LEBARA. Wystarczyło spisać a APN-"INTERNET" zero innych numerów i haseł. Muszę przyznać i oddać honor dziewczynie z BOK sieci "LEBARA" nie wierzyłem ,ze wpisanie w APN "INTERNET" uruchomi internet bez nazw i numerów. Udało się
Chcialbym kiedys uruchomić internet przez IrDa ,ale nie wiem czy mi wystarczy samozoaparcia. Teraz męczę Ad-Hoc miedzy XP ,a Win98 . Menager SE GC89 widzi Wi Fi ,ale cos sie nie mogę połaczyć,ale to juz jakos powinieniem dać radę. Dzieki za pomoc Panowie...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-27, 19:45 ]
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 18:44 przez qubus666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qubus666 pisze: Odpalilismy dzieki wspólnym kombinacjom SE GC89
To fajnie :ok:
qubus666 pisze:Menager SE GC89 widzi Wi Fi ,ale cos sie nie mogę połaczyć,ale to juz jakos powinieniem dać radę.
W razie czego pisz na forum ;)
qubus666

Takie ceny są nieopłacalne do korzystania z internetu.[/quote]

Panowie zapraszam na majówkę do Norwegii :)
http://lebara.no/mobil/kampanjer
Idealna sprawa do testów. tych wszystkich cacuszek co dalo sie uruchomić ;)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

qubus666 pisze:Panowie zapraszam na majówkę do Norwegii
No, nieźle. Ciekawe kiedy w Polsce doczekamy się takich promocji:)
ODPOWIEDZ