PLAY - Zasieg dobry i...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
heklind
Początkujący użytkownik forum

PLAY - Zasieg dobry i...

Post autor: heklind »

W zwiazku z tym ze konczy mi sie umowa z era, postanowilem sprawdzic transfery play i zasieg, kupilem nawet antene z zyskiem w miare ok na pasmie 900Mhz (na takim wlasnie dziala nadajnik pobliski) i voila zasieg 95-100% HSDPA. Z poczatku sie ucieszylem, ale banan zniknal jak przeprowadzilem speedtest, ktory conajmniej mnie zadziwil. Pomimo bardzo dobrego zasiegu transfer za nic nie przekroczy 60KB/s. Dla niektorych moze by i to wystarczalo tylko ze w blueconnect mialem zasieg 5-20% a transfer utrzymywal sie na poziomie 100-140kB/s. Jeszcze bardziej zdziwil mnie fakt, ze pomimo slabej predkosci pobierania, opoznienie jest za to naprawde dobre , biorac pod uwage to ze to internet bezprzewodowy. Zadzwonilem do biura obslugi i kazali mi zainstalowac xp sp3 (bo mam sp2) i zmienic antywirusa -panie ale era i orange dzialaja calkiem przyzwoicie!- nic z tego, zaproponowal mi zmiane tych 2 rzeczy, stwierdzajac ze nie ma odnotowanych zadnych problemow z nadajnikiem. Przyznam ze mnie tez to dziwi ze transfery sa niskie a ping jest w miare ok. Mam 3 podejrzenia:

+awaria nadajnika (JAK ICH PRZEKONAC ZEBY TO SPRAWDZILI... :O)
+Przeciazony nadajnik, dlatego dzisiaj sprawdze w nocy transfer(ale ping chyba tez bylby wysoki)
+nalozyli limit transferu pobierania na nadajnik 512kb/s (?!)

Mieszkam w Tomicach (malopolskie, powiat wadowicki), antena jest nakierowana na nadajnik w strone wadowic i zasieg wedlug aplikacji do laczenia z internetem jest praktycznie max. Uzywam modemu huawei e160, ktorego dostalem w ramach umowy z era (nie sciagalem zadnego simlocka, ale logicznie go nie ma bo laczy sie z innymi sieciami). Co do karty to uzylem zwyklej karty play do rozmow i doladowalem za 5zl wykupilem na niej 3h internetu i za pomoca niej sie lacze.

Mam jedno dodatkowe pytanie: Czy fakt ze jest to nadajnik dzialajacy na pasmie 900Mhz sprawia ze nadajnik szybciej sie obciaza? Czym ise roznia nadajniki dzialajace na 900 i 2100Mhz (wady/zalety?).

jezeli problem was zainteresowal to bylbym rad otrzymujac jakies wskazowki co robic :D
Pozdrawiam, Heklind

ps. dolaczam speedtesty:

PLAY (z antena): ~100% zasieg
Obrazek

ERA (bez anteny): ~5-10% zasieg
Obrazek

Jak mozna zauwazyc predkosc pobierania znacznie sie rozni, ping jest o wiele lepszy w play, a predkosc wysylania jest podobna.

Uzywam aplikacji blueconnect, mysle ze to nie robi roznicy bo jak juz wspomnialem orange takze dziala przyzwoicie.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PLAY - Zasieg dobry i...

Post autor: Pijo »

heklind pisze:doladowalem za 5zl wykupilem na niej 3h internetu i za pomoca niej sie lacze.
W tej konkretnej ofercie masz limit prędkości ustawiony na 512 Kbit. Zmien na zwykły profi (albo inny dowolny)l i włacz pakiet danych , to nie będziesz miał lejka ustawionego na 512 Kbit
heklind

hmm.. jutro kupie normalny starter do internetu play oinline 1gb i zobacze :D myslalem tez o tym ale w to watpilem ale jak tak mowisz :>
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Na Play Online na kartę masz limit 1Mb/s. Pakiety internetowe w Play Fresh - 25MB, 100MB, 250MB, 500MB i 1GB nie mają nałożonego limitu prędkości.
heklind

Sprawdzalem na stronie play i mam taryfe play fresh darmowy internet. Za doladowanie mam 1h internetu. Czyli nie powinno byc zadnego limitu tak?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

heklind pisze:play fresh darmowy internet. Za doladowanie mam 1h internetu
Z tego co piszesz wynika ze masz profil Play Fresh Darmowy Internet (to stary profil już niedostępny od 30.03 .2011) i w nim jest ustawiony limit maksymalnej prędkości na 512Kbit .

Jak chcesz sprawdzić jaką maksymalną prędkość osiągniesz to zmień profil na któryś z tych: Play Fresh All Inclusive SMS , PF All Inclusive Rozmowy w Play . Wałcz któryś z tych pakietów danych : http://www.playmobile.pl/pl/promocja/pl ... index.html

W tych przedstawionych przeze mnie taryfach nie ma sztucznego ograniczenia prędkości (tzn. jest ale do 7,2 Mbit ) i tu możesz zobaczyć ile tak naprawdę wyciąga u ciebie Play.

NIe potrzeby abyś kupował nowy starter , taryfę zmienia się kodem .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

heklind pisze:Czy fakt ze jest to nadajnik dzialajacy na pasmie 900Mhz sprawia ze nadajnik szybciej sie obciaza? Czym ise roznia nadajniki dzialajace na 900 i 2100Mhz (wady/zalety?).
Na wyższych częstotliwościach jest większa pojemność sieci. Na 900 MHz siłą rzeczy się zapycha szybciej. Do tego Play ma bardzo mało kanałów do 3G ("4G" Playowe) bo współdzieli to z EGSM.
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Post autor: marianosum »

Coś tu jest nie tak.Modem ktory masz e160 nie obsluguje umts 900 moze jestes w zasiegu edge dlatego taka prędkość. Ale skoro widzisz na aplikacji zasieg hsdpa to tylko z 2100mhz takie zakres ma e160 a ta antenka to na jakie zakresy ?
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

moze jestes w zasiegu edge dlatego taka prędkość
Na EDGE ~500kbps? W życiu.
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Maciek764 pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Na EDGE ~500kbps? W życiu.
A na e160 umts 900 też nie możliwe antena na 900 zasieg na full na zakresie ktorego modem nie obsługuje a myślisz że te pomiary są dokładne w życiu.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-27, 19:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 18:32 przez marianosum, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Kolega heklind, łączy się z nadajnikiem UMTS 2100 Play , antenę też ma pewnie na 2100 (nigdzie nie napisał , ze antena jest na 900) no i jak już tu zostało napisane e160 nie wspiera UMTS900.
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Pijo pisze:Kolega heklind, łączy się z nadajnikiem UMTS 2100 Play , antenę też ma pewnie na 2100 (nigdzie nie napisał , ze antena jest na 900) no i jak już tu zostało napisane e160 nie wspiera UMTS900.
Ja interpretuje że antenka na 900 cytat---> kupilem nawet antene z zyskiem w miare ok na pasmie 900Mhz (na takim wlasnie dziala nadajnik pobliski)
heklind

Antenka dziala na obu pasmach ale na tym wyzszym (2100) ma kijowa moc (3-4db) a na 900 ma ok 9db wedlug wykresu dolaczonego do anteny. Wczoraj doszedlem do wniosku ze to chyba jednak antena jest kijowa bo sciaglem top net info i tu juz widze calkiem inne info na temat zasiegu niz te w aplikacji blueconnecta. Moc sygnalu to: -97dBm, 35% sprawdzilem cid i rzeczywiscie laczy z nadajnikiem na pasmie 2100mhz. Napisalem juz do sprzedawcy anteny czy daloby sie jeszcze zwrocic ja, nie wiem czy ise uda bo mialem 10dni na wyprobowanie a minelo 20. Antena to ATK-LOG, dalem za nia prawie 100zl na allegro i teraz juz zaluje bo widzialem o wiele lepsza ostatnio :< np. link
No nic czekam na odp od sklepu jak sie nie uda to szkoda predkosc czasami podskakiwala do 1mb ale zaraz i tak spadala do ~500-600kb/s
ODPOWIEDZ