Wybór anteny-Problem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Loomhk
Początkujący użytkownik forum

Wybór anteny-Problem

Post autor: Loomhk »

Witam serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem forum choć często jestem jego gościem :)

Mam problem z wybraniem anteny

Mieszkam w Białowieży ,woj.Podlaskie,działa tu UMTS Plusa ,do BTSa mam jakieś 2 km z tym że mieszkam w dolince a między mną a masztem bazowym jest duży budynek który znajduje sie właśnie dodatkowo na wzniesieniu ech plus do tego teren na około budynku porastają drzewa

I tu zaczynają się schody z anteną, na początku padał wybór na antenkę panelową z Bestpartnera lub z firmy Cybertech z Allegro ale z tego co wyczytałem kierunkowe anteny muszą widzieć BTSa a ja nie mam takiej możliwośći nawet jakbym wyniósł antene na dach budynku (nie mówiąc już o stratach na kablu),mieszkam na parterze, na balkonie komórka łapie UMTS na 1-2 kreski (nie mam aktualnie możliwośći sprawdzenia zasięgu w tym miejscu normalnie modemem) ,więc czy inwestować w panel czy wystarczy zwykła samochodówka choć wiem że są one marnej jakośći...

Panowie prosze o podpowiedź :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór anteny-Problem

Post autor: YaHooo »

Loomhk jeśli masz UMTS 1-2 kreski to nie jest tak źle ;) Ja bym po prostu zrobił tak, że bym kupił Bestpartnera, albo Cybertecha i ustawił na maksymalny sygnał. Bo nie wiem czy wiesz, ale po zakupie w przeciągu 10 dni możesz zwrócić antenę o ile nie posiada ona śladów użytkowania bez podawania przyczyny.

A co do anten dookólnych to daruj sobie je.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Loomhk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Loomhk »

Zakupiłem antenę Cybertecha z Allegro :) jak się sprawuje opisze jak przyjdzie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Loomhk pisze:Zakupiłem antenę Cybertecha z Allegro :)
Dobry wybór :) W razie jakichkolwiek pytań/problemów/spostrzeżeń pisz śmiało na forum ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ