Ładowanie filmu i spowolnienie ściągania danych z youtube

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uikol
Początkujący użytkownik forum

Ładowanie filmu i spowolnienie ściągania danych z youtube

Post autor: uikol »

Witam. Mój problem polega na tym, że oglądając jakiś film na youtube przez pierwsze kilka sekund mam transfer powyżej 300KB, ale zaraz potem prędkość zwalnia do ~60KB. Puściłem kilka filmów na raz i prędkość była ciągle powyżej 300KB. Korzystam z internetu mobilnego Play, ale wina nie leży po stronie operatora, gdyż pliki mogę ściągać z prędkością >400KB. I jest to regułą, gdyż ciągle jest tak samo. Na innym komputerze problem jest ten sam. Podejrzewam, że to wina serwerów youtube. Więc oznacza to, że nic się z tym nie poradzi? Jedynie jeszcze operator może rozwiązać problem poprzez Google Cache? Cytat z bloga Netii: "Radykalna poprawa działania YouTube dla naszych klientów odbyła się za sprawą uruchomienia Google Cache (YouTube należy do Google). W największym skrócie rozwiązanie to polega na umieszczeniu przez operatora w swojej sieci zestawu routerów i farm serwerów z kontentem, które udostępnia (a potem nimi zarządza) Google. Stosowanie tego rozwiązania jest korzystne dla wszystkich zainteresowanych. Google odciąża w ten sposób własne serwery, operator optymalizuje ruch w sieci a klient ma lepszy dostęp do treści." Czy macie podobną sytuację?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Ładowanie filmu i spowolnienie ściągania danych z youtube

Post autor: YaHooo »

uikol pisze:Czy macie podobną sytuację?
Tak to jest normalne. Po prostu na początku buforuje się z maksymalną szybkością tak aby załadować duży bufor. Potem po załadowaniu pewnej ilości filmu prędkość ładowania zmniejsza się i następuje mniej więcej z prędkością odtwarzania. Jeśli nie przerywa Ci oglądania filmu to w czym tkwi problem, bo nie za bardzo wiem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
uikol

YaHooo pisze: Jeśli nie przerywa Ci oglądania filmu to w czym tkwi problem, bo nie za bardzo wiem.
Czasami chciałoby się przewinąć wideo dalej ale na czerwonym pasku (już załadowany film) żeby nie przerywać go. Jest to jednak problem, skoro Netia zadbała o klientów i co można przeczytać w komentarzach na blogu, dane są ściągane nawet 15Mbps. W każdym bądź razie podobnie jest na wrzucie, gdzie przy słuchaniu audio jest lejek 20KB, na vimeo jest full prędkość. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

uikol pisze:Czasami chciałoby się przewinąć wideo dalej ale na czerwonym pasku (już załadowany film) żeby nie przerywać go.
A przerywa Ci jak skaczesz do załadowanej części? Bo tak to już chyba nie powinno być...
uikol pisze:W każdym bądź razie podobnie jest na wrzucie, gdzie przy słuchaniu audio jest lejek 20KB,
Bo więcej nie potrzeba do słuchania mp3 128kb/s ;) Lekki zapas na powolne zapełnianie bufora jest :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
uikol

A przerywa Ci jak skaczesz do załadowanej części? Bo tak to już chyba nie powinno być...
Nie nie, bez problemu mogę przewijać na załadowanym filmie (części).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

uikol pisze:Nie nie, bez problemu mogę przewijać na załadowanym filmie (części).
W takim razie źle Ciebie zrozumiałem. Czyli jest wszystko tak jak powinno być :) A to, że potem ładuje Ci się wolniej to po prostu tak serwery YT wysyłają i nie da się tego niestety zmienić.
ODPOWIEDZ