[OF] Zawieszanie połączenia po odebraniu/wysłaniu ok. 1,3 MB

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kurczak
Użytkownik forum

[OF] Zawieszanie połączenia po odebraniu/wysłaniu ok. 1,3 MB

Post autor: kurczak »

Witam

Problem dotyczy Orange Free (Option 515) używanego na Windowsie XP. Od kilku tygodni (po zdjętym ograniczeniu limitowym) każde połączenie zawiesza się po naliczeniu ok. 1,3-1,5 MB. Wtedy nastaje transferowa cisza, rozłączenie i próba połączenia kończy się komunikatem "No network available", pomaga dopiero odłączenie i podłączenie modemu.

Problem z modemem eliminujemy, sprawdziłem 2 inne oraz telefon. W każdej możliwej opcji wymuszania transmisji, z programami producentów i Top Netinfo. Zawsze jest tak samo.

Wielokrotnie zdarzało się, że Orange zwyczajnie nie zdejmowało ograniczenia na początku okresu rozliczeniowego, jednak *800 dwukrotnie stwierdziło, że u nich wszystkie komunikaty nt. numeru są w porządku. Przy okazji sprawdzili okoliczne nadajniki, poza pracami kilka dni wcześniej nie znaleźli niczego niepokojącego.

Po kilku latach z internetem komórkowych napotkałem już setki problemów, jednak opisywana sytuacja zdarza się po raz pierwszy i skończyły mi się pomysły na rozwiązanie. Nie przychodzi Wam coś do głowy?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [OF] Zawieszanie połączenia po odebraniu/wysłaniu ok. 1,3 MB

Post autor: YaHooo »

kurczak pisze:Nie przychodzi Wam coś do głowy?
Ja bym sprawdził jak działa modem w innej lokalizacji. Ewentualnie może modem się przegrzewa? na EDGE oraz UMTS/HSDPA dzieje się tak samo?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Kup dowolny pre-paid Orange za 5 zł, wsadź do telefonu.
Zaloguj się i zmień taryfę na Orange Free.
Sprawdź czy będzie przerywać po 1.5 MB. Jeśli tak - to znaczy że przyczyna jest w sieci, a jeśli nie to znaczy że przyczyna jest w karcie SIM.
kurczak
Użytkownik forum

Inną kartę od Orange sprawdziłem na samym początku, działa całkiem normalnie.

Sytuacja staje się coraz zabawniejsza. Ponownie sprawdziłem wszystko we wszystkich konfiguracjach (różne modemy, komputery, systemy, karty, lokalizacje) i cały czas winę widzę po stronie Orange. Orange z kolei cały czas niczego u siebie nie zauważa, już nawet nie *800 ale "dział techniczny" twierdzi, że po stronie operatora nie ma żadnych błędów.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

kurczak pisze:Inną kartę od Orange sprawdziłem na samym początku, działa całkiem normalnie.
Dlaczego nie chcesz wymienić karty SIM?
kurczak
Użytkownik forum

"Dział techniczny" doznał najwyraźniej oświecenia, zatelefonował po raz drugi z informacją, iż mają problem z wydajnością 3G na dość dużym kawałku Warszawy, z tego powodu i 2G na które wszyscy się przełączyli jest "rozgrzane". Tak przynajmniej tłumaczył to orangowy specjalista. Co najciekawsze, rozwiązanie problemu to kwestia... dwóch tygodni.
Chwilowo więc dziękuję za zainteresowanie i pomoc, zobaczymy co czas pokaże ;)
ODPOWIEDZ