otrzebuję pomocy z następującym problemem
W mieszkaniu mam komputer stacjonarny w sieci lokalnej, z routerem linksys zapewniającym połączenie z siecią przez neostrade 10M. Problem ze zmiennym ip załatwiłem przez dyndns i skonfigurowałem kompa i router tak, żeby mieć dostęp do pulpitu zdalnego przez VNC I to wszystko działa tak jakbym chciał, mam dostęp do komputera kiedy zechce i z skad chce.
Problem tkwi w tym, że komputer musi być cały czas włączony, co niekorzystnie wpływa na moje rachunki za prąd. Mam możliwość korzystania z opcji wake-up on LAN... i tutaj pojawia sie mój problem bo przez sieć lokalna kiedy podaje adres ip komputera ktory ma byc wybudzony wszystko działa ale kiedy chce ten komputer wybudzić z pracy i podaje numer ip routera niestety nie działa. W ruterze otwarty mam port po którym smiga Wake up oraz port dla VNC. , Z podpowiedzi ktore dotychczas uzyskałem wynika ze powinienem przekierować port po ktorym lata wake up na adres ip z koncowka 255 jednak na to nie chce pozwolic moj router linksys wag 354g pisze ze dostepny zakres to 1-254
Czy któryś z Was orientuje co moge z tym poczac
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
router, pulpit zdalny i wake-up on LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: router, pulpit zdalny i wake-up on LAN
Moim zdaniem powinieneś port używany przez WakeUp przekierować nie na adres z końcówką 255, a adres jaki ma komputer który chcesz wybudzić.gda33 pisze:Czy któryś z Was orientuje co moge z tym poczac
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Można też sprawdzić czy DMZ tu coś nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
gda33, WOL to niestety nie tylko port. Router musiałby przepuszczać tzw. Magic Packet, który idzie na broadcast (czyli na adres .255). Ogólnie WOL działa w drugiej warstwie ISO/OSI, więc router musiałby mieć specjalną funkcję "rozumiejącą" WOL.